Το ενδεχόμενο νέας αύξησης της παραγωγής πετρελαίου θέτουν στο τραπέζι χώρες κλειδιά του OPEC+, ενόψει της τηλεδιλασκεψης για τη χάραξη πολιτικής που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.
Σενάριο αύξησης της παραγωγής κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως συζητούν στον OPEC+ ενόψει της τηλεδιάσκεψης αύριο Σάββατο και παρά τα πολλαπλά σήματα επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, ένδειξη ότι υπάρχει τάση ευθυγράμμισης με τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.
Η ομάδα, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, αιφνιδίασε τους traders πετρελαίου με αύξηση παραγωγής κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως — τριπλάσια ποσότητα από αυτή που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο — σε μια προφανή προσπάθεια να επιβάλει πειθαρχία στα μέλη που υπεραποδίδουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η ίδια κίνηση και τον επόμενο μήνα, με τις συνομιλίες να παραμένουν ιδιωτικές.
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των traders αργού. Παρά την κατακόρυφη πτώση των τιμών, οι οποίες κατέρρευσαν σε χαμηλό τετραετίας κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα, χώρες-ουραγοί της συμμαχίας OPEC+ όπως το Καζακστάν έχουν καταβάλει ελάχιστη προσπάθεια να συμμορφωθούν.
Η αύξηση της παραγωγής ενδέχεται επίσης να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει καλέσει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών να μειώσει το κόστος καυσίμων και σχεδιάζει επίσκεψη στη Μέση Ανατολή μέσα στον μήνα. Ο Τραμπ πανηγύρισε τη μείωση των τιμών της βενζίνης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα νωρίτερα την Παρασκευή.
Η αντίδραση της αγοράς
Τα συμβόλαια Brent επιδείνωσαν τις απώλειές τους μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών, υποχωρώντας κατά 1,7% στα 61,12 δολάρια στις 6:10 μ.μ. ώρα Λονδίνου. Στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια West Texas Intermediate πέρασαν για λίγο κάτω από τα 58 δολάρια.
Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο OPEC+ αποφάσισε να επισπεύσει την τηλεδιάσκεψη χάραξης πολιτικής, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Η τελική απόφαση για την παραγωγή του Ιουνίου δεν έχει ακόμη ληφθεί, ενώ ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Abdulaziz bin Salman, έχει χτίσει φήμη για τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.
Το γύρισμα της Σαουδικής Αραβίας
Τις τελευταίες ημέρες, το Ριάντ είχε αφήσει να εννοηθεί σε στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας ότι διαθέτει την ικανότητα να αντέξει μια παρατεταμένη κρίση στην αγορά, γεγονός που προκάλεσε εικασίες για τις πιθανές αποκαλύψεις του βασιλείου.
Η μεταστροφή της σαουδαραβικής πολιτικής ενισχύθηκε από τη συνεχιζόμενη απογοήτευση απέναντι σε μέλη του OPEC+ όπως το Καζακστάν, το οποίο εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα τα συμφωνημένα όρια παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις για συμμόρφωση.
Το Αστάνα ενδέχεται να μην έχει τη δυνατότητα να συμμορφωθεί, ακόμη κι αν το ήθελε, καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής του τελεί υπό τον έλεγχο διεθνών εταιρειών που δίνουν προτεραιότητα στην επέκταση. Όμως η χώρα δεν φαίνεται καν να προσπαθεί: Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron Corp., Mike Wirth, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν συζήτησε πιθανές περικοπές στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Τενγκίζ στο Καζακστάν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής του με ηγέτες της χώρας, επιβεβαιώνοντας αντίστοιχες δηλώσεις της Eni SpA.
Δεν είναι βιώσιμη η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ
Η κατακόρυφη πτώση των τιμών απειλεί τις πετρελαϊκές εταιρίες, περιλαμβανομένων των αμερικανικών παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου, οι οποίοι προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να υπακούσουν στην έκκληση του Τραμπ για «γεώτρηση, γεώτρηση, γεώτρηση» με στόχο μια νέα εποχή αμερικανικής ενεργειακής υπεροχής. Επίσης, πλήττει και μέλη του OPEC+, περιλαμβανομένων των ίδιων των Σαουδαράβων.
Το βασίλειο έχει ήδη αναγκαστεί να περιορίσει επενδύσεις σε έργα-πυλώνες του σχεδίου οικονομικού μετασχηματισμού του Πρίγκιπα Διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, όπως η φουτουριστική πόλη Neom. Οι προοπτικές των χωρών της Μέσης Ανατολής υποβαθμίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εκτιμά ότι το Ριάντ χρειάζεται τιμές πετρελαίου άνω των 90 δολαρίων για να καλύψει τις δημόσιες δαπάνες.