Πέρυσι, μια έλλειψη κακάο οδήγησε σε αύξηση των τιμών για τους Ευρωπαίους παραγωγούς σοκολάτας και τους καταναλωτές. Αυτό οφειλόταν κυρίως σε μια εξαιρετικά υγρή περίοδο βροχοπτώσεων, καθώς και σε μια ιογενή ασθένεια του κακάο που επηρέασε σοβαρά τη συγκομιδή της περιόδου 2023/2024 στη Δυτική Αφρική. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί φέτος.
Σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICCO) εκτίμησε ότι η συγκομιδή για το 2024/2025 αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα, μετά από τρία συνεχόμενα έτη ελλειμμάτων.
Όπως δείχνει το γράφημα, η παγκόσμια αγορά κακάο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συγκομιδές στον Κόλπο της Γουινέας για τον εφοδιασμό της. Σχεδόν το 65% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο προέρχεται από μόλις τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής: την Ακτή Ελεφαντοστού (38%), τη Γκάνα (12%), τη Νιγηρία (7%) και το Καμερούν (7%). Η Νότια Αμερική έρχεται μακράν δεύτερη σε όγκο, με το Εκουαδόρ και τη Βραζιλία ως βασικές χώρες παραγωγής, αντιπροσωπεύοντας το 10% και το 4% της παγκόσμιας παραγωγής, αντίστοιχα.
Η συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου κακάο εξάγεται στη συνέχεια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου μεταποιείται σε σοκολάτα και καταναλώνεται κυρίως εκεί. Οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία και το Βέλγιο, για παράδειγμα, εισάγουν μαζί περίπου το 25% των παγκόσμιων κόκκων κακάο. Αυτό καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση τον μεγαλύτερο εισαγωγέα κακάο στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 60% των παγκόσμιων εισαγωγών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, από την πλευρά τους, εισάγουν από κοινού ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής.
You will find more infographics at Statista