Την πολυεπίπεδη στρατηγική για την ενίσχυση της αποδοτικότητας του Retail Banking της Εθνικής Τράπεζας ξεδίπλωσε η επικεφαλής του τομέα Χριστίνα Θεοφιλίδη σε γεύμα με δημοσιογράφους.
Καθώς η μετάβαση στο νέο core banking σύστημα ολοκληρώνεται και η Εθνική εκσυχρονίζεται ο τομέας Retail Banking επανατοποθετείται επιχειρώντας να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών και να βελτιώσει την αποδοτικότητα του ανενεργού κεφαλαίου που διαθέτει η τράπεζα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του Retail Banking της Εθνικής Τράπεζας, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα νέα στοιχεία που γίνονται διαθέσιμα μέσα από την καλύτερη επεξεργασία του προφίλ του πελατολογίου, επιχειρώντας τόσο τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας, όσο και την προσφορά πελατοκεντρικών και tailor made υπηρεσιών.
Η προσπάθεια στοχεύει στην διεύρυνση εργασιών, διαφοροποίηση προμηθειών, την αύξηση του εσόδου ανά πελάτη και τη μείωση του κόστους από τις λιμνάζουσες καταθέσεις. Συνδυαστικά, η αύξηση των εσόδων και η ενίσχυση των αποδόσεων, αποτελεί ισχυρό εχέγγυο
Η στρατηγική του Retail Banking επικεντρώνεται σε τρεις άξονες:
- Την ενεργοποίηση του πελατολογίου σε όλο το εύρος υπηρεσιών της τράπεζας, μέσω των apps
- Την δημιουργία νέων προϊόντων, όπως η πλατφόρμα για την πώληση ακινήτων
- Η ενίσχυση του wealth management τόσο στο affluent σκέλος όσο και στο private banking, καθώς το cross selling με τα αμοιβαία, τη χρηματιστηριακή και την ενεργητική διαχείριση.
Με τη στρατηγική αυτή, η Εθνική Τράπεζα επιχειρεί να κινητοποιήσει λιμνάζουσες καταθέσεις, αυξάνοντας τις αποδόσεις για τους καταθέτες, που σύντομα θα γράφουν απώλειες λόγω της μείωσης των επιτοκίων, ενώ παράλληλα επιχειρεί να ενισχύσει τους δείκτες αποδοτικότητας του management.
Συνολικά, η Εθνική διαθέτει 3,5 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες-πελάτες στο internet banking, όπου πλέον εισάγει πολλές υπηρεσίες που μέχρι τώρα παρέχονταν μόνο δια ζώσης, όπως τα επενδυτικά προϊόντα, οι προθεσμιακές καταθέσεις. Η ενεργή διαχείριση καρτών θα επανέλθει σε δεύτερη φάση μετά την υλοποίηση του νέου συστήματος, που βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Επίσης, στον τομέα της λιανικής τραπεζικής η Εθνική προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις με τους νέους με την εφαρμογή Next by NBG, που μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον χρήσης και ανανεωμένο σχεδιασμό, εισάγει τη νέα γενιά στο digital banking.
Παράλληλα, η Εθνική πρωταγωνιστεί στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων καθώς χορηγεί το 1 στα 3 στεγαστικά, ενώ πλέον επιχειρεί να βελτιώσει την εμπειρία, παρέχοντας πλήρες σετ υπηρεσιών ακόμα και online, από την έρευση ακινήτου μέχρι την εκταμίευση δανείου, επιταχύνοντας τη διαδικασία και προωθώντας την ενεργητική διαχείριση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου, με τη λογική της δημιουργίας cross sales με τη μονάδα Real Estate, η οποία σταδιακά θα καταστεί διακριτή οντότητα.
Στον κλάδο της μεσιτείας η Εθνκή μπαίνει με τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας Uniko για αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρόκειται για project που το τρέχει από κοινού με την Qualco και ξεκίνησε την λειτουργία της πριν από μία εβδομάδα. Η έμφαση είναι στην προώθηση των ακινήτων που διαθέτει ήδη η τράπεζα, τα οποία πριν ανέβουν ελέγχονται ώστε να είναι ελεύθερα βαρών και καθαρά, ώστε εφόσον επιλεγούν από τους χρήστες να είναι δυνατή η άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία θα γίνεται -σχεδόν εξ ολοκλήρου- διαδικτυακά.
Στον τομέα του Wealth Management, η Εθνική διαχειρίζεται 27 δισ ευρώ στο και έχει 6 εκατ. καταθετικούς λογαριασμούς με 20 δισ. ευρώ. Η στρατηγική στον κλάδο εστιάζει στην ενεργοποίηση καταθετικών λογαριασμών ακόμη και κάτω από τα όρια των 60.000 ευρώ που απαιτείται για τους πελάτες του private banking. Ήδη, για το 2024 η επιτεύχθηκε η μεταφορά υπολοίπων της τάξης των 1,7 δισ. από καταθέσεις σε ομόλογα και άλλα προϊόντα της ΑΕΔΑΚ. Για το 2025 ο πήχης τοποθετείται ψηλότερα και η δυναμική είναι πιο ισχυρή, καθώς η συγκυρία της μείωσης των επιτοκίων είναι πιο ευνοϊκή.
Σε αυτή τη λογική η Εθνική έχει σχεδιάσει ευέλικτα προϊόντα, με κοντινές λήξεις, ώστε να μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών βήμα, βήμα και να τους εισάγει σταδιακά στον τομέα της παθητικής διαχείρισης περιουσίας, και σε πιο σύνθετα προϊόντα, δημιουργώντας εκ βάθρων επενδυτική κουλτούρα. Παράλληλα, μειώνει τις προμήθειες, θέλοντας έτσι να δώσει επιπλέον κίνητρα σε καταθέτες να δοκιμάσουν την εμπειρία και να αποκομίσουν υψηλότερες αποδώσεις.