• Τελευταία
  • Trending
  • All

Πιο κοντά ΗΠΑ και Ρωσία μετά το Ριάντ – Η συμφωνία και οι κόκκινες γραμμές

18 Φεβρουαρίου 2025
Piraeus logo rebranding 2024

Η Πειραιώς πούλησε τη θυγατρική διαχείρισης off-site ATM στην Printec

22 Μαΐου 2025

Wings of Command: Τα αεροσκάφη που μετέφεραν τους προέδρους των ΗΠΑ

22 Μαΐου 2025

Ο Όμιλος Φάις φέρνει τη Chloé στην καρδιά της Αθήνας

22 Μαΐου 2025

ΗΠΑ: Φρουροί πυροβόλησαν άτομο έξω από τα κεντρικά γραφεία της CIA

22 Μαΐου 2025

Γάζα: Πείνα, αποβολές και πάνω από 30 ευρώ για ένα κιλό αλεύρι

22 Μαΐου 2025

ΕΛΕΤΑΕΝ: Κρίσιμη η τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση για την ανάπτυξη ΥΑΠ

22 Μαΐου 2025

Με διπλάσιο μέρισμα για τη χρήση του 2024 η ΕΥΑΘ

22 Μαΐου 2025

Η METLEN επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ στο Ην. Βασίλειο

22 Μαΐου 2025

Ινδία: Απάτη υπαλλήλων φέρνει ζημία-ρεκόρ στην IndusInd

22 Μαΐου 2025

Ο Χίτλερ όριο. Των συντηρητικών… Λέει ο Βέμπερ

22 Μαΐου 2025
Alpha Bank

Η Alpha «παντρεύεται» τη Visa

22 Μαΐου 2025

Υποτροφίες για θέσεις co-working στο WHEN Hub

22 Μαΐου 2025

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν μεγάλη επιρροή στη… Γαλλία – τι λέει απόρρητη έκθεση

22 Μαΐου 2025
χρηματιστήριο, χρηματιστής

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα – επιστροφή σε ύφεση

22 Μαΐου 2025
Female Russian Spy Emerging from Shadows

Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

22 Μαΐου 2025
Ο πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

IDEAL Holding: +45% τα καθαρά κέρδη στο Q1

22 Μαΐου 2025

Μεγάλη αύξηση κερδών της ElvalHalcor στο Q1 λόγω…

22 Μαΐου 2025

Follow the… money ή τον Τραμπ… το ίδιο κάνει

22 Μαΐου 2025

Πιέζονται τα Supermarket – Οι κινήσεις της METRO το 2025

22 Μαΐου 2025

Η Ρωσία κατέρριψε 23 drones που κατευθύνονταν στη Μόσχα

22 Μαΐου 2025
Smoke rises from an Israeli airstrike in Dahiyeh, Beirut, Sunday, Oct. 27, 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)

Τρεις νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο

22 Μαΐου 2025
Weather report, δελτίο καιρού, καιρός

Καιρός: 30άρια, λίγες βροχές και σκόνη στην ατμόσφαιρα έως το Σάββατο

22 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Crisis Zone

Πιο κοντά ΗΠΑ και Ρωσία μετά το Ριάντ – Η συμφωνία και οι κόκκινες γραμμές

Intelligence DptΑπόIntelligence Dpt
18 Φεβρουαρίου 2025
Στις Crisis Zone, The Wire, Trump-effect, Αμυνα & Διπλωματία, Αναδυόμενες Κρίσεις, Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
34 1
0
94
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Σε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να διαμορφωθεί μηχανισμός για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέληξαν οι αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Ρωσίας που συναντήθηκαν στο Ριάντ, χωρίς τη συμμετοχή Ευρωπαίων και Ουκρανών, ενώ παράλληλα έθεσαν τις βάσεις για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στο Ριάντ ολοκληρώθηκαν μετά από 4,5 ώρες, με τις δύο πλευρές να θέτουν επί τάπητος μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων και οι «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» για την Ουκρανία.

Σχετικάθέματα

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν μεγάλη επιρροή στη… Γαλλία – τι λέει απόρρητη έκθεση

22 Μαΐου 2025
Female Russian Spy Emerging from Shadows

Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

22 Μαΐου 2025

Follow the… money ή τον Τραμπ… το ίδιο κάνει

22 Μαΐου 2025

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να θεσπίσουν ένα πλαίσιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία στο προσεχές μέλλον, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να μιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του Βόλοντμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο πάντως έχει δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων από τη στιγμή που δεν συμμετείχε σε αυτές.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε για αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων και των αποστολών στις πρωτεύουσες, μια και για πάντα, που συνεπάγεται αύξηση του προσωπικού των πρεσβειών και ενδεχομένως άρση κυρώσεων σε διπλωμάτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας για ειρήνη στην Ουκρανία αποτελεί η ανάκληση των εγγυήσεων ασφαλείας που έχει παράσχει το NATO στην Ουκρανία από το 2008, με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, να ξεκαθαρίζει ότι η δήλωση του Τραμπ ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία δεν αρκεί. Η ίδια σημείωσε ότι για τη Ρωσία δεν είναι αποδεκτή η παρουσία νατοϊκού στρατού στην Ουκρανία, ούτε στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής.

Οι συνομιλίες στο Ριάντ

Στις συνομιλίες συμμετείχαν, από αμερικανικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς, και ο απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Από ρωσικής πλευράς, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο βετεράνος διπλωμάτης και σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμένεται να περιλαμβάνουν ζητήματα εδαφικών διευθετήσεων και εγγυήσεων ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τα «αγκάθια» στις διμερείς τους σχέσεις και να ξεκινήσουν τη διαδικασία διαλόγου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι η προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

«Ενα τηλεφώνημα και μια συνάντηση δεν αρκούν για να εδραιώσουν μια διαρκή ειρήνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τάμι Μπρους, μετά τις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία. Η ίδια έκανε γνωστό ότι αποφασίστηκε ο ορισμός ομάδων υψηλού επιπέδου που θα εργαστούν για τη διαμόρφωση μιας πορείας προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρντμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκαλούν εντάσεις στις διμερείς σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Ριάντ, οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν τις προοπτικές μιας μελλοντικής συνεργασίας, εστιάζοντας όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις παγκόσμιες οικονομικές και ενεργειακές ισορροπίες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε ζητήματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς και να διερευνήσουν τις οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία», σύμφωνα με την Αμερικανίδα εκπρόσωπο.

Tί λέει το State Department

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ως συνέχεια της συνομιλίας του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 12 Φεβρουαρίου. Τον Μάρκο Ρούμπιο συνόδευαν ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μάικ Γουόλτζ, και ο Ειδικός Απεσταλμένος, Πρέσβης Στιβ Γουίτκοφ. Το State Department χαρακτηρίζει την αντιπροσωπεία ως την “ομάδα που επέλεξε ο Πρόεδρος Τραμπ για την αποκατάσταση της διμερούς σχέσης”. Τον Σεργκέι Λαβρόφ συνόδευε ο Ρώσος Βοηθός του Προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Σύμφωνα με την Τάμι Μπρους, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει να σταματήσει η αιματοχυσία· οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την ειρήνη και χρησιμοποιούν τη δύναμή τους στον κόσμο για να φέρουν τις χώρες κοντά. Η ίδια σημειώνει ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο μόνος ηγέτης στον κόσμο που μπορεί να οδηγήσει την Ουκρανία και τη Ρωσία σε συμφωνία.

Η εκπρόσωπος του State Department αναφερόμενη στη συμφωνία επισήμανε ότι αυτή εκτείνεται σε τρεις άξονες;:

  • Τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη διμερή μας σχέση, με στόχο τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των αντίστοιχων διπλωματικών μας αποστολών.
  • Τον ορισμό αντίστοιχων ομάδων υψηλού επιπέδου που θα ξεκινήσουν να εργάζονται για έναν δρόμο προς τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, με τρόπο διαρκή, βιώσιμο και αποδεκτό από όλες τις πλευρές.
  • Την εμπέδωση των θεμελίων για μελλοντική συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς και για ιστορικές οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από την επιτυχή λήξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Τα μέρη που συμμετείχαν στις σημερινές συναντήσεις δεσμεύονται να παραμείνουν ενεργά ώστε να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει έγκαιρα και παραγωγικά.

Ένα τηλεφώνημα και μία συνάντηση δεν αρκούν για να εδραιωθεί μια διαρκής ειρήνη. Πρέπει να αναλάβουμε δράση, και σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, η εκπρόσωπος του State Department, ευχαρίστησε τόσο το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για τη φιλοξενία, όσο και τον Πρίγκιπα Διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

Πως είδε τις εξελίξεις ο  σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτζ, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον συμβουλεύεται τους συμμάχους της σχετικά με την Ουκρανία, ενώ ο Ρούμπιο ξεκαθάρισε ότι ο τερματισμός του πολέμου πρέπει να είναι «δίκαιος, διαρκής και βιώσιμος» και να γίνει αποδεκτός από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συνάντηση στο Ριάντ ήταν «το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι» και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εμπλακεί σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας.

Διευκρίνισε επίσης ότι «κανείς δεν παρακάμπτεται», απαντώντας στις ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσουν σε συμφωνία χωρίς τη συγκατάθεση του Κιέβου.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «θετικές, εποικοδομητικές και προσανατολισμένες στη λύση».

Παρά τη συζήτηση για πιθανή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δύο πλευρές δεν όρισαν ημερομηνία για μια τέτοια σύνοδο.

Σύμφωνα με τον Γουόλτζ, η Ουάσινγκτον καλωσορίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη συζητά πιο ενεργή συνεισφορά στην ασφάλεια της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρεί αποδεκτό τον «ατελείωτο πόλεμο στην Ευρώπη που έχει μετατραπεί σε μηχανή κιμά».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον Γουόλτζ, είναι αποφασισμένος να κινηθεί «πολύ γρήγορα» προς μια λύση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον πιέζει για άμεσες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα.

Λαβρόφ: Η παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν μια διαδικασία διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και να άρουν τα εμπόδια για τις διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «άμεση απειλή» για τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι η παρουσία στρατευμάτων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ακόμα και υπό διαφορετική σημαία, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εθνικών στρατών, είναι «απαράδεκτη» για τη Μόσχα.

«Εξηγήσαμε στους Αμερικανούς συναδέλφους μας ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ και η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στη Συμμαχία συνιστά άμεση απειλή για την κυριαρχία της Ρωσίας», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Ριάντ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία συνθηκών για την πλήρη αποκατάσταση της συνεργασίας τους, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι υπήρξε «έντονο ενδιαφέρον» για την άρση των εμποδίων στην οικονομική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία για τη φιλοξενία των διαπραγματεύσεων.

Αν και ο Λαβρόφ δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το επόμενο βήμα της διαδικασίας επίλυσης της σύγκρουσης, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «χρήσιμες» και δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «άκουσαν και κατανόησαν η μία την άλλη».

«Οι συζητήσεις πήγαν καλά»

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά» και συμφωνήθηκε ότι οι διαπραγματευτές θα αρχίσουν τις συζητήσεις για το ουκρανικό ζήτημα.

Ενα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν οι όροι για μια πιθανή συνάντηση Πούτιν – Τραμπ. Αν και το ζήτημα συζητήθηκε, ο Ουσάκοφ ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια συνάντηση είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για μια συνάντηση.

Παράλληλα, οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «σοβαρές» και κάλυψαν ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές.

«Θετικές οι συνομιλίες»

«Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Ριάντ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, Κιρίλ Δημήτριεφ.

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ρούμπιο – Λαβρόφ, «αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία»-4Ο Δημήτριεφ, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο RIA ότι οι συζητήσεις ήταν παραγωγικές, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες για πιθανές συμφωνίες ή επόμενα βήματα.

Μιλώντας στο Reuters για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι οι δύο πλευρές «άρχισαν να ακούν η μία την άλλη», γεγονός που εκλαμβάνεται ως ένα πρώτο βήμα προς τον διάλογο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας στο Ριάντ πραγματοποιήθηκαν σε «αμοιβαία σεβαστό και ισότιμο πλαίσιο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν ξεχωριστές συνομιλίες για θέματα οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

Η ανάρτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Η ρωσική θέση για το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία

Η Μόσχα συνεχίζει να απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αποκηρύξει την υπόσχεση του 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, μια απλή άρνηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι πλέον αρκετή».

Η Ρωσία επιμένει ότι το Κίεβο πρέπει να επιστρέψει στο καθεστώς ουδετερότητας που είχε δηλώσει στη διακήρυξη ανεξαρτησίας του το 1990, αποφεύγοντας τη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες.

«Αυτό θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι ούτε η ένταξη στο ΝΑΤΟ ούτε η δυτική στρατιωτική παρέμβαση μπορούν να προσφέρουν στο Κίεβο πραγματική ασφάλεια.

Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, απορρίπτει τη ρωσική θέση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αμυντική συμμαχία που βοηθά την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

ολοκληρώθηκαν-οι-συνομιλίες-ρούμπιο-563475919
Ουκρανικό: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στο Ριάντ – Τι ανησυχεί την Ευρώπη και το Κίεβο

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει καταστήσει σαφές ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί τον μόνο τρόπο να διασφαλιστεί η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας του.

Ο Ζελένσκι είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.

Τόσο ο Ζελένσκι όσο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχίες ότι ο Τραμπ μπορεί να καταλήξει σε μια βιαστική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία θα παρακάμπτει τα ουκρανικά συμφέροντα, θα επιβραβεύει τη ρωσική εισβολή και θα επιτρέπει στον Πούτιν να συνεχίσει να απειλεί την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Επικριτές του Τραμπ επισημαίνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αποκλείοντας εκ των προτέρων την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και χαρακτηρίζοντας «ψευδαίσθηση» την απαίτηση του Κιέβου να ανακτήσει όλα τα εδάφη του, έχουν ήδη κάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι απλώς αναγνωρίζει την πραγματικότητα.

Η Ουκρανία, πάντως, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία ειρηνευτική συμφωνία στην οποία δεν θα έχει άμεση συμμετοχή.

«Ως κυρίαρχο κράτος, δεν μπορούμε απλά να δεχτούμε οποιαδήποτε συμφωνία χωρίς εμάς», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Ζελένσκι.

Η Ευρώπη σε διαδικασία ανασυγκρότησης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν χθες Δευτέρα στο Παρίσι για μια έκτακτη σύνοδο, καλώντας σε μεγαλύτερες δαπάνες για την άμυνα αλλά παραμένοντας, ταυτόχρονα, διχασμένοι σε ό,τι αφορά την προοπτική ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Συμφώνησαν μάλιστα ότι θα ήταν επικίνδυνο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία χωρίς μια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην εμπόλεμη χώρα «ανάλογα με το επίπεδο της υποστήριξης των ΗΠΑ», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος –πριν από τη συνάντηση– δήλωσε πρόθυμος να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια στήριξη από τις ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στο πεδίο ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Σχετικά

Tags: γεωπολιτικήγεωπολιτικό ρίσκοΜάρκο ΡούμπιοΠόλεμος στην ΟυκρανίαρίσκοΣεργκέι Λαβρόφ
Share38Tweet24Share7Send
Intelligence Dpt

Intelligence Dpt

Analysts gather, analyze, or evaluate information from a variety of sources, such as news, law enforcement databases, surveillance, intelligence networks or geographic information systems.

ΣχετικάΆρθρα

The Wire

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν μεγάλη επιρροή στη… Γαλλία – τι λέει απόρρητη έκθεση

22 Μαΐου 2025
Female Russian Spy Emerging from Shadows
Crisis Zone

Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

22 Μαΐου 2025
Crisis Zone

Follow the… money ή τον Τραμπ… το ίδιο κάνει

22 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο

Η JPMorgan πανηγυρίζει νίκη κατά Καρώνη για Viva

Skandal, Σκάνδαλα

Νέα σενάρια για τον θάνατο της γιου της Εισαγγελέως Εφετών που ερευνά

MostPopular

  • Ισχυρός σεισμός 6,1R κοντά στην Κρήτη

    Ισχυρός σεισμός 6,1R κοντά στην Κρήτη

    84 shares
    Share 34 Tweet 21
  • Επικίνδυνα fake news από τη Google για τον σεισμό στην Κρήτη! – Τον δείχνει στη Λιβαδειά

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
  • Πέφτει ξύλο στη Wall Street μετά το χουνέρι των ομολόγων στον Τραμπ

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
  • Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

    56 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Νέο μεγάλο άδειασμα των short και καινούρια υψηλά 15ετίας στο Χ.Α. 

    55 shares
    Share 22 Tweet 14

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr