• Τελευταία
  • Trending
  • All

Τί ξημερώνει στη Μέση Ανατολή: Τα ρίσκα της σύγκρουσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ

20 Σεπτεμβρίου 2024

Μπάχαλο Τραμπ με Κίνα… τον μαζεύει ο Λευκός Οίκος

9 Μαΐου 2025

«Υδάτινες Συμμαχίες»: Ευαισθητοποίηση και εθνική συνεννόηση για τη λειψυδρία

9 Μαΐου 2025

Οι πιστοί ανά τον κόσμο

9 Μαΐου 2025

Στα 563 εκατ. η ζήτηση για το IPO της Qualco

9 Μαΐου 2025

Καιρός: Έρχονται μπόρες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

9 Μαΐου 2025

Qualco: Τεράστια η ζήτηση στο IPO… Καταλύτης το τρίο cornerstone

9 Μαΐου 2025

Νέα υψηλά 15ετίας στο Χρηματιστήριο 

9 Μαΐου 2025
piggy bank in pool, saving money for vacation time. Generative Ai

Ξενοδόχοι: Η Αθήνα χάνει τουρισμό λόγω προβλημάτων σε Μουσεία – Ακρόπολη

9 Μαΐου 2025

Ο Όμιλος Φάις απέκτησε το 100% της Καλογήρου

9 Μαΐου 2025

Σε τροχιά υλοποίησης ο ΒΟΑΚ – Υπογράφηκε η σύμβαση με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

9 Μαΐου 2025

ΗΠΑ και Κίνα σπάνε τον πάγο…

9 Μαΐου 2025

Συνάντηση Παπασταύρου–Chevron με φόντο τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

9 Μαΐου 2025

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε 5 πρατήρια καυσίμων και άλλα 5 στο μικροσκόπιο

9 Μαΐου 2025
Ο Βασίλης Ψάλτης

Ο Ψάλτης άλλαξε mode… Η Alpha Bank έτοιμη για εξαγορές

9 Μαΐου 2025

Εικονική η μείωση του πληθωρισμού – Ράλι στα ενοίκια στραγγαλίζει τα νοικοκυριά

9 Μαΐου 2025

Ποιους ενοχλεί ο νέος Πάπας – Τράβηξε αυτιά με το καλημέρα

9 Μαΐου 2025

Η Snappi είναι έτοιμη να βγει στην Ελλάδα – Τα πρώτα βήματα και η επόμενη μέρα

9 Μαΐου 2025

Ουκρανία: Ανακάλυψε ουγγρικό δίκτυο κατασκόπων

9 Μαΐου 2025

Eurobank: Ανεβάζει τον πήχυ στα €3,20 η Citi

9 Μαΐου 2025

Οι αλουμινάδες δεν τρέχουν στις ΗΠΑ… παρά τους δασμούς

9 Μαΐου 2025

Ο Σι θέλει καρέκλα στο τραπέζι για Ουκρανία – Ζήτησε δίκαιο deal από Πούτιν

9 Μαΐου 2025
Ψάλτης: Το deal Alpha - Unicredit ανοίγει το δρόμο για τη διεθνοποίηση των ελληνικών εταιριών

Τρίμηνο ρεκόρ το Q1 για την Alpha Bank – Ανεβάζει τον πήχη ο Ψάλτης

9 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Crisis Zone

Τί ξημερώνει στη Μέση Ανατολή: Τα ρίσκα της σύγκρουσης Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Strategical Analysis DptΑπόStrategical Analysis Dpt
20 Σεπτεμβρίου 2024
Στις Crisis Zone, The Wire, Αμυνα & Διπλωματία
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
29 0
0
79
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Αδιαμφησβήτητα το νέα κύμα υβριδικών επιθέσεων του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι βομβαρδισμοί που ακολούθησαν και συνεχίζονται, θέτουν την κατάσταση στην περιοχή σε τροχιά έξαρσης, με τον διεθνή παράγοντα να παρακολουθεί τις εξελίξεις με πρόδηλη ανησυχία για το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του χαμηλής έντασης πολέμου Χεζμπολάχ – Ισραήλ σε πλήρους κλίμακας σύραξη.

Η τρέχουσα κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο για κλιμάκωση σε ευρύτερη σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι πολιτικές και στρατιωτικές επιλογές που θα κάνουν τα εμπλεκόμενα μέρη το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση ή αν η σύγκρουση θα εξαπλωθεί, εμπλέκοντας περισσότερους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες.

Σχετικάθέματα

Μπάχαλο Τραμπ με Κίνα… τον μαζεύει ο Λευκός Οίκος

9 Μαΐου 2025

Νέα υψηλά 15ετίας στο Χρηματιστήριο 

9 Μαΐου 2025

Εικονική η μείωση του πληθωρισμού – Ράλι στα ενοίκια στραγγαλίζει τα νοικοκυριά

9 Μαΐου 2025

Ο Χασάν Νασράλα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον Λίβανο απέναντι στο Ισραήλ, ακόμα και με το ρίσκο μιας κλιμάκωσης. Οι δηλώσεις του αποσκοπούν στην επίδειξη της αποφασιστικότητας της οργάνωσης να αντιδράσει σε ισραηλινές επιθέσεις, να διατηρήσει την υποστήριξη του Ιράν και των συμμάχων του, και να κατευθύνει τη διεθνή κοινή γνώμη προς την καταδίκη των ισραηλινών ενεργειών. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης, καθώς προετοιμάζουν το έδαφος για νέα αντίποινα.

Μετά τις εκρήξεις των συσκευών της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ υιοθέτησε μια στρατηγική εντατικών αεροπορικών επιδρομών και αναδιάταξης δυνάμεων στο βόρειο μέτωπο, αποσκοπώντας στην αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ και στην προστασία της βόρειας Ισραηλινής μεθορίου. Παράλληλα, η χώρα επιλέγει μια προσέγγιση ελέγχου της κλιμάκωσης, διατηρώντας την προετοιμασία για περαιτέρω επιχειρήσεις, ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί τη διεθνή κριτική και την εσωτερική πολιτική πίεση

Οι φόβοι γίνονται πραγματικότητα

Για μήνες, το επαναλαμβανόμενο μήνυμα ήταν το ίδιο. Ακόμα κι όταν υποστήριζαν το Ισραήλ πλήρως, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επαναλάμβαναν ότι δεν ήθελαν να δουν έναν ευρύτερο πόλεμο να ξεσπά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Οι ηγέτες της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, ένας παλιός αντίπαλος του Ισραήλ, και οι υποστηρικτές τους στο Ιράν έδειξαν ότι ούτε εκείνοι επιθυμούσαν μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση. Στο Ισραήλ, οι κορυφαίοι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι ασφαλείας της χώρας, η οποία ήδη βρίσκεται σε μια εκτεταμένη, αιματηρή εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα, διαφωνούσαν για το πώς να αντιμετωπίσουν την απειλή της Χεζμπολάχ — αναγνωρίζοντας, ίσως, ότι ο πιο ισχυρός στρατός της Μέσης Ανατολής μπορεί να είναι υπερβολικά καταπονημένος από έναν ακόμα μαζικό πόλεμο.

Όλη αυτή η επιδεικτική αυτοσυγκράτηση μπορεί να εξαφανίζεται. Η εκπληκτική σειρά φονικών εκρήξεων στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα εισήγαγε μια νέα πραγματικότητα. Τουλάχιστον 37 άτομα — μεταξύ αυτών και παιδιά — σκοτώθηκαν και περίπου 3.000 άλλα τραυματίστηκαν όταν βομβητές, ασύρματοι και άλλες συσκευές εξερράγησαν ταυτόχρονα την Τρίτη και την Τετάρτη σε όλη τη χώρα. Οι συσκευές φάνηκαν να ανήκουν σε επιχειρησιακά στελέχη της Χεζμπολάχ, αν και η τεράστια οργάνωση είναι ενσωματωμένη στην κοινωνία του Λιβάνου και περιλαμβάνει εκτεταμένα δίκτυα μη μαχητών, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών επαγγελματιών.

Η στάση του Ισραήλ

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν ανέλαβαν δημόσια την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά κατ’ ιδίαν την επιβεβαίωσαν στους συνομιλητές τους στην Ουάσιγκτον. Η πολυπλοκότητα της επίθεσης εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του κυβερνοπολέμου, την ευαλωτότητα των τεχνολογικών αλυσίδων εφοδιασμού και την ηθική πίσω από τέτοιες επιχειρήσεις. Πολλοί διεθνείς νομικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένης μιας επιτροπής του ΟΗΕ, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο και ότι διέπραξε μια μορφή τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι ήταν μια προσπάθεια αποδυνάμωσης μιας γνωστής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Για τη Χεζμπολάχ, η επιχείρηση ήταν καταστροφική. «Οι επιθέσεις κατάφεραν σοβαρό πλήγμα στη Χεζμπολάχ, αποτελούσαν μια ταπεινωτική παραβίαση των αλυσίδων εφοδιασμού της και έδειξαν την ικανότητα του Ισραήλ να πλήξει βαθιά μέσα στην οργάνωση», έγραψαν την Πέμπτη οι συνάδελφοί μου. «Κυβερνήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή την καταδίκασαν ως σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη και δυτικές χώρες απηύθυναν εκκλήσεις για ηρεμία, καθώς η περιοχή φαινόταν να κλυδωνίζεται στα πρόθυρα ενός ευρείας κλίμακας πολέμου».

Σε εξέλιξη πόλεμος χαμηλής έντασης

Ένας χαμηλής έντασης πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ μαίνεται εδώ και μήνες από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε την αιματηρή τρομοκρατική της επίθεση στο νότιο Ισραήλ, προκαλώντας τον καταστροφικό συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Σε αντίδραση στις σφοδρές βομβαρδιστικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά ρουκετών της Χεζμπολάχ πραγματοποιούνται σχεδόν συνεχώς, αφαιρώντας ζωές και στις δύο πλευρές των συνόρων. Στις τελευταίες ημέρες, η ηγεσία του Ισραήλ δήλωσε ότι η επιστροφή του εκτοπισμένου πληθυσμού του στα βόρεια αποτελεί διακηρυγμένο πολεμικό στόχο.

Ανεβαίνει η ένταση

Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά της Χεζμπολάχ έχει εισέλθει σε μια «νέα φάση» και ότι το Ισραήλ θα επικεντρώσει περισσότερες δυνάμεις κατά της οργάνωσης. «Το κέντρο βάρους μετακινείται βόρεια. Μετατοπίζουμε δυνάμεις, πόρους και ενέργεια προς το βορρά», δήλωσε ο Γκαλάντ στο προσωπικό της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε μια αεροπορική βάση.

Την επόμενη ημέρα, δεκάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν φερόμενους στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. Παράλληλα, ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα απηύθυνε ομιλία, περιγράφοντας τις μυστικές εκρηκτικές επιθέσεις ως «πράξη πολέμου» από το Ισραήλ και «μια μεγάλη επίθεση κατά του Λιβάνου, της ασφάλειάς του και της κυριαρχίας του, έγκλημα πολέμου».

Η επόμενη μέρα

Δηλώσεις Νετανιάχου:

  1. Δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ: Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ θα λάβει ό,τι μέτρα χρειαστεί για να προστατεύσει την ασφάλειά του, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.
  2. Αναγνώριση της κλιμάκωσης: Αναγνώρισε την αυξημένη ένταση με τη Χεζμπολάχ και τη σημασία της αντιμετώπισης της απειλής από το βορρά, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για νέες ενέργειες.
  3. Σχέση με τις ΗΠΑ: Σε συνομιλίες με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Άμος Χοχστάιν, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ εκτιμά την αμερικανική υποστήριξη, αλλά θα προχωρήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του για την ασφάλειά του.

Κινήσεις του Ισραήλ:

  1. Αεροπορικές επιδρομές: Το Ισραήλ πραγματοποίησε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο, πλήττοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
  2. Μεταφορά δυνάμεων προς το βόρειο μέτωπο: Ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία στα βόρεια σύνορα, μεταφέροντας δυνάμεις και πόρους για την αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ.
  3. Ελεγχόμενη κλιμάκωση: Παρά τις επιθέσεις, το Ισραήλ απέφυγε να προκαλέσει πλήρη πολεμική κλιμάκωση, διατηρώντας μια στάση αποτροπής για να περιορίσει την απάντηση της Χεζμπολάχ.

Συνολικά, το Ισραήλ κινήθηκε με στρατηγική προετοιμασίας για ενδεχόμενη σύγκρουση, ενώ διαχειρίζεται τη διεθνή κριτική και τις εσωτερικές πιέσεις για κλιμάκωση.

Μηνύματα Χασάν Νασράλα:

  1. Χαρακτηρισμός των επιθέσεων ως “πράξη πολέμου”: Ο Νασράλα χαρακτήρισε τις εκρήξεις των συσκευών της Χεζμπολάχ ως “πράξη πολέμου” από το Ισραήλ και “μεγάλη επίθεση κατά της ασφάλειας και της κυριαρχίας του Λιβάνου”.
  2. Απειλή αντιποίνων: Δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα αντιδράσει σε αυτήν την “προσβολή”, υποδεικνύοντας την πρόθεση για κλιμάκωση των εχθροπραξιών, εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν.
  3. Ενότητα των μετώπων: Επανέλαβε την υποστήριξή του προς την “ενότητα των μετώπων” με τη Χαμάς και το Ιράν, δείχνοντας πως η Χεζμπολάχ παραμένει μέρος της ευρύτερης αντι-ισραηλινής στρατηγικής.

Κινήσεις της Χεζμπολάχ:

  1. Ρουκέτες και πυρά προς το Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες και να προχωρά σε πυρά κατά ισραηλινών στόχων στα βόρεια σύνορα, εντείνοντας τις διασυνοριακές συγκρούσεις.
  2. Προετοιμασία για κλιμάκωση: Μετά τις επιθέσεις, η Χεζμπολάχ εμφανίζεται έτοιμη να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της κατά του Ισραήλ, ενώ παράλληλα ενισχύει τις θέσεις της στο νότιο Λίβανο.
  3. Διεθνείς καταγγελίες: Η Χεζμπολάχ καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στα διεθνή φόρα, προσπαθώντας να κερδίσει την υποστήριξη χωρών που καταγγέλλουν την ισραηλινή επιθετικότητα.

Συνολικά, η Χεζμπολάχ ακολουθεί μια στρατηγική απάντησης στις επιθέσεις του Ισραήλ, ενισχύοντας τις δυνάμεις της στο πεδίο και προετοιμάζοντας αντίποινα, ενώ παράλληλα επιδιώκει να διατηρήσει την υποστήριξη από συμμάχους και να κλιμακώσει σε διπλωματικό επίπεδο.

Διεθνής σύγχυση

Διπλωμάτες παρακολουθούσαν με απογοήτευση. «Αυτή η πράξη σοβαρής κλιμάκωσης θα οδηγήσει την περιοχή σε αυτό που προειδοποιούμε εδώ και καιρό, δηλαδή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που θα μετατρέψει την περιοχή σε καμένη γη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελατί στο Κάιρο την Τετάρτη, μιλώντας δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Risk Assessment

Για την ανάλυση κινδύνου που βασίζεται στο συγκεκριμένο πλαίσιο των τελευταίων γεγονότων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, καθώς και τις δηλώσεις του Χασάν Νασράλα και τις εκτιμήσεις διεθνών μέσων και think tanks, τα βασικά σημεία και οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Κλιμάκωση και Ευρύτερη Σύγκρουση

  • Κίνδυνος ευρύτερου πολέμου: Οι εκρήξεις των συσκευών της Χεζμπολάχ και οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις από το Ισραήλ υποδηλώνουν ότι η κατάσταση οδηγείται προς μια κλιμάκωση. Οι δηλώσεις του Νασράλα, που χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις ως «πράξη πολέμου», επιβεβαιώνουν την προοπτική μιας σοβαρότερης αντιπαράθεσης. Υπάρχει κίνδυνος η Χεζμπολάχ να αναλάβει πιο έντονες στρατιωτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές.
  • Διασυνοριακός αντίκτυπος: Μια ευρεία στρατιωτική σύγκρουση στο βόρειο Ισραήλ και στον Λίβανο θα επηρεάσει άμεσα τις γύρω περιοχές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για χώρες όπως η Συρία, η Ιορδανία, ακόμη και η Κύπρος, καθώς ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί πέρα από τα αρχικά μέτωπα.

2. Ασταθής Πολιτική Κατάσταση στο Λίβανο

  • Πολιτική κρίση και αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ: Οι επιθέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού της Χεζμπολάχ αποδυναμώνουν σημαντικά την οργάνωση, αλλά και την εσωτερική της θέση στον Λίβανο, όπου η πολιτική κατάσταση είναι ήδη ασταθής. Εάν η Χεζμπολάχ δεχθεί ακόμα περισσότερα πλήγματα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές πολιτικές αναταράξεις και εσωτερική αποσταθεροποίηση. Ωστόσο, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να επανασυγκροτηθεί στρατιωτικά και να επιδιώξει την εκδίκηση για να ανακτήσει τη χαμένη της ισχύ.
  • Προσφυγικές ροές και ανθρωπιστική κρίση: Ο Λίβανος φιλοξενεί ήδη μεγάλο αριθμό Σύριων και Παλαιστίνιων προσφύγων. Μια στρατιωτική κλιμάκωση με το Ισραήλ θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση, οδηγώντας σε νέο κύμα εσωτερικής μετακίνησης ανθρώπων, καθώς και σε αυξημένες διεθνείς πιέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

3. Τεχνολογία και Κυβερνοπόλεμος

  • Κυβερνοεπιθέσεις και ευάλωτες αλυσίδες εφοδιασμού: Οι εκρηκτικές επιθέσεις στις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ υπογραμμίζουν τους αυξανόμενους κινδύνους κυβερνοπολέμου και παραβιάσεων τεχνολογικών αλυσίδων εφοδιασμού. Ο κίνδυνος επέκτασης των επιθέσεων στον τομέα του κυβερνοχώρου είναι υψηλός, καθώς και οι δύο πλευρές επενδύουν σε τεχνολογικά προηγμένες επιθέσεις. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις στρατιωτικές, αλλά και τις πολιτικές υποδομές τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο.
  • Παράπλευρες απώλειες σε τεχνολογικές υποδομές: Η επέκταση του κυβερνοπολέμου αυξάνει τον κίνδυνο παράπλευρων απωλειών σε κρίσιμες υποδομές, όπως τηλεπικοινωνίες, ενεργειακές δομές και άλλες τεχνολογικές αλυσίδες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία των δύο χωρών.

4. Διεθνής Παρέμβαση και Διπλωματικές Πιέσεις

  • Κίνδυνος αποσταθεροποίησης των διπλωματικών σχέσεων: Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, ο ρόλος των διεθνών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ηνωμένα Έθνη, Ε.Ε.) και των γειτονικών χωρών θα είναι καθοριστικός. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ μπορεί να καταστήσουν δυσκολότερη τη διατήρηση των υφιστάμενων διπλωματικών καναλιών. Η Αίγυπτος και άλλες χώρες προειδοποιούν ήδη για τον κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου, ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση.
  • Πολυμέτωπη αντιπαράθεση: Ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης που περιλαμβάνει το Ιράν, τη Συρία και άλλους περιφερειακούς συμμάχους της Χεζμπολάχ είναι σημαντικός. Το Ιράν έχει ισχυρά συμφέροντα στη διατήρηση της επιρροής της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ οι εξελίξεις στο βόρειο μέτωπο θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιφερειακή κλιμάκωση.

5. Εσωτερική Πολιτική Αποσταθεροποίηση στο Ισραήλ

  • Πίεση στη στρατιωτική ηγεσία και στην κυβέρνηση: Η διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο μέτωπο εντείνει τις πιέσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ και στον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην καταπολέμηση της Χεζμπολάχ και τις συνέπειες του πολέμου στη Γάζα. Οι εσωτερικές διαφωνίες για τη στρατηγική της κυβέρνησης μπορεί να προκαλέσουν πολιτική κρίση και αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας.
  • Αντίδραση των ακροδεξιών ομάδων: Οι ακροδεξιοί σύμμαχοι του Νετανιάχου προωθούν στρατιωτική κατοχή της Γάζας και ενίσχυση της παρουσίας στο νότιο Λίβανο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση στην ισραηλινή κοινωνία και πιθανή κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων.

6. Πιθανές Επιπτώσεις στο Εμπόριο και την Οικονομία

  • Οικονομικές διαταράξεις: Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές δραστηριότητες και τις μεταφορές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυξάνοντας το κόστος για τις τοπικές και διεθνείς εταιρείες. Επιπλέον, η ανασφάλεια σε κρίσιμες εμπορικές διαδρομές θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια αγορά, ειδικά σε τομείς όπως η ενέργεια.

 

Σχετικά

Tags: γεωπολιτικήγεωπολιτικό ρίσκοΙσραήλΛίβανοςΜέση ΑνατολήΠόλεμος στη ΓάζαρίσκοΧεζμπολάχ
Share32Tweet20Share6Send
Strategical Analysis Dpt

Strategical Analysis Dpt

ΣχετικάΆρθρα

Crisis Zone

Μπάχαλο Τραμπ με Κίνα… τον μαζεύει ο Λευκός Οίκος

9 Μαΐου 2025
On the Radar

Νέα υψηλά 15ετίας στο Χρηματιστήριο 

9 Μαΐου 2025
Πολιτική & Οικονομία

Εικονική η μείωση του πληθωρισμού – Ράλι στα ενοίκια στραγγαλίζει τα νοικοκυριά

9 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο
Ο Οκτώβριος θα είναι 30% πιο ζεστός στην Ευρώπη

Ο Οκτώβριος θα είναι 30% πιο ζεστός στην Ευρώπη

piggy bank in pool, saving money for vacation time. Generative Ai

Τρύπα 9,1 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - Αρρυθμίες στον Τουρισμό

MostPopular

  • The Underdog

    Underdog DEFEA 2025 Edition: Η Qualco μπαίνει και στα αμυντικά έργα

    97 shares
    Share 39 Tweet 24
  • Realme 14 5G: Οι Gamers της Gen-Z βρήκαν κινητό

    278 shares
    Share 111 Tweet 70
  • Habemus Papam: Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι ο νέος πάπας Λέων ΙΔʼ

    131 shares
    Share 52 Tweet 33
  • Η Snappi είναι έτοιμη να βγει στην Ελλάδα – Τα πρώτα βήματα και η επόμενη μέρα

    63 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Κινεζικό J10 του Πακιστάν κατέρριψε ινδικό Rafale – Ενδεχόμενη εμπλοκή Τουρκίας

    60 shares
    Share 24 Tweet 15

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr