• Τελευταία
  • Trending
  • All

Mega deal 1 δισ. Τουρκίας – BYD: Ανοίγει εργοστάσιο παραγωγής EV’s

10 Ιουλίου 2024

Ο χρυσός ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών για ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

23 Μαΐου 2025

Συνεχίζεται ο διάλογος ΗΠΑ–Κίνας εν μέσω τεχνολογικής και γεωπολιτικής έντασης

23 Μαΐου 2025

Διεθνής Διάκριση για τις Υπηρεσίες Θεματοφυλακής της Πειραιώς

23 Μαΐου 2025

G7: Στοχεύει τις παγκόσμιες ανισορροπίες – Αιχμές κατά Ρωσίας και Κίνας

23 Μαΐου 2025

Ισχυρό Ξεκίνημα για την Premia Properties στο 2025

23 Μαΐου 2025
πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου

Υποχωρεί το brent – φόβοι για υπερπροσφορά και γεωπολιτική ένταση

23 Μαΐου 2025

Επανεκκίνηση για τη γερμανική οικονομία στο α’ τρίμηνο

23 Μαΐου 2025

Eurobank: Στα top picks της Deutsche Bank για την Ευρώπη – Σύσταση buy

23 Μαΐου 2025

Θεσμική αντεπίθεση της Ευρώπης στις δασμολογικές πιέσεις των ΗΠΑ

23 Μαΐου 2025
Ο Σι Ζινπίνγκ

Ο Σι Ζινπίνγκ μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ αρκεί να… παίξει the long game

23 Μαΐου 2025

Ο Τραμπ εκβιάζει το Χάρβαρντ και… πυροβολάει τα πόδια του…

23 Μαΐου 2025

Οι τράπεζες αλλάζουν πρότυπο για τις μεταφορές – Το λάθος που διορθώνουν

23 Μαΐου 2025

Κ. Παπαζάχος: Ο χθεσινός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη ήταν «μοναχικός»

23 Μαΐου 2025
ΠΡΩΙΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΚΟΝΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Καιρός: Μεταφορά αφρικανικής σκόνης και υψηλές θερμοκρασίες

23 Μαΐου 2025

Δημοσκόπηση Metron: Οι χειρισμοί του Μαξίμου αποδίδουν- Δυστοπικό το τοπίο στην αντοπολίτευση

22 Μαΐου 2025

Οι αγορές ομολόγων δίνουν πόνο… Ο Τραμπ είναι αργά να νιώσει

22 Μαΐου 2025

Underdog: Οι κατασκευαστές μεθοδεύουν φάμπρικα Δημοσίων έργων χωρίς μελέτες στην Αθήνα!

22 Μαΐου 2025 - Ενημερώθηκε: 23 Μαΐου 2025
Stockmarket Correction

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χ.Α. – Κοντά στις 1.830 μονάδες ο Γ.Δ. 

22 Μαΐου 2025
L Factor: Η Lamda δίνει πίσω στην κοινωνία... υπεραξία

L Factor: Η Lamda δίνει πίσω στην κοινωνία… υπεραξία

22 Μαΐου 2025

Ημερίδα εμψύχωσης οινοποιών Πιερίας στις 26 Μαΐου

22 Μαΐου 2025
Piraeus logo rebranding 2024

Η Πειραιώς πούλησε τη θυγατρική διαχείρισης off-site ATM στην Printec

22 Μαΐου 2025

Wings of Command: Τα αεροσκάφη που μετέφεραν τους προέδρους των ΗΠΑ

22 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική On the Radar

Mega deal 1 δισ. Τουρκίας – BYD: Ανοίγει εργοστάσιο παραγωγής EV’s

Finance & Banking IntelligenceΑπόFinance & Banking Intelligence
10 Ιουλίου 2024
Στις On the Radar, The Wire, Αμυνα & Διπλωματία, Επιχειρήσεις, Πολιτική & Οικονομία
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
27 1
0
76
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Μεγάλο deal ύψους 1 δισ. για την παραγωγή κινεζικών οχημάτων στην Τουρκία υπέγραψαν το υπουργείο Βιομηχανίας και η BYD, τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε δασμούς στις εισαγωγές οχημάτων με στόχο να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία.

Main Points

Σχετικάθέματα

Ο χρυσός ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών για ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

23 Μαΐου 2025

Συνεχίζεται ο διάλογος ΗΠΑ–Κίνας εν μέσω τεχνολογικής και γεωπολιτικής έντασης

23 Μαΐου 2025

G7: Στοχεύει τις παγκόσμιες ανισορροπίες – Αιχμές κατά Ρωσίας και Κίνας

23 Μαΐου 2025
  • Το deal Τουρκίας – BYD
  • Η λογική της επένδυσης
  • Δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης
  • Δήλωση του Kacir για την Επένδυση
  • Ανακοίνωση της Τουρκικής Κυβέρνησης για Δασμούς
  • Ενδεχόμενες Μελλοντικές Επενδύσεις

Νέα δεδομένα στη γεωοικονομική και γεωπολιτική σκακιέρα δημιουργεί η ανακοίνωση της της Τουρκίας με την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD για την δημιουργία εργοστασίου, επένδυση που αποτιμάται στο 1 δισ., χωρίς -όπως σημειώνει η S&P, να δικαιολογείται από τα δεδομένα της εσωτερικής ή συγγενών αγορών. Επίσης, δημοσιεύματα και ανακοινώσεις εταιριών καθιστούν σαφές ότι και άλλες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες συζητούν τη δημιουργία εγκαταστάσεων στην Τουρκία.

Η BYD έχει φτάσει σε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση να επενδύσει σχεδόν 1 δισ. δολάρια στην παραγωγή οχημάτων στη χώρα, αναφέρει η Daily Sabah. Το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ανέφερε σε δήλωσή του ότι μια επενδυτική συμφωνία υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 2024 από τον υπουργό Mehmet Fatih Kacır και τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της BYD Wang Chuanfu στο Προεδρικό Εργαστήριο Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.

Από την πλευρά της BYD δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη δήλωση, μέχρι στιγμής, σχετικά με αυτήν τη συμφωνία, αλλά αυτή η ανακοίνωση φαίνεται να επιβεβαιώνει τις αναφορές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες ότι αναμενόταν κάποιο είδος συμφωνίας για επένδυση στην Τουρκία. Ο Kacir είπε ότι αυτό προέκυψε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μετά από επίσκεψη στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2023.

Αν και δεν έχει καθοριστεί τοποθεσία για αυτήν την επένδυση, οι αναφορές έχουν προτείνει ότι η επαρχία Μανίσας είναι πιθανό να είναι ο ωφελούμενος, έχοντας χάσει την επένδυση από τον Όμιλο Volkswagen (VW) αρκετά χρόνια πριν αφού ο Γερμανός κατασκευαστής αυτοκινήτων αποσύρθηκε από προηγουμένως καθορισμένα σχέδια (βλ. Τουρκία: 2 Ιουλίου 2020: Ο Όμιλος VW εγκαταλείπει τα σχέδια για εργοστάσιο στην Τουρκία λόγω της πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης).

Η λογική της επένδυσης

Όπως σημειώνει η S&P σε report της, μια τέτοια επένδυση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμη με όρους κάλυψης της εσωτερικής ζήτησης. Όπερ σημαίνει ότι η προοπτική της επένδυσης είναι η κάλυψη μέρους της ασιατικής ή ευρωπαϊκής αγοράς. Με δεδομένο ότι η Τουρκία αναμένει την αναθεώρηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την Ευρώπη, είναι πιθανό η παραγωγή της BYD να μπορέσει να διοχετευθεί μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη ενδεχομένως χωρίς κυρώσεις ή με χαμηλότερες. Για την Κίνα, η κίνηση αυτή δεν έχει λογική καθώς στην Τουρκία δεν διαθέτει -για την ώρα- ικανές εγκαταστάσεις για εξαγωγές, ενώ την ίδια στιγμή διαχειρίζεται το Λιμάνι του Πειραιά στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπ αυτό το πρίσμα, η εγκατάσταση και άλλων μονάδων παραγωγής στην Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες δημιουργίας/εξαγοράς και λιμανιού…

Δηλώσεις Κατσίρ

Κατά την ανακοίνωση, ο Kacir δήλωσε: “Η Τουρκία είναι πύλη για τους επενδυτές να έχουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Τελωνειακής Ένωσης και σε πολλές εξαγωγικές αγορές χάρη στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Όσοι εμπιστεύονται και επενδύουν στην Τουρκία θα συνεχίσουν να κερδίζουν.”

Σε ανάρτηση που έκανε ο Kacir στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η BYD θα δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής για την κατασκευή των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών επιβατικών αυτοκινήτων της BYD, με δυνατότητα παραγωγής 150.000 μονάδων ετησίως. Η μονάδα αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στο τέλος του 2026 και τελικά θα απασχολεί έως και 5.000 άτομα προσωπικό.

Δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης

Η BYD έχει επίσης συμφωνήσει να δημιουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D) για τεχνολογίες βιώσιμης κινητικότητας στην Τουρκία.

Ανακοίνωση της Τουρκικής Κυβέρνησης για Δασμούς

Η ανακοίνωση αυτής της επένδυσης ήρθε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα εξαιρούσε τους Κινέζους κατασκευαστές αυτοκινήτων από νέους δασμούς αν επένδυαν σε τοπική παραγωγή. Σύμφωνα με τους κανόνες που αποκαλύφθηκαν αρχικά τον Ιούνιο, οι OEMs που πωλούν οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) και υβριδικά οχήματα θα αντιμετωπίσουν δασμό 40% — με ελάχιστη χρέωση 7.000 δολαρίων ΗΠΑ — από τις 7 Ιουλίου. Αυτό προστίθεται στα αυστηρά μέτρα για την αποτροπή των εισαγωγών κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του 2023. Ωστόσο, ενώ η επένδυση στην Τουρκία θα έχει κάποια έλξη για την BYD για αυτούς τους λόγους, οι όγκοι της των 361 μονάδων τον Ιούνιο και 1.426 μονάδων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι επί του παρόντος πολύ μικροί για να δικαιολογήσουν αυτό το επίπεδο επένδυσης μόνοι τους. Πιθανότατα να έχει ενθαρρυνθεί από τις εξαγωγικές ευκαιρίες. Πράγματι, ανάλογα με τα προϊόντα που θα διατεθούν στη μονάδα, αυτό θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αποφύγει τους νέους δασμούς εισαγωγής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κινεζικά επιβατικά ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας που αποστέλλονται στην ΕΕ. Σύμφωνα με την προσωρινή ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, η BYD υπόκειται σε δασμό 17,4% στα οχήματα που προέρχονται από την Κίνα καθώς και σε υπάρχοντα δασμό εισαγωγής 10%. Η παραγωγή στην Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει μια εγκατάσταση για την οποία η επένδυση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Ουγγαρία. Η τοποθεσία του Szeged επιβεβαιώθηκε πριν από περίπου έξι μήνες. Η παραγωγή στο Szeged προβλέπεται να ξεκινήσει το 2027 και να αρχίσει με το συμπαγές Dolphin πριν προστεθεί το crossover Atto 3, και τα δύο είναι ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας (BEVs). Η παραγωγή σε αυτήν την εγκατάσταση αναμένεται να φτάσει περίπου τις 134.200 μονάδες το 2030 όταν το μεσαίου μεγέθους crossover Sealion 07 ξεκινήσει την παραγωγή την ίδια χρονιά.

Ενδεχόμενες Μελλοντικές Επενδύσεις

Η ανακοίνωση της Τουρκίας σχετικά με την επένδυση της BYD μπορεί να μην είναι η τελευταία δεδομένων των πλεονεκτημάτων της πώλησης οχημάτων στη χώρα και των ευκαιριών για εξαγωγή. Πράγματι, οι αναφορές τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συνδέσει την SAIC, η οποία κατέχει την μάρκα MG, με την παραγωγή των οχημάτων της στην Τουρκία με έναν τοπικό εταίρο. Ωστόσο, έχει υποτεθεί ότι αυτό θα επικεντρωθεί σε προϊόντα ICE και υβριδικά προϊόντα, τα οποία δεν θα τους δώσουν το όφελος της αποφυγής των δασμών εισαγωγής 47,6% που θα επιβληθούν στα κινεζικά εισαγόμενα BEVs στην ΕΕ.

Η Chery έχει επίσης συνδεθεί με την παραγωγή στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό. Σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των δασμών, αναφερόταν: “Εργαζόμαστε εντατικά στην ανάλυση εφικτότητας της κατασκευής εργοστασίου στην Τουρκία και της παραγωγής στην Τουρκία μαζί με τα αρμόδια Υπουργεία. Προσπαθούμε να μπορέσουμε να παράγουμε στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό.” Υπάρχει ήδη συνεργασία για τη συναρμολόγηση οχημάτων με την Ισπανία, η οποία μπορεί να μετριάσει κάποια από τα πλεονεκτήματα της παραγωγής στην Τουρκία. Δεδομένου ότι έχει καταγράψει 7.511 μονάδες τον Ιούνιο και 34.501 μονάδες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 — καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη εταιρία σε πωλήσεις εδώ σε διάστημα οριακά μεγαλύτερο του ενός έτους — μπορεί να επενδύσει σε τοπική παραγωγή ή συνεργασία συναρμολόγησης για να εδραιώσει αυτήν τη νεοαποκτηθείσα θέση.

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν επίσης ότι η επίσης κινεζική Guangzhou Automobile Group (GAC) βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική startup ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) TOGG για τη σύσταση κοινοπραξίας συμπαραγωγής. Ο Zafer Sirakaya, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος AK της Τουρκίας, δήλωσε στο Reuters ότι “κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Κίνα, οι εκτελεστικοί της Guangzhou Automobile μας είπαν ότι βρίσκονται σε συνεχιζόμενες συνομιλίες με την TOGG και ότι θα επισκεφθούν την TOGG τον Ιούλιο”.

Σχετικά

Tags: Άμεσες Ξένες ΕπενδύσειςαυτοκίνηταγεωοικονομίαγεωπολιτικήεπενδύσειςΚίναΟικονομική διπλωματίαρίσκοΤουρκία
Share30Tweet19Share5Send
Finance & Banking Intelligence

Finance & Banking Intelligence

ΣχετικάΆρθρα

On the Radar

Ο χρυσός ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών για ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

23 Μαΐου 2025
The Wire

Συνεχίζεται ο διάλογος ΗΠΑ–Κίνας εν μέσω τεχνολογικής και γεωπολιτικής έντασης

23 Μαΐου 2025
The Wire

G7: Στοχεύει τις παγκόσμιες ανισορροπίες – Αιχμές κατά Ρωσίας και Κίνας

23 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο

Το NATO κρίνει την υποψηφιότητα Biden

Με... περίεργο format πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν με τα φαντάσματα Καραμανλή - Σαμαρά

MostPopular

  • Δημοσκόπηση Metron: Οι χειρισμοί του Μαξίμου αποδίδουν- Δυστοπικό το τοπίο στην αντοπολίτευση

    154 shares
    Share 62 Tweet 39
  • Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

    70 shares
    Share 28 Tweet 18
  • Οι αγορές ομολόγων δίνουν πόνο… Ο Τραμπ είναι αργά να νιώσει

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
  • Εθνική Τράπεζα: Μέρισμα 405 εκατ. και bonus 25 εκατ. σε στελέχη

    222 shares
    Share 89 Tweet 56
  • Underdog: Οι κατασκευαστές μεθοδεύουν φάμπρικα Δημοσίων έργων χωρίς μελέτες στην Αθήνα!

    52 shares
    Share 21 Tweet 13

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr