Βαριές απώλειες 58% κατέγραψαν τα futures του φυσικού αερίου (TTF) στην Ευρώπη, καθώς ο καλός καιρός και η συντονισμένη οικονομική επιβράδυνση περιόρισαν δραστικά τη ζήτηση, ενώ οι προοπτικές δεν είναι καλές, δεδομένου ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν υψηλά τουλάχιστον μέχρι τέλος του πρώτου τριμήνου.
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποχώρησαν 58% σε χαμηλό σχεδόν τεσσάρων μηνών στα 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2023, μετά από άνοδο 8,5% το 2022 λόγω της επίμονης χαμηλής ζήτησης, επιτρέποντας στην περιοχή να διατηρήσει υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου.
Η απεξάρτηση της ευρώπης από το το ρωσικό φυσικό αέριο, περιόρισε τον αντίκτυπο της εν εξελίξει σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν έχει δημιουργήσει ικανές εστίες γεωοικονομικής αναταραχής. Ακόμα και οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα βρήκαν την Ευρώπη με γεμάτες δεξαμενές, ενώ ο καλός καιρός αντιστάθμισε τις ανησυχίες για ενεχόμενες καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Πηγή μέτριας ανασφάλειας ήταν η απόφαση του Ισραήλ να κλείνει ένα κοίτασμα αερίου, καθώς και οι απεργίες στην Αυστραλία. Στις αρχές Χειμώνα οι τιμές είχαν ανέβει λόγω προβλημάτων στους νορβηγικούς αγωγούς, αλλά το προφίλ της ζήτησης μετρίασε τον αντίκτυπο και τότε.
Στις 27 Δεκεμβρίου, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 87%, με τη Γερμανία στο 90,8%, τη Γαλλία στο 84,1% και την Ιταλία στο 83,4%.
Η Βορειοδυτική Ευρώπη αναμένει ένα ζεστό ξεκίνημα στις αρχές του 2024 με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, που θα οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση ενέργειας και χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου, μετά από έναν ζεστό Δεκέμβριο. Επίσης, οι καχεκτικές προοπτικές για το σύνολο των οικονομιών στη Ευρώπη κα τη Ευρωζώνη υπονομεύει το ενδεχόμενο αύξησης της βιομηχανικής κατανάλωσης τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, περίοδο που παραδοσιακά καταγράφεται υψηλό στη ζήτηση ενέργειας και κατ και επέκταση φυσικού αερίου.