Με την ενότητα να παραμένει ζητούμενο, τις εξάρσεις στα social media να υπονομεύουν κάθε έννοια συνοχής, φόβους για έξωθεν παρεμβάσεις και σενάρια ex post διάσπασης του κόμματος να έρχονται και να επανέρχονται, προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξουν νέο αρχηγό που θα αναλάβει την ανασύνταξη και ανασύνθεση του κόμματος.
Σήμερα, Σάββατο, ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος για τους πέντε υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν διαφορετικές στοχεύσεις στα επίδικα ζητήματα, διαφορετικό τρόπο και τόνο προσέγγισης και απευθύνονταν σε διαφορετικά -ως επί το πλείστον ακροατήρια-. Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στους δύο που θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο και τις συμμαχίες που θα γίνουν με τους υπόλοιπους ενόψει της επόμενης ημέρας.
Η περιρέουσα ατμόσφαιρα και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υψηλή πιθανότητα για δεύτερο γύρο, με “μονομάχους” την Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο, το ενδεχόμενο πρόκρισης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με έναν εκ των δύο Αχτσιόγλου – Κασσελάκη, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εκτός κούρσας φαίνεται ότι μένουν σίγουρα ο Νίκος Παππάς και ο Στέφανος Τζουμάκας. Αμφότεροι, όμως, είχαν εξ αρχής διαφορετικές επιδιώξεις, ενώ είχαν επίγνωση της δυναμικής τους.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί αντιδράσεις για τις δημοσκοπήσεις, ειδικότερα για αυτή της Metron Analysis η οποία αν και είχε δείγμα 1001 ατόμων, εν τούτοις μόνο 164 δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στις εκλογές.
Οι επιδιώξεις των υποψηφίων
Στο πολιτικό πλαίσιο, η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε την έμπρακτη στήριξη και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, χθες, στο πλαίσιο της κεντρικής προεκλογικής της εκδήλωσης, ο οποίος είχε θέσει εαυτόν εκτός κόμματος από το 2015. Έτσι, η εμφάνισή του δίνει στίγμα επανενεργοποίησης και μάλιστα με ρόλο, κίνηση που εκτιμάται ότι θα έχει αντίκτυπο στα αριστερά του κόμματος και ιδιαίτερα στους νέους.
Το κοινό της πρώην νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και τους κεντρώους έως και πρώην “ποταμίσιους” επιχείρησε να προσεγγίσει με βερμπαλισμούς και υπερβολές και ο Στέφανος Κασσελάκης, επιμένοντας στο αντι-Μητσοτάκη μέτωπο που έστησε ο Αλέξης Τσίπρας και πάνω στο οποίο ηττήθηκε. Κινήσεις όπως η επίσκεψη στη Μακρόνησο και πολλές φορές άκομψες εκφράσεις, καθώς η υπέρχρηση των social media, συνέβαλλαν στην προώθηση μιας λίγο ασυνήθιστης υποψηφιότητας, με στόχο τη συγκρότηση ενός εξωκομματικού – υπερκομματικού μετώπου που θα ενεργοποιήσει ανθρώπους και χώρους που είχαν ταχθεί στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2019.
Στο εσωκομματικό ακροατήριο και στην ανένταχτη αριστερά επιχείρησε να απευθυνθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την πλατφόρμα του να κινείται πιο κοντά στη λογική του Μελανσόν και λιγότερο στους Βρετανούς Εργατικούς και τους Γερμανούς Σοσιαλιστές.
Στους πρώην προεδρικούς και τους πασοκογενείς έδειξε να στρέφεται ο Νίκος Παππάς, επιχειρώντας όχι τόσο να διεκδικήσει την προεδρία, όσο να κατοχυρώσει τον χώρο και να ενισχύσει το προσωπικό του χαρτί στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα.
Να εκφράσει τους ανένταχτους πασοκογενείς και κεντροαριστερούς της περιφέρειας προσπάθησε ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος θα επιχειρήσει να έχει λόγο στους πολιτικούς σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας, ανεξαρτήτως προέδρου.