Οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel -που πέρασε και από την Ελλάδα- στη Βόρεια Λιβύη έχουν στοιχήσει τη ζωή σε πάνω απί 5.000 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την Τετάρτη.
Δεδομένου ότι 10.000 ακόμη αγνοούνται, αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Η τρομακτική καταστροφική που προκλήθηκε από τις τις καταιγίδες και τις νεροποντές, οδήγησε στην κατάρρευση φραγμάτων κοντά στην παράκτια πόλη Ντέρνα το βράδυ της Κυριακής. Πρόκειται ήδη για μια από τις πιο θανατηφόρες πλημμύρες των τελευταίων 30 ετών. Αυτό επιβεβαιώνουν στοιχεία των Munich Re, Swiss Re και Aon.
Όπως φαίνεται στους αριθμούς, οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει μερικές από τις πιο θανατηφόρες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, όπως το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004 και ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 στην Ιαπωνία, που σκότωσαν περίπου 220.000 και περισσότερους από 18.000 ανθρώπους. , αντίστοιχα.
Οι τροπικοί κυκλώνες που πλήττουν υπανάπτυκτες και ανεπαρκώς προετοιμασμένες χώρες όπως η Μιανμάρ, το Μπαγκλαντές, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και η Ονδούρα έχουν επίσης προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και πολύ υψηλούς αριθμούς νεκρών.
Λεφτά και πολιτική σταθερότητα σώζουν ζωές
Οι χώρες που δεν διαθέτουν τους πόρους και την πολιτική σταθερότητα για να προετοιμαστούν επαρκώς για τις φυσικές καταστροφές εξακολουθούν να υφίστανται το κύριο βάρος των συνεπειών τους.
Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, στη Λιβύη δεν υπήρχαν σχέδια για απεμπόληση φραγμάτων και διαδρόμους απορροής υδάτων. Την κατάταση περιπλέκει το πολιτικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται η Λιβύη, καθώς ο εμφύλιος μπορεί να έχει τελειώσει, η χώρα όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει εκλογές και πρακτικά παραμένει διαιρεμένη.
Καθώς η ανίχνευση τσουνάμι και η ετοιμότητα για καταστροφές έχουν βελτιωθεί με τις δεκαετίες, λιγότεροι άνθρωποι έχουν πεθάνει σε πλημμύρες – ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους μεταξύ των φυσικών καταστροφών ιστορικά.
Μεταξύ 1970 και 1975, τρεις πλημμύρες και καταιγίδες στο Μπαγκλαντές, την Κίνα και το Βιετνάμ σκότωσαν περίπου 630.000 ανθρώπους συνολικά.
Το 1887, το 1931 και το 1939, οι μεγάλες πλημμύρες ποταμών στην Κίνα εξακολουθούν να σκοτώνουν μεταξύ τους και υπολογίζεται ότι 500.000 έως 4 εκατ. άνθρωποι η καθεμία.
Η μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες των τελευταίων χρόνων, το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, ήταν τόσο βάναυση όσο και λόγω της έλλειψης συστημάτων ανίχνευσης, καθώς ο ωκεανός αντιμετωπίζει λιγότερα τσουνάμι από τον Ειρηνικό.
Μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός στο δυτικό τμήμα της σοβαρά πληγείσας Ινδονησίας απέτυχε έκτοτε. Η Ινδία, ωστόσο, δημιούργησε το δικό της σύστημα με επιτυχία, μετά την καταστροφή.
Το 2013, μια ακραία βροχόπτωση στη Βόρεια Ινδία προκάλεσε φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Ο τραγικά υψηλός αριθμός των νεκρών του συμβάντος σχετίζεται με ένα ινδουιστικό προσκύνημα που λάμβανε χώρα εκείνη την ώρα στην περιοχή. Η Βενεζουέλα το 1999 γνώρισε ένα παρόμοιο γεγονός σε μια γεωγραφικά επιρρεπή περιοχή όπου πολλά σπίτια παρασύρθηκαν στον ωκεανό.
You will find more infographics at Statista