Κλίμα έντασης καλλιεργείται τα τελευταία 24ωρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ επίκειται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα και ηγετών στις ΗΠΑ.
Την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο ανέβασε η Τουρκία, με μπαράζ κινήσεων και από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Αν και σημείο εκκίνησης αποτελεί η επέτειος της νίκης των κεμαλικών έναντι της Ελλάδας, τους οποίους θέλει να έχει ικανοποιημένους ο Ταγίπ Ερντογάν- εν τούτοις οι εθνικιστικές εξάρσεις με αναρτήσεις του NATO και κορώνες από τον Τούρκο πρόεδρο, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και υπό το πρίσμα συνολικής κλιμάκωσης. Αυτό, γιατί ακολουθούν την έξαρση και τα επεισόδια στην Κύπρο. Ωστόσο, μια πιο σφαιρική και ψύχραιμη θεώρηση αποδίδει στον Ερντογάν μικροπολιτικά κίνητρα, για την τόνωση του εθνικιστικού του προφίλ ενόψει διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι σηκώνει το γάντι στην πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναφερθεί σε απειλή αναθεωρητισμού που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο παρελθόν, ενώπιον του Βόλοντιμιρ Ζελένσκι.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Αύγουστο «ιδιαίτερο μήνα» για την Τουρκία «επειδή νίκησε σε Κύπρο, Σμύρνη και Ματζικέρτ», όπως είπε.
«Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, στον οποίο με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος συμπληρώνοντας ότι «τον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση με την εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».
Η απάντηση του ΥΠΕΞ
Απαντώντας στις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την τρέχουσα περίοδο.
Διπλωματικά, πάντως, η απάντηση της Ελλάδας έρχεται σε χαμηλό επίπεδο, ένδειξη ότι επιθυμεί να αποφύγει κλιμάκωση, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για παγίδα έντασης.