Έμφαση στη γεωοικονομική διάσταση των διμερών σχέσεων επιβεβαίωσαν ότι θα δώσουν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ινδίας που συναντήθηκαν νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την αναβάθμιση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας συμφώνησαν οι Ναρέντα Μόντι και Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ινδίας στην Ελλάδα.
Οι δύο πλευρές θα δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πύλης για την πρόσβαση της Ινδίας στην ευρωπαϊκή αγορά.
«Στηριζόμενοι στα πανίσχυρα θεμέλια της σχέσης μας, αναβαθμίζουμε τη σχέση μας σε στρατηγική σχέση», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του. «Βρισκόμαστε πολύ εγγύτερα από τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί αισθητά, ενώ, όπως τόνισε, υπάρχει η βάση για ένα ευρύτατο πλαίσιο διμερούς συμπόρευσης, από την οικονομία και την άμυνα έως τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
«Στόχος είναι να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο με την Ινδία», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Οι δηλώσεις Μόντι
Από την πλευρά του, ο Ινδός πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο του ίδιου όσο και του ινδικού λαού για τις απώλειες ζωών από τις καταστροφικές πυρκαγιές καθώς και σε όσους άλλους επλήγησαν.
Σε ό,τι αφορά τους δεσμούς Ελλάδας – Ινδίας, τόνισε πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς πρόκειται για δύο πανάρχαιους πολιτισμούς.
Ο κ. Μόντι ανέφερε και από τη δική του πλευρά την πρόθεση αναβάθμισης της σχέσης Ελλάδας – Ινδίας σε στρατηγική σχέση.
Οπως τόνισε, υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα γεωπολιτικά, διεθνή και περιφερειακά, είτε πρόκειται για τη Μεσόγειο είτε για τον Ινδοειρηνικό.
Ο κ. Μόντι αναφέρθηκε και ο ίδιος στην απόφαση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς μεταξύ άλλων της άμυνας, της ασφάλειας, των υποδομών.
Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, ανέφερε και ο ίδιος ότι στόχος είναι ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030, ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα υπεγράφη συμφωνία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μόντι έφτασε σήμερα στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στη χώρα μας εδώ και 40 χρόνια.
Νωρίτερα, συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Οπως αναφέρει η «Κ», η επίσκεψή του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
Oπως προκύπτει μάλιστα από απάντηση του κ. Μόντι σε συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά (ολόκληρη θα δημοσιευθεί στο φύλλο της «Κ» της Κυριακής), ο στόχος της Ελλάδας να γίνει η πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απότελεί επιδίωξη και του Ινδού πρωθυπουργού.