Θολό παραμένει το τοπίο για τα επιτόκια στην Ευρώπη, με την επικοινωνία των τάσεων και προθέσεων της ΕΚΤ να αποδεικνύεται πραγματικά πρόκληση. Ήδη, ενώ αρχικά οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν παύση και πιθανό τέλος της σύσφιξης τον Σεπτέμβριο, εν τέλει νέες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ θολώνουν τα νερά.
Στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, «θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου πολιτικής ή ίσως μια παύση», είπε στην εφημερίδα Le Figaro. «Μια παύση, όποτε συμβεί, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα ήταν απαραίτητα οριστική».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει διευκρινήσει εξ αρχής ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει των τελευταίων στοιχείων και των τάσεων που αυτά σκιαγραφούν. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο πληθωρισμός υποχωρεί μεν, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις -όπως αυτές αποτυπώνονται στον δομικό πληθωρισμό- όχι.
Υπ’ ατό το πρίσμα, ενδεχόμενη παύση θα είχε στόχο να ξεδιπλωθεί η μεσοπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί και να αποφευχθεί βλάβη στην οικονομία. Αυτό όμως εαρτάται από την τάση υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού και τη δυναμική των υποδεικτών του. Κεντρικό ρόλο σε αυτές τις αποφάσεις παίζουν το κόστος στέγης, τροφίμων και μεταφορών. Ακόμα και αν ο ΔΤΚ υποχωρήσει περαιτέρω, η ΕΚΤ για να νιώσει ασφαλείς ώστε να σταματήσει -έστω και προσωρινά τις αυξήσεις- θα πρέπει να δει ενδείξεις βιώσιμης αποκλιμάκωσης στους άλλους δείκτες και αναπροσαρμογή του επιπέδου ζήτησης τραπεζικών πιστώσεων.
Auditor’s note: Ο φόβος εργαλείο πολιτικής
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει ότι οι αγορές θα αναγκαστούν να πορευτούν σε θολό τοπίο τους επόμενους μήνες, κάτι που όπως φαίνεται αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΚΤ, η οποία επιχειρεί να εργλειοποιήσει τον φόβο και την αβεβαιότητα ως εργαλεία άσκησης νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αποφύγει αυξήσεις στα επιτόκια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερο κακό…
Οι προσδοκίες
Οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για άλλη μια φορά – όχι απαραίτητα τον Σεπτέμβριο.
Τα στοιχεία της ευρωζώνης που θα ανακοινωθούν σήμερα αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός στην περιοχή διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων.
Αυτά τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν μαζί με τα στοιχεία του ΑΕΠ που μπορεί να δείξουν ότι η ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο, καθώς μια απροσδόκητα δυναμική γαλλική οικονομία αντιστάθμισε τη στασιμότητα στη Γερμανία.
«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία είναι αρκετά ενθαρρυντικά», ανέφερε η Λαγκάρντ. «Υποστηρίζουν το σενάριό μας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% στην ευρωζώνη φέτος».