Πτωτικά – διορθωτικά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς η αγορά είχε συσσωρεύσει σημαντικά κέρδη στο προηγούμενο διήμερο μετά τις εκλογές, όμως όλος ο Μάιος έχει φέρει αυξημένες αποδόσεις σε πλήθος μετοχών, οπότε το δέλεαρ της κατοχύρωσης κερδών είναι μεγάλο.
- Απώλειες έως 4,05% στις τράπεζες, κράτησε τις 1.190 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Μειωμένος ο τζίρος έναντι του διημέρου, αλλά έφτασε στα 147 εκατ. ευρώ
- Η αγορά είχε και έχει περαιτέρω περιθώρια διόρθωσης
- Μεγάλη ανησυχία διεθνώς για το χρέος των ΗΠΑ που ταλανίζει τη χώρα
Ρόλο βεβαίως στη διόρθωση του ελληνικού χρηματιστηρίου ασφαλώς έπαιξε η σημαντική αλλαγή σκηνικού σε διεθνές επίπεδα, καθώς οι αγορές υποχωρούν όλες τις τελευταίες ημέρες, ενώ σήμερα ειδικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες έφτασαν να χάνουν έως 2,50%, στη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου διαστήματος. Βεβαίως, μετά τις 18:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος υπάρχουν κάποιες τάσεις συμμαζέματος διεθνώς, ενώ αρνητικά κινούνται και σήμερα οι δείκτες της Wall Street.
Μπορεί το Χ.Α. να αφέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη… νιρβάνα που έφερε το απρόσμενα θετικό – για την αγορά και την οικονομία – αποτέλεσμα της κάλπης, όμως διεθνώς υπάρχει τεράστια ανησυχία για το μεγάλο θέμα του χρέους των ΗΠΑ, που ταλανίζει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, επηρεάζοντας νομοτελειακά όλη την επενδυτική βιομηχανία.
Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός ατυχήματος όσο πλησιάζει ο Ιούνιος χωρίς να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία για την αύξηση της οροφής του χρέους των ΗΠΑ που θα επιτρέπει στο αμερικανικό δημόσιο να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του. Το χρέος των ΗΠΑ και η αδυναμία εξεύρεσης λύσης απειλεί να φέρει έως και στάση πληρωμών, ενώ συνεχίζεται το αδιέξοδο στις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στη χώρα.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές το Κογκρέσο ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε αδυναμία να κάνει πληρωμές ακόμα και από την 1η Ιουνίου, αν δεν «κλειδώσει» άμεσα κάποια συμφωνία.
Με τα χρονικά περιθώρια για μια συμφωνία να είναι πλέον ασφυκτικά, οι επενδυτές ζητούν υψηλότερες αποδόσεις στο αμερικανικό χρέος. Οι αποδόσεις σε χρεόγραφα που ωριμάζουν αρχές Ιουνίου ξεπέρασαν το επίπεδο του 6% σε σύγκριση με 2% περίπου για τα έντοκα που ωριμάζουν στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο
Μέσα σε αυτό το αφιλόξενο διεθνές κλίμα, η ελληνική αγορά διόρθωση και μάλιστα εντός πλαισίου, όμως κανείς δεν ξέρει πως θα ανταποκριθεί η αγορά αν συνεχίσει η επιδείνωση στις ξένες αγορές, είτε με αφορμή το χρέος των ΗΠΑ, είτε με κάποια άλλη αιτία.
Η ελληνική αγορά και η ελληνική οικονομία ασφαλώς και βρίσκεται σε διαφορετικό timing και διαφορετική… πίστα ανάκαμψης έναντι του διεθνούς στερεώματος, όμως σε καμιά περίπτωση το Χ.Α. δεν μπορεί να πηγαίνει επί μακρόν κόντρα στο ρεύμα, αν και εφόσον αλλάξει σημαντικά και μόνιμα το κλίμα.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι αγορές και διεθνώς έχουν παρουσιάσει μια παροιμιώδη ανθεκτικότητα, καθώς θυμίζουμε προ ημερών ο χρηματιστηριακός δείκτης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και τρίτης στον κόσμο, της Γερμανίας, ο DAX αναρριχήθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά! Συνάμα, ο Nasdaq βρέθηκε προ τριών ημερών σε υψηλά 9μήνου.
Σήμερα λοιπόν ο Γ.Δ. του Χ.Α., όπως και ο FTSE 25 αλλά και ο τραπεζικός κινήθηκαν όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά, αλλά φαινόμενα ξεπουλήματος δεν παρουσιάστηκαν, παρά τα πολύ σημαντικά κέρδη που σε αρκετές περιπτώσεις είναι διψήφια το διήμερο.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.191,83 μονάδες με πτώση 1,12%, ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.914,37 μονάδες με διόρθωση 1,54%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,66% στις 1.710,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 958,54 μονάδες με απώλειες 2,96%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 146,7 εκατ. ευρώ με τα 84 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ εντύπωση έκαναν οι πολύ μεγάλες συναλλαγές στην Εθνική που διακίνησε σχεδόν το ¼ του τζίρου με 42,8 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να κατεβάζει στροφές διακινώντας 16,3 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πτώση – διόρθωση 4,05% είχε η Eurobank, στο -3,05% έκλεισε η Μυτιληναίος, άνω του 2% υποχώρησαν οι Εθνική, Alpha Bank, Motor Oil και Τιτάν και άνω του 1% οι Πειραιώς και ΕΥΔΑΠ. Τηρουμένων των πρότερων κερδών λοιπόν, η σημερινή διόρθωση κάθε άλλο παρά εικόνα φόβου βγάζει. Μένει να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά αύριο και προσεχώς, δεδομένου ότι οι συνεδριάσεις έως τις επόμενες εκλογές είναι αρκετές, οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι νέες ισορροπίες, ενώ δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς μόνιμη και σταθερή άνοδο…