Σοβαρά πλήγματα στο επικοινωνιακό success story της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας καταφέρνουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η Καθημερινή, καθώς αποδομούν με αδιαμφισβήτητα στοιχεία τη μεγαλύτερη -σε οικονομικούς όρους- επιτυχία, αυτή των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.
Στοιχεία που “κονταίνουν” το success story της πλημμυρίδας Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα, που έφτασαν τα 7,2 δισ. το 2022, δημοσιεύει στην Έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και τα ανεβάζει ειδησεογραφικά σε πρώτο θέμα η εφημερίδα “Καθημερινή”.
Αν και στόχος του Γιάννη Στουρνάρα δεν είναι να παίξει ρόλο στις πολιτικές διεργασίες, αλλά να επιστήσει την προσοχή στα “κενά” και στην ανάγκη ολιστικής προσέγγισης, η απόφαση της “Καθημερινής” να αναδείξει το θέμα τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη έκδοση, αποτελεί σαφές πολιτικό μήνυμα, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την επιχειρηματική και τραπεζική ελίτ.
Ειδικότερα, στο θέμα που υπογράφει η έγκυρη Ειρήνη Χρυσολωρά, αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα, το 2022, είναι αποτέλεσμα διακίνησης ιδιωτικού χρήματος μεταξύ ιδιωτών και χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο τώρα ή στην προοπτική της οικονομίας. Πρόκειται, δηλαδή για εξαγορές υφιστάμενων εταιριών και για αγορά ακινήτων μέσω… Golden Visa.
“Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) σημείωσαν ρεκόρ 20ετίας το 2022, φθάνοντας τα 7,22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτές αφορούν εξαγορές ή ιδιωτικοποιήσεις ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς και αγορά ακινήτων”.
Επίσης, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι:
“Η δημιουργία νέων παραγωγικών επενδύσεων, οι λεγόμενες greenfield investments, αυξάνονται μεν, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μικρό ποσοστό των συνολικών επενδύσεων”.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία της Εκθεσης του διοικητή 2022 της Τράπεζας της Ελλάδος, στο σύνολο των 7,220 δισ. ευρώ των ΞΑΕ το 2022,
- τα 2,3 δισ. ευρώ (31,8%) αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές,
- 1,975 δισ. ευρώ (27,3%) αφορούσαν αγορά ακινήτων.
Η αγορά νέων μετοχών, που αντιπροσωπεύει τη δημιουργία νέων παραγωγικών επενδύσεων ή τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αντιστοιχούσε σε
- 1,979 δισ. ευρώ (27,4%).
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία και το δημοσίευμα, το 2021, στα 5,35 δισ. ευρώ των συνολικών ΞΑΕ, η αγορά νέων μετοχών αντιστοιχούσε σε 1,720 δισ. ευρώ (32%).
Με άλλα λόγια, περίπου το ένα τρίτο των ΑΞΕ κατά την τελευταία διετία κατευθύνθηκε σε νέες παραγωγικές επενδύσεις.