Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά, την οικονομία και την πολιτική μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών προσπαθεί να εκτιμήσει η επενδυτική κοινότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ ήδη η σύγχυση, οι φημολογίες και οι τοξικές δοξασίες κάθε απόκλισης, επιδρούν στην πορεία των μετοχών.
- Νέο άδειασμα -2% στις τράπεζες, μεικτή εικόνα στον FTSE 25
- Το «άπλωμα» της προεκλογικής περιόδου με όρους αγοράς είναι αρνητικό
- Κράτησε το όριο των 1.060 μονάδων ο Γενικός Δείκτης
- Ισχυρές πιέσεις σε Ελλάκτωρ, Εθνική, Alpha Bank
Το Χ.Α. συμπλήρωσε τέσσερις σερί πτωτικές συνεδριάσεις κάτι που έχει να γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2022, όμως από την άλλη πλευρά η αγορά – τουλάχιστον έως τώρα – βρήκε την ευκαιρία να κάνει την πολυπόθητη διόρθωση την οποία δεν έκανε για καιρό, χωρίς προς το παρόν να έχουν διαταραχθεί τα τεχνικά κεκτημένα.
Ο Γ.Δ. έκλεισε την Τρίτη στις 1.078,69 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,32%, σε μια συνεδρίαση μεγάλων μεταβολών, καθώς έφτασε να υποχωρεί αρχικά έως 2,06%, ενώ μιάμιση ώρα πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας της συνεδρίασης, έφτασε να κερδίζει 0,73%, επιβεβαιώνοντας το volatility.
Auditor’s note: Η εξίσωση άλλαξε
Βηματισμό εν μέσω προεκλογικής περιόδου επιχειρεί να βρει το Χρηματιστήριο, ενώ η κοινωνικοπολιτική δυναμική οδηγεί σε αναδιάταξη ισορροπιών στο ευρύτερο σκηνικό, αυξάνοντας το πολιτικό ρίσκο. Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη ο ορίζοντας θολώνει, καθώς η διαφαινόμενη ενεργοποίηση της νεολαίας μπορεί να μεταβάλλει άρδην τους συσχετισμούς, με τρόπο που δεν έχει ακόμα …υπολογιστεί δημοσκοπικά, γεγονός που δημιουργεί άγχος και περιορίζει την όρεξη για ανάληψη ρίσκου στο Χρημαστιστήριο.
To χαμηλό ημέρας ήταν στις 1.059,83 μονάδες που σημαίνει ότι ο Γ.Δ. κράτησε το όριο των 1.060 μονάδων που σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η πρώτη στήριξη. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. με συνοπτικές διαδικασίες έχει καλύψει πολύ μεγάλη απόσταση τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς ουσιαστική διόρθωση. Έτσι, ακόμη και μια διόρθωση – αποφόρτιση έως την περιοχή των 1.050 ή και των 1.030 μονάδων, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα αλλοίωναν το momentum.
Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις
Μένει πάντως να δούμε τις επόμενες συνεδριάσεις πως θα κινηθεί η αγορά, δεδομένου ότι στο χαμηλό σήμερα (-2,06%) σήμαινε πως ο Γ.Δ. κατέγραφε πτώση περί το 6,50% το τετραήμερο, μια διόρθωση που δεν θεωρείται ευκαταφρόνητη. Πλέον, μετά το μάζεμα που έγινε προς το φινάλε, ο Γ.Δ. υποχωρεί το 4ήμερο σε ποσοστό 4,80%, ο FTSE 25 είναι στο -5,02%, ο Mid Cap στο -3,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει την πιο γενναία διόρθωση χάνοντας 7,70%.
Βεβαίως, τα ανωτέρω ποσοστά επ’ ουδενί δεν μπορούν να συγκριθούν με το πρότερο ράλι του Χ.Α., ούτε μπορούν να δικαιολογήσουν – ως ποσοστά – την ολοκλήρωση της διορθωτικής πορείας. Όμως, η αγορά έχει τους δικούς της νόμους και τους δικούς της κανόνες, η πορεία της συγκεντρώνει όλες τις ιδιότητες των συμμετεχόντων, ήτοι την πλεονεξία, την απληστία, την αισιοδοξία, την απογοήτευση, το μιμητισμό, την ψυχολογία της μάζας, τον πανικό, τη σύγχυση, την οξυδέρκεια, τον ορθολογισμό αλλά και τις αγελαίες συμπεριφορές.
Οι επόμενες συνεδριάσεις λοιπόν θα δείξουν αν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο και αν υπάρχουν δυνάμεις άμεσης επανάκτησης του ορίου ψυχολογίας των 1.100 μονάδων.
Πάντως, η κατά τα φαινόμενα αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών διευρύνεται σημαντικά μια ιδιότυπη προεκλογική περίοδο που θα κυριαρχήσει η πόλωση και η πολιτική τοξίνη. Πλέον, ο χρόνος έως τις εκλογές με όρους αγοράς, οικονομίας και χρηματιστηρίου θεωρείται «νεκρός», ειδικά για την κυβέρνηση, καθώς την υποχρεώνει να αλλάξει εντελώς την προεκλογική της ατζέντα, μακριά από ρητορείες και κομπασμούς επιτυχίας που θα δέσποζαν, αν είχε αποφευχθεί το τρομερό δυστύχημα.
Στον πάγο η αναβάθμιση;
Παράλληλα, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι και οι οίκοι αξιολόγησης δε θα βιαστούν να δώσουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα μέσα στην άνοιξη, αναιρώντας αυτό που είχε προεξοφλήσει ξεκάθαρα η αγορά όλες τις προηγούμενες εβδομάδες. Πάντως, από την Τρίτη ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2022, που θα κλιμακωθούν αυτές τις ημέρες, βοηθώντας τους επενδυτές στο «ζύγισμα» αποτιμήσεων κάτω από τα νέα δεδομένα…