Την αλλαγή των δεδομένων στον πολιτικοοικονομικό στίβο καθρέφτισε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση καθολικής διόρθωσης, όπου μόλις πέντε μετοχές διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, έναντι 110 που έκλεισαν με απώλειες. Η αγορά συμπλήρωσε τριήμερο πτώσης, με το Γ.Δ. να υποχωρεί 4,50% το ίδιο διάστημα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει 5,82%, καθώς σήμερα υποχώρησε κατά 4,27%.
- Το πολιτικό ρίσκο ταλανίζει εκ νέου την αγορά
- Πτώση έως 6,63% στις τραπεζικές μετοχές
- Κάτω από τις 1.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χ.Α. τη Δευτέρα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου οκταμήνου, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, με φόντο το πρωτοφανές τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που φαίνεται πως δημιουργεί ντόμινο ισχυρών κλυδωνισμών στην κυβέρνησηη.
Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έχασε το όριο ψυχολογίας των 1.100 μονάδων αλλά κατήλθε στις 1.082,10 μονάδες με απώλειες 2,92%, ενώ ενδοσυνεδριακά έπεσε έως τις 1.075,32 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως 3,53%. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τις 5 Ιουλίου 2022, όταν ο Γ.Δ. τότε είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 3,21%.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.646,87 μονάδες με πτώση 2,97%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.558,90 μονάδες με απώλειες 2,67%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έπεσε στις 878,76 μονάδες με απώλειες 4,27%. Παράλληλα, η πτώση της Δευτέρας ήρθε με πολύ ισχυρό τζίρο που έφτασε στα 154,9 εκατ. ευρώ, στοιχείο που φανερώνει ότι η πτώση δεν ήταν «κούφια» και ρηχή, αλλά είχε αρκετό βάθος.

Πτώση έως 6,63% στις τραπεζικές μετοχές
Κάτω από τις 1.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Από την άλλη πλευρά, γεγονός είναι ότι έγινε και μάζεμα, καθώς και οι τέσσερις κεντρικοί δείκτες (Γ.Δ., FTSE 25, Mid Cap και τραπεζικός) απομακρύνθηκαν – λιγότερο ή περισσότερο – από το χαμηλό ημέρας.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αγορά είχε πολύ μεγάλα κέρδη τόσο από το ράλι του 2023 όσο και από το συνολικό κρεσέντο ανόδου του τελευταίου πενταμήνου, οπότε όλα τα τελευταία γεγονότα «έλυσαν» τις αναστολές διόρθωσης. Το έως που θα φτάσει αυτή η διόρθωση μένει να φανεί, όμως αναλυτές θεωρούν θεμιτή μια πτώση έως τις 1.050 ή και 1.030 μονάδες, χωρίς να χαλάσει το κλίμα.
Movers & Shakers
Τι θα πράξουν οι οίκοι αξιολόγησης;
Πλέον, αλλάζει εξ ολοκλήρου και η πολιτική – κυβερνητική ατζέντα, με αδιευκρίνιστες ακόμη επιπτώσεις στη δημοφιλία της τωρινής κυβέρνησης, η οποία εκ των πραγμάτων οδηγείται σε ολοσχερή αλλαγή πλάνων, τόσο για το χρόνο των εκλογών, όσο και για όλη τη φρασεολογία και την επιχειρηματολογία που θα συνόδευε αυτή την προεκλογική εκστρατεία.
Όπως γίνεται αντιληπτό, «απλώνει» πολύ η προεκλογική περίοδος, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την αμήχανη αυτή τρίμηνη συγκυρία, που στην ουσία για την κυβέρνηση θα είναι ένα «νεκρό» διάστημα όπου η ατζέντα θα είναι «κουτσουρεμένη» και περιχαρακωμένη σε συγκεκριμένες νόρμες απολογίας, μακριά από τις δοξασίες κομπασμού και επιτυχίας που επικρατούσαν έως πρόσφατα.
Μια «νεκρή» περίοδος που ίσως φέρει μόνο φθορά στο έως πρότινος αισιόδοξο αφήγημα της επιτυχούς – τηρουμένων των έκτακτων συγκυριών – διακυβέρνησης των προηγούμενων τριάμισι ετών, ενώ ο χρόνος θα δείξει αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, κάτι που προς το παρόν φαντάζει πολύ δύσκολο. Η κυβέρνηση αυτό το τρίμηνο δεν θα έχει άλλα προεκλογικά «δώρα», καθώς έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια παροχών όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός.
Εύλογα, φαίνεται πως έχουν διαταραχτεί, έστω και προσωρινά, κάποιες παραδοχές και κάποιες σταθερές που ήταν οι κύριοι καταλύτες στους οποίους βασίστηκε ένα μεγάλο μέρος της ανόδου του χρηματιστηρίου όλο το προηγούμενο διάστημα. Συνάμα, η μεταβολή των εκλογικών σχεδιασμών αλλά και η επιστροφή της εσωστρέφειας και της πόλωσης, φέρνει και ανησυχίες για το αν η νέα πραγματικότητα διαφοροποιήσει και τις προγραμματισμένες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία.
Αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο τα απρόβλεπτα χαρακτηριστικά της τρέχουσας συγκυρίας και τα νέα δεδομένα στον πολιτικό στίβο να οδηγήσουν τους οίκους σε δεύτερες σκέψεις και πιθανή αναβολή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, όπως ήταν και το κεντρικό «στοίχημα» που προεξοφλούσε η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα. Αυτό μένει να απαντηθεί πρώτα η DBRS την προσεχή Παρασκευή 10 Μαρτίου και στη συνέχεια στις 21 Απριλίου που επίκειται η ετυμηγορία της Standards and Poor’s.