• Τελευταία
  • Trending
  • All
Blackout

Διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα: Το σενάριο και οι σκοπιμότητες

19 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδικά οι τιμές οικοδομικών υλικών και τον Απρίλιο

24 Μαΐου 2025

Τουρισμός Εμπειρίας: Το νέο οικονομικό frontier

24 Μαΐου 2025

Δικαστική νίκη Χάρβαρντ κατά Τραμπ για την εγγραγή ξένων φοιτητών

23 Μαΐου 2025

Beta Weekender: Οι δασμοί έβαλαν τέλος στο ράλι

23 Μαΐου 2025

Η ΕΕ δεν σφίγγει το χαλινάρι στους τραπεζίτες… για να αντέξουν τον Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ και της ΕΕ από την Κίνα βουλιάζουν

23 Μαΐου 2025
ναρκοπέδιο

Η κυβέρνηση οδηγεί σε ναρκοπέδιο ΜμΕ και ασφαλιστικές με την υποχρεωτική ασφάλιση

23 Μαΐου 2025
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρώπη θα μιλήσει μετά τις 18:00 για τους δασμούς Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Νέος εκβιασμός Τραμπ σε ΕΕ με 50% δασμούς και στην Apple με 25%

23 Μαΐου 2025

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο του πρώτου ΟΠΑΠ Forward TALKS

23 Μαΐου 2025
A businessman stands at a border checkpoint at night, with flashing lights highlighting the significance of digital trade and evolving economic regulations in a global context.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το β εξάμηνο του 2025

23 Μαΐου 2025

OB Streem: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Θρασύβουλος Θ. Μακιός

23 Μαΐου 2025

MAD VMA 2025 από την ΔΕΗ: Ένα Kick-Off Party που… ηλέκτρισε την Αθήνα

23 Μαΐου 2025

Τελειώνει η διαρθρωτική υστέρηση της Ευρώπης;

23 Μαΐου 2025

Η Euroxx βλέπει άνοδο 15% για ΔΑΑ

23 Μαΐου 2025

Cashflex: Νέα θυγατρική της Printec στην Ελλάδα

23 Μαΐου 2025 - Ενημερώθηκε: 24 Μαΐου 2025

Alpha Bank: Πολλαπλές διακρίσεις στα PR Awards 2025

23 Μαΐου 2025

ΙΚΤΙΝΟΣ: Δυναμική παρουσία στις αγορές της ΝΑ Ασίας και της Μ. Ανατολής

23 Μαΐου 2025

Λιανεμπόριο: Στα 16,17 δισ. ευρώ ο τζίρος στο α’ τρίμηνο

23 Μαΐου 2025

Τα 17 εδάφη χωρίς πλήρη κυριαρχία στον σημερινό κόσμο

23 Μαΐου 2025

Το δολάριο σε τροχιά εβδομαδιαίων απωλειών άνω του 1%

23 Μαΐου 2025

Ο χρυσός ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών για ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

23 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Crisis Zone

Διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα: Το σενάριο και οι σκοπιμότητες

Intelligence DptΑπόIntelligence Dpt
19 Σεπτεμβρίου 2022
Στις Crisis Zone, The Wire, Πολιτική & Οικονομία
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
21 1
0
Blackout
59
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Μπαράζ δημοσιευμάτων για το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τους προσεχείς μήνες, στο πλαίσιο της πρότασης της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης, κατακλύζουν τα ελληνικά media τις τελευταίες ημέρες, δημιουργώντας αίσθηση επικείμενων black out, η οποία όμως είναι μάλλον υπερβολική.

Η Ελλάδα θα πρέπει να περιορίσει κατά 5% την κατανάλωση ρεύματος τον χειμώνα σε διαστήματα υψηλής ζήτησης με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη εγκριθεί και σίγουρα θα υπάρξουν αστερίσκοι και διαφοροποιήσεις μέχρι να φτάσουν στην τελική τους μορφή.

Σχετικάθέματα

Η ΕΕ δεν σφίγγει το χαλινάρι στους τραπεζίτες… για να αντέξουν τον Τραμπ

23 Μαΐου 2025
ναρκοπέδιο

Η κυβέρνηση οδηγεί σε ναρκοπέδιο ΜμΕ και ασφαλιστικές με την υποχρεωτική ασφάλιση

23 Μαΐου 2025
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρώπη θα μιλήσει μετά τις 18:00 για τους δασμούς Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Τα σενάρια με βάση τα οποία θα ανταποκριθεί στις δεσμευτικές υποχρεώσεις αλλά και τις συστάσεις της Κομισιόν για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις ώρες αιχμής επεξεργάζονται τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία.

Η Κομισιόν υποχρεώνει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% στις ώρες αιχμής, ενώ συστήνει στα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν το 10% των ωρών με την υψηλότερη αναμενόμενη τιμή και να μειώσουν τη συνολική ζήτηση κατά τις ώρες αιχμής μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Κάτι τέτοιο επιδέχεται πολλών ερμηνειών και έχει να κάνει με τις καταναλώσεις φυσικού αερίου, από τη Ρωσία, ώστε να καταστεί εφικτή η αποσυμφόρηση του δικτύου ώστε να προτετραιοποιηθούν κρίσιμες υποδομές και βιομηχανίες. Το σχέδιο αφορά κυρίως στις χώρες της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες καταναλώνουν κατά βάση φυσικό αέριο, κυρίως από τη Ρωσία και δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, στο πλαίσιο της συμπεριληπτικότητας, της αλληλεγγύης και την εμπέδωση ενιαίων πολιτικών, οι παρεμβάσεις της Κομισιόν αποκτούν ενιαίο χαρακτήρα.

Η εξίσωση για την Ελλάδα

Τα σενάρια για την Ελλάδα παραμένουν ασαφή. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η ηλεκτροδότηση δεν θα είναι δεδομένη για όλους, την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου και μέχρι τον Μάρτιο του 2023 και για απογευματινές ώρες, όταν και παρατηρείται η υψηλότερη ζήτηση στο δικτυο.

Πηγή για το θέμα είναι ο ΣΚΑΪ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία της είδησης και την υποβόσκουσα ατζέντα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Σκάι το ελληνικό σχέδιο για την υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής και συγκεκριμένα από τη 1μμ έως τις 4μμ και από τις 8μμ έως τις 10 το βράδυ. Με βάση πάντως τις κυβερνητικές δηλώσεις μέχρι στιγμής δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα για τα νοικοκυριά, αλλά κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης, με αντιστρόφως ανάλογη επιδότηση. Συγκεκριμένα θα είναι αυξημένη η επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος για τα νοικοκυριά που θα περιορίσουν κατά 15% την κατανάλωση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Δηλαδή, το δόγμα που θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση θα είναι το «μικρότερη κατανάλωση, μεγαλύτερη επιδότηση».

Σύμφωνα πάντως με τον ΑΔΜΗΕ, τα στοιχεία είναι διαφορετικά και οι ώρες αιχμής που είχε ορίσει στο παρελθόν, ήταν για Δεκέμβριο μέχρι Φεβρουάριο από τις 6μμ έως τις 8μμ και για Ιούνιο μέχρι Αύγουστο από τις 9μμ έως τις 10μμ. Ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έχει βασικό οδηγό για τις ώρες αιχμής το τρίωρο 10πμ με 1μμ για το πρωί και 6μμ – 8μμ για το βράδυ.

Auditor’s note: Δεν είναι έτσι τα πράγματα

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Η προώθηση του σεναρίου διακοπών ως σχεδόν βέβαιο, συμβάλλει στην καλλιέργεια του εδάφους και την προετοιμασία της κοινωνίας. Παράλληλα όμως, δημιουργεί θετικό πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση, η οποία αφού οι ποσοστώσεις για την Ελλάδα θα είναι διαφορετικές θα μπορέσει να καρπωθεί ως επιτυχία την μη-ύπαρξη black out.Στην Ελλάδα το ενεργειακό μίγμα είναι διαφορετικό και συνολικά και τις ώρες αιχμής. Η επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και η αύξηση της δυναμικότητάς τους αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω άμβλυνσή του. Επίσης, ακόμα και η τροφοδοσία φυσικού αερίου είναι διαφοροποιημένη, καθώς δεν βασίζεται αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο μέσω του Turk Stream, αλλά και στο αζέρικο μέσω του TAP, το LNG από τις ΗΠΑ και αλλού και τα υδροηλεκτρικά. Στα νησιά λειτουργούν επίσης ακόμα μονάδες που καίνε μαζούτ.

Κατ επέκταση, η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα μπορεί να επαναδιαμορφωθεί στη βάση της φθηνότερης πηγής ενέργειας, που είναι οι υδροηλεκτρικές. Με τη συνδρομή των ΑΠΕ, ιδιαίτερα των αιολικών τον χειμώνα, το μίγμα δύναται να διαφοροποιηθεί περαιτέρω. Επίσης, η σύμπτωση ωρών αιχμής, με τις ώρες ηλιοφάνειας στην Ελλάδα αποτελεί μια ακόμη ειδοποιό διαφορά.

 

Σχετικά

Tags: Energy CrisisγεωοικονομίαΕλλάδαΕνέργειακυβέρνηση ΝΔ
Share24Tweet15Share4Send
Intelligence Dpt

Intelligence Dpt

Analysts gather, analyze, or evaluate information from a variety of sources, such as news, law enforcement databases, surveillance, intelligence networks or geographic information systems.

ΣχετικάΆρθρα

On the Radar

Η ΕΕ δεν σφίγγει το χαλινάρι στους τραπεζίτες… για να αντέξουν τον Τραμπ

23 Μαΐου 2025
ναρκοπέδιο
The Wire

Η κυβέρνηση οδηγεί σε ναρκοπέδιο ΜμΕ και ασφαλιστικές με την υποχρεωτική ασφάλιση

23 Μαΐου 2025
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Crisis Zone

Η Ευρώπη θα μιλήσει μετά τις 18:00 για τους δασμούς Τραμπ

23 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο
Weather, Καιρός

Καιρός Έρχονται βροχές

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

Κίνα: Σταθερά τα επιτόκια - Μετά τη μείωση στα reverse repos

MostPopular

  • Underdog: Οι κατασκευαστές μεθοδεύουν φάμπρικα Δημοσίων έργων χωρίς μελέτες στην Αθήνα!

    89 shares
    Share 36 Tweet 22
  • Νέος εκβιασμός Τραμπ σε ΕΕ με 50% δασμούς και στην Apple με 25%

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Η κυβέρνηση οδηγεί σε ναρκοπέδιο ΜμΕ και ασφαλιστικές με την υποχρεωτική ασφάλιση

    49 shares
    Share 20 Tweet 12
  • Απαλλάχθηκε με βούλευμα ο Μαρινάκης για το Noor1 – Η υπόθεση

    2037 shares
    Share 815 Tweet 509
  • Μετά την εκτέλεση του “θαμνάκια”… βγαίνει ο Βλαστός από τη φυλακή

    970 shares
    Share 388 Tweet 243

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr