Αμφιλεγόμενο σχέδιο εθελοντικής μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου προωθεί η Κομισιόν, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μείωσης της εξάρτησης από τη Ρωσία, στη σκιά του φόβου διακοπής τους, το οποίο όμως πολιτικά προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις, καθώς αποτελεί απόδειξη αποτυχίας διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών από τις κυρώσεις.
Εθελοντική μείωση στη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον επόμενο μήνα θα προτείνει στις χώρες-μέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τη σκιά του φόβου μίας επικείμενης διακοπής των ροών από τη Ρωσία. Το σχέδιο είχε διαρρεύσει από καιρό, ενώ μια τελική του έκδοση δημοσίευσε σήμερα το Bloomberg.
Προειδοποιώντας τις χώρες-μέλη ότι χωρίς μεγάλες περικοπές αυτή την περίοδο θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στη διάρκεια του χειμώνα, και με την επισήμανση ότι σε περίπτωση ενός ψυχρού χειμώνα, η ΕΕ κινδυνεύει με μείωση του ΑΕΠ έως και 1,5%, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει σήμερα πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του σχεδίου «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα». Μεταξύ άλλων στα μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης.
΄Πολιτικά, πάντως, το σχέδιο αποτελεί ομολογία αποτυχίας των ταγών ης ΕΕ να διαχειριστούν την ενεργειακή κρίση και την απάντηση της ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, η Κομισιόν αναλαμβάνει το έργο της μετατροπής της πολιτικής ευθύνης σε ατομική, καθιστώντας τους πολίτες ενεργά μετέχοντες στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
«Η ΕΕ βρίσκεται πλέον σε μια ευάλωτη κατάσταση όσον αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να προβλέψει τους κινδύνους και να ενεργήσει προληπτικά όσον αφορά την ετοιμότητα για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο»,
αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν.
Ενεργειακό πόκερ με την… τουρμπίνα
Εσχάτως, έχουν ενταθεί τα δημοσιεύματα για επικείμενη διακοπή της ροής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, με αφορμή τα προβλήματα λειτουργίας του Nord Stream I. Η λειτουργικότητα του αγωγού που μεταφέρει το 40% του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, περιορίστηκε, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δυναμικότητας αρχικά κατά 60% και εν συνεχεία πλήρως. Η Gazprom αποδίδει τις κινήσεις αυτές στην βλάβη μιας τουρμπίνας και στην καθυστέρηση επιστροφής της από την επισκευή της στον Καναδά, εξαιτίας των κυρώσεων.
Η τουρμπίνα. τελικά, επιστράφηκε στη Γερμανία από τον Καναδά την Κυριακή, με τη σύμφωνη γνώμη Βερολίνου, Βρυξελλών, Ουάσιγκτον και Οττάβας. Αντιθέτως, στην εξέλιξη αυτή εναντιώθηκε ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επενδύει στην περαιτέρω αποστασιοποίηση της ΕΕ από τη Ρωσία.
Η Gazprom δεσμεύθηκε για την επανέναρξη των ροών την Πέμπτη. Ωστόσο, ο Nord Stream δεν θα επανέλθει σε καθεστώς πλήρους δυναμικότητας, άμεσα, αλλά σταδιακά.
Τα αποθέματα
Η Ευρώπη, αν και διαμαρτύρεται για μειωμένες ροές από τη Ρωσία, εν τούτοις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει ήδη πιάσει τους ετήσιους στόχους απολήψεων ρωσικού αργού, καθώς επιχειρεί να γεμίσει τους ταμιευτήρες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει την στρατηγική απεξάρτησης.
Η Ευρώπη δίνει μάχη προκειμένου να αποκαταστήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα και να δημιουργήσει ένα απόθεμα ασφαλείας σε περίπτωση που η Μόσχα περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες ως αντίποινα για την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η Κομισιόν θα προτρέψει τις χώρες να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο σενάριο μειώνοντας τη χρήση φυσικού αερίου.
Στη Γερμανία, οι αποθήκες φυσικού αερίου βρίσκονται περίπου στο 65% της πληρότητας.
Προειδοποιήσεις Πούτιν
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του μεγαλύτερου αγωγού που μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω εξαιτίας της αργής προόδου στη συντήρηση του εξοπλισμού. Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας μέχρι τη Γερμανία, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής – την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η πρόταση
Η πρόταση θα μπορούσε να καταστεί οδηγία με δεσμευτικό χαρακτήρα εάν η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Reuters.
Στα μέτρα που προτείνεται να λάβουν οι κυβερνήσεις, περιλαμβάνονται η δρομολόγηση παροχής οικονομικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, κρατική ενίσχυση για να ενθαρρύνουν οι κυβερνήσεις τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να στραφούν σε άλλα καύσιμα και ενημερωτικές εκστρατείες για να ωθήσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη θέρμανση και ψύξη.