Σε καθοριστική εβδομάδα για τον προσδιορισμό με της μεσοπρόθεσμης τάσης εισέρχονται οι αγορές διεθνώς, καθώς οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, της Αυστραλίας και της Ινδίας αναμένεται να σκιαφραγήσουν τη δυναμική της αλλαγής του γεωοικονομικού τοπίου, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον PMI στην Κίνα να δώσουν συμβάλλουν στον προσδιορισμό της “θερμοκρασίας”.
Πιο light είναι τα στοιχεία που αναμένονται και στις ΗΠΑ, όπου οι αγορές αναμένεται να επιχειρήσουν ένα μετριοπαθές rebound στο πλαίσιο διαδικασίας επανεξισορρόπησης μετά την πτώση που σημείωσαν την Παρασκευή. Ειδικότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οικονομικό ημερολόγιο είναι σχετικά ελαφρύ, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, το εμπορικό ισοζύγιο, τις εξαγωγές, τις εισαγωγές και τα προκαταρκτικά στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα του Μίσιγκαν κυριαρχούν στην ατζέντα.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να διατηρηθεί σταθερός στο 8,3% τον Μάιο, διατηρώντας ελαφρώς κάτω από το υψηλό 41 ετών του 8,5% που σημειώθηκε τον Μάρτιο. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, πιθανότατα επιταχύνθηκε στο 0,7%, καθώς οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν ξανά τον περασμένο μήνα. Στο εταιρικό μέτωπο, υπάρχουν μόνο μερικές ανακοινώσεις κερδών από την Campbell Soup, Brown-Forman, Signet Jewelers και DocuSign.
Στην υπόλοιπη αμερικανική ήπειρο, με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για την ανεργία στον Καναδά. Επίσης, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο στον Καναδά και τη Βραζιλία, ο πληθωρισμός στη Βραζιλία και το Μεξικό· και οι αποφάσεις για τον καθορισμός της νομισματικής πολιτικής στη Χιλή και το Περού.
Συνεδριάζει η ΕΚΤ
Στην Ευρωζώνη, αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, καθώς εντείνεται η συζήτηση για τον καθορισμό νέας πολιτικής με στόχο την αντιμετωπίση του καλπάζοντος πληθωρισμού. Οι αγορές να αναμένουν την ολοκλήρωση μεγάλων σε κλίμακα αγορών περιουσιακών στοιχείων και επιβεβαίωση της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο. Οι αγορές έχουν πλέον προεξοφλήσει πλήρως αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Συνολικά, οι αγορές τιμολογούν αυξήσεις επιτοκίων κατά 124 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.
Στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων,
- η γερμανική βιομηχανική παραγωγή πρόκειται να ανακάμψει μετά τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν δύο χρόνια τον Απρίλιο και
- οι εργοστασιακές παραγγελίες θα ανακάμψουν μετά από δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης.
Άλλες βασικές δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν
- τις τελικές εκτιμήσεις της Ευρωζώνης για την αύξηση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου και
- την μεταβολή της απασχόλησης.
- Εμπορικό ισοζύγιο Γαλλίας
- το λιανικό εμπόριο στην Ιταλία και
- η βιομηχανική δραστηριότητα·
- το ποσοστό ανεργίας στην Ελβετία και την Τουρκία.
Στη Μεγάλη Βρετανία
- τα τελικά στοιχεία για τον PMI και
- τον δείκτη τιμών κατοικιών Halifax.
Ασία & Ειρηνικός
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) αναμένεται να ανεβάσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και η Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας αναμένεται να επιμείνει στην πολιτική αύξησης των επιτοκίων με νέα αύξηση κατά 40 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού, καθώς ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 8ετίας.
Στην Κίνα, τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου, ο πληθωρισμός και οι τιμές παραγωγού παραγωγών, καθώς και τα Caixin Services και Composite PMI για τον Μάιο αναμένεται να παρέχουν δώσουν το στίγμα του αντικτύπου των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19.
Στην Ιαπωνία, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις τελικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο, στις δαπάνες των νοικοκυριών για τον Απρίλιο, σε συμπτωματικούς και κορυφαίους δείκτες, έρευνα οικολογικών παρατηρητών,
τιμές παραγωγού και παραγγελίες εργαλειομηχανών.