Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα μια νομοθετική πρόταση που θα κινητοποιήσει τη χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία υπό την πίεση της εισβολής της Ρωσίας.
ΠΡόσθετα κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ κινητοποιεί ηΚομισιόν, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλίες, μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία, για την αντιμετώπιση του κόστους που γεννά η μαζική εισρτοή πάνω από 3 εκατ. προσφύγων που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το μέτρο θα ενισχύσει επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των κρατών μελών για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου αντίκτυπου της πανδημίας COVID-19.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υποδεχτεί σχεδόν τρία εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που τράπηκαν σε φυγή από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ένα μέρος διαμονής, είδη πρώτης ανάγκης, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και την απασχόληση – η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις αξίες της για τον ουκρανικό λαό.
Η πρόταση για τη Δράση της Συνοχής για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) τροποποιεί δύο νομοθετικές πράξεις για να προβλέπονται εξαιρετικές και στοχευμένες αλλαγές στο συνολικό Νομικό πλαίσιο 2014-2020 που διέπει τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Εισάγει επίσης πρόσθετη ευελιξία στην ανακατανομή της χρηματοδότησης και παρατείνει κατά ένα λογιστικό έτος τη χρηματοδότηση κατά 100% από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα προγράμματα συνοχής, ένα μέτρο που εισήχθη αρχικά το 2020 για να βοηθήσει την ανάκαμψη του COVID-19.
Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να επιταχύνουν την ανάπτυξη όλης της μη προγραμματισμένης χρηματοδότησης κατά την περίοδο 2014-2020. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δόση των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022 στο πλαίσιο του REACT-EU, ενός από τα μεγαλύτερα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων της ΕΕ μετά την πανδημία.
Τα κύρια στοιχεία της πρότασης περιλαμβάνουν:
- πρόσθετη ευελιξία για τη μεταφορά πόρων μεταξύ προγραμμάτων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων λόγω της στρατιωτικής επιθετικότητας της Ρωσίας·
- νέα ευελιξία για την τροποποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)·
- η ημερομηνία έναρξης για τα νέα μέτρα που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του CARE ορίζεται στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημερομηνία της ρωσικής εισβολής·
- παράταση της χρηματοδότησης 100% από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη λογιστική χρήση 2021-2022.
Για τη συμμόρφωση με τα ανώτατα όρια πληρωμών για τα έτη 2022 και 2023, οι συνολικές πρόσθετες πληρωμές θα περιοριστούν σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2023.
Έχοντας υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα των ανθρώπινων και οικονομικών επιπτώσεων της εισροής προσφύγων, το Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει το κείμενο της πρότασης χωρίς τροπολογίες.
Ιστορικό και επόμενα βήματα
Στις 8 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον κανονισμό CARE. Η πρόταση στοχεύει στην ελάφρυνση του φόρτου στους εθνικούς και περιφερειακούς προϋπολογισμούς από την άνευ προηγουμένου μεταναστευτική πίεση, ειδικά στις ανατολικές περιοχές της ΕΕ, που προκύπτει από την απρόκλητη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.
Λαμβάνει επίσης υπόψη τον εκτεταμένο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην ΕΕ στο σύνολό της.
Μετά τη σημερινή έγκριση από το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να χρησιμοποιήσει την επείγουσα διαδικασία για την έγκριση της πρότασης.
Η νομοθετική πράξη αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Απριλίου με άμεση ισχύ.