Συνεχίζεται ο πόλεμος προπαγάνδας για την ουκρανική κρίση, με τη Ρωσία να μεταδίδει εικόνες αποχώρησης στρατευμάτων της από την Κριμαία και τις ΗΠΑ να επικαλούνται στοιχεία της CIA για αύξηση της ρωσικής παρουσίας στα σύνορα κατά 7000 στρατιώτες.
Μπορεί πολιτικά, Μπάιντεν και Πούτιν να σηματοδότησαν τη διεύρυνση του διαλόγου, η στρατιωτική κινητοποίηση όμως δεν δείχνει να ανακόπτεται, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες. Το αφήγημα της Ρωσίας, περί αποχώρησης δυνάμεών της, διαψεύδουν οι ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι έχει αυξήσει την στρατιωτική παρουσία.
Σε ένα περιβάλλον με διαρκή παραπληροφόρηση και τεχνητό πληθωρισμό κρίσεων, η CIA επιλέγει να διατηρήσει οξυμένα τα αισθητήρια επικινδυνότητας, προτιμώντας έτσι να αποφύγει το φιάσκο της ρωσικής εισβολής σε Γεωργία και Ουκρανία. Όπερ σημαίνει ότι βλέπει την κρίση μέσα από το πρίσμα του modus operandi της Ρωσίας.
Επίσης, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην ανατολική Ουκρανία, όπου η ένταση είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα τελευταία 24ωρα έχουν διεξαχθεί αρκετές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Τί λένε οι Αμερικανοί
Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί την Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.
«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: την Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «Η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».
«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.
Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».
Φωνάζουν μόνο οι ΗΠΑ\
Μέχρι στιγμής, πάντως, τον πανικό που δημιουργούν οι ΗΠΑ με προειδοποιήσεις για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία δεν συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι, αλλά ούτε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι, μάλιστα, ανασκεύασε δηλώσεις του για την σχεδιαζόμενη ρωσική εισβολής, με το γραφείο του να κάνει λόγο για ειρωνικό σχόλιο.
Ο πόλεμος άργησε μια μέρα
Η 16η Φεβρουαρίου ήρθε και παρήλθε χωρίς ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, παρά τις ασυνήθιστα ακριβείς προειδοποιήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με σαρκασμό από τα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας. Αντιθέτως, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία έληξαν και πρόβαλε βίντεο που εμφανίζει τεθωρακισμένα να μεταφέρονται με σιδηρόδρομο στη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο με τη Ρωσία.
Οι ανακοινώσεις περί αποχώρησης δεν έπεισαν το ΝΑΤΟ, που έκανε λόγο, αντιθέτως, για νέα ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων. «Δεν έχουμε δει καμία αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων, αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει αυξηθεί ο όγκος των στρατευμάτων και ότι περισσότερες δυνάμεις βρίσκονται καθ’ οδόν», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Φυσικά αυτό έρχεται σε αντίφαση με το μήνυμα των διπλωματικών προσπαθειών. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποκλιμάκωση».
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει και άλλες δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, πέρα από αυτές που βρίσκονται στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Πολωνία και τελούν υπό βρετανική, καναδική, γερμανική και αμερικανική διοίκηση αντιστοίχως. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Συμμαχίας, εντός των προσεχών εβδομάδων θα αποφασιστεί εάν θα σταλούν δυνάμεις υπό γαλλική διοίκηση στη Ρουμανία. Στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες και συνεχίζεται σήμερα, επρόκειτο να συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν τα πυρηνικά όπλα της Συμμαχίας.