• Τελευταία
  • Trending
  • All
Ο Τζο Μπάιντεν

Το δόγμα Μπάιντεν: Φταίνε οι άλλοι και TINA

17 Αυγούστου 2021

ΕΛΕΤΑΕΝ: Κρίσιμη η τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση για την ανάπτυξη ΥΑΠ

22 Μαΐου 2025

Με διπλάσιο μέρισμα για τη χρήση του 2024 η ΕΥΑΘ

22 Μαΐου 2025

Η METLEN επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ στο Ην. Βασίλειο

22 Μαΐου 2025

Ινδία: Απάτη υπαλλήλων φέρνει ζημία-ρεκόρ στην IndusInd

22 Μαΐου 2025

Ο Χίτλερ όριο. Των συντηρητικών… Λέει ο Βέμπερ

22 Μαΐου 2025
Alpha Bank

Η Alpha «παντρεύεται» τη Visa

22 Μαΐου 2025

Υποτροφίες για θέσεις co-working στο WHEN Hub

22 Μαΐου 2025

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν μεγάλη επιρροή στη… Γαλλία – τι λέει απόρρητη έκθεση

22 Μαΐου 2025
χρηματιστήριο, χρηματιστής

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα – επιστροφή σε ύφεση

22 Μαΐου 2025
Female Russian Spy Emerging from Shadows

Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

22 Μαΐου 2025
Ο πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

IDEAL Holding: +45% τα καθαρά κέρδη στο Q1

22 Μαΐου 2025

Μεγάλη αύξηση κερδών της ElvalHalcor στο Q1 λόγω…

22 Μαΐου 2025

Follow the… money ή τον Τραμπ… το ίδιο κάνει

22 Μαΐου 2025

Πιέζονται τα Supermarket – Οι κινήσεις της METRO το 2025

22 Μαΐου 2025

Η Ρωσία κατέρριψε 23 drones που κατευθύνονταν στη Μόσχα

22 Μαΐου 2025
Smoke rises from an Israeli airstrike in Dahiyeh, Beirut, Sunday, Oct. 27, 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)

Τρεις νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο

22 Μαΐου 2025
Weather report, δελτίο καιρού, καιρός

Καιρός: 30άρια, λίγες βροχές και σκόνη στην ατμόσφαιρα έως το Σάββατο

22 Μαΐου 2025

Η “τελική λύση” πίσω από το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα

22 Μαΐου 2025

Εκτέλεση δύο υπαλλήλων της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον

22 Μαΐου 2025

Επικίνδυνα fake news από τη Google για τον σεισμό στην Κρήτη! – Τον δείχνει στη Λιβαδειά

22 Μαΐου 2025
Ισχυρός σεισμός 6,1R κοντά στην Κρήτη

Ισχυρός σεισμός 6,1R κοντά στην Κρήτη

22 Μαΐου 2025

Πέφτει ξύλο στη Wall Street μετά το χουνέρι των ομολόγων στον Τραμπ

21 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Αμυνα & Διπλωματία

Το δόγμα Μπάιντεν: Φταίνε οι άλλοι και TINA

Intelligence DptΑπόIntelligence Dpt
17 Αυγούστου 2021
Στις The Wire, Αμυνα & Διπλωματία, Αναδυόμενες Κρίσεις
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
48 1
0
Ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν

133
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Πίσω από το δόγμα “δεν υπήρχε εναλλακτική” (There Is No Alternative-TINA) και με στρατηγική αντιμετάθεσης ευθυνών επιχείρισε να διαχειριστεί το διογκούμενο κόστος για την αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο ίδιος ανέλαβε το κόστος για την ανακριβή πρόβλεψη των εξελίξεων.

Ως προσπάθεια διαχείρισης του εσωτερικού κόστους από τις εικόνες που προβάλλουν τα media και την αντίστιξη με τις χιλιάδες χαμένες ζωές Αμερικανών στο πεδίο της μάχης, καθώς και επίδειξης αποφασιστικότητας, ερμηνεύονται οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Αφγανιστάν.

Σχετικάθέματα

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν μεγάλη επιρροή στη… Γαλλία – τι λέει απόρρητη έκθεση

22 Μαΐου 2025
Female Russian Spy Emerging from Shadows

Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

22 Μαΐου 2025

Follow the… money ή τον Τραμπ… το ίδιο κάνει

22 Μαΐου 2025

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν έθεσε εαυτόν σε αναπόδραστη θέση και διέχυσε τις ευθύνες όπου μπορούσε, αποφεύγοντας ωστόσο να βάλει στο κάδρο ναταοϊκούς συμμάχους. Στρατηγικά, η ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής στην έναρξη της θητείας του δείχνει ότι είχε υπολογίσει καλά το πολιτικό κόστος και την αναγκαιότητα ικανού χρόνου για την αναπλήρωσή του.

Οι δηλώσεις

Μιλώντας από θέση άμυνας, σε αύστηρό τόνο και χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στην ομιλία του για το Αφγανιστάν ότι δε μετανιώνει για την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης ήταν ταχύτερη από ό, τι αναμενόταν.

Απευθυνόμενος στον Αμερικανικό λαό, ο Μπάιντεν αναλαμβάνει τον ρόλο να λήξει τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ, ή το νέο Βιετνάμ όπως αναφέρεται.  Μιλώντας λοιπόν ρεαλιστικά, όσον αφορά τα αμερικανικά συμφέροντα, διατήρησε την άποψη της απόσυρσης την οποία εστερνιζόνταν από όταν ήταν αντιπρόεδρος.

Ο Μπάοντεν όμως προσπάθησε να αντιμεταθέσει τις ευθύνες κατηγορώντας την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για λιπομαχία και χρεώνοντας την κατ αρχήν συμφωνία με τους Ταλπιμπάν στον Ντόναλντ Τραμπ. Από τις αναφορές του Μπάιντεν όμως απουσίαζαν σχόλια για τους Ευρωπαίους εταίρους, το NATO και τον ρόλο της Ρωσίας. Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε αναφορές στην πολεμική ικανότητα και τον εξοπλισμό που διαθέτουν οι Ταλιμπάν.

Τα λάθη και οι αιχμές

Μέσα από την ομιλία του, γίνεται κατανοητό πως παρότι παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει λάθη στη διαχείριση του Αφγανιστάν. Ωστόσο, επιμένει ότι το μεγαλύτερο επίπεδο ευθύνης φέρουν οι αφγανικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, τις κατηγόρησε στο ότι ενώ δέχθηκαν τεράστια βοήθεια, έχοντας μάλιστα στρατό και εξοπλισμό μεγαλύτερο και από κάποια κράτη μέλη του NATO δεν επέδειξαν την κατάλληλη πυγμή για να αντιμετωπίσουν έναν προβλεπόμενο μάλιστα εμφύλιο πόλεμο.

Φταίνε οι άλλοι

Ο Τζο Μπάιντεν έθεσε εαυτόν σε θέση αναπόδραστων εξελίξεων, χρεώνοντας τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ και την ευθύνη για τα έκτροπα στους… Αφγανούς. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα τήρησης μιας προαπαφοσισθείσας συμφωνίας για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων φέτος ή την επανεκκίνηση ενός πολέμου ευρείας κλίμακας, που θα διαρκούσε μια ακόμη δεκαετία.

Έπειτα, να σημειωθεί πως άφησε αιχμές για το ρόλο της Κίνας και της Ρωσίας, λέγοντας πως «θα ήθελαν πολύ» οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν. Άρα, πέρα από επίκληση στο συναίσθημα σχετικά με τις θυσίες των Αμερικανών, κάνει αναφορά και στους στρατηγικούς αντιπάλους τους.

Τέλος, το ότι δεν δέχτηκε να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ήταν μια κίνηση επίδειξης υπεράμυνας έναντι των απόψεών του. Ταυτόχρονα ήθελε να δείξει πως δεν θα υπάρξει κάτι διαφορετικό από την ομιλία του και πως ό,τι ήταν να πει, το είπε.

“Πληρώσαμε”

Όπως τόνισε:

«Μετά από 20 χρόνια, έμαθα με τον πιο δύσκολο τρόπο ότι δεν θα υπήρξε ποτέ η κατάλληλη στιγμή για να αποσύρουμε τις αμερικανικές δυνάμεις».

Ενώ πρόσθεσε:

«Η απόφαση να εγκαταλείψουμε το Αφγανιστάν είναι η σωστή για την Αμερική»

Οι ΗΠΑ έχουν ολοκληρώσει τον στόχο τους στο Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η αμερικανική αποστολή στο Αφγανιστάν «σχεδιάστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για να αποτρέψει νέα τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος. Για να σταματήσει να είναι εκκολαπτήριο της Αλ Κάιντα και να συλληφθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν που έπεσε στα χέρια μας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τηρήθηκε η συμφωνία που είχε συνάψει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, αποσύροντας τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, υπογράμμισε πως

«οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν κάνουν για τον εαυτό τους οι Αφγανοί».

Σχετικά

Tags: NATOΑσίαΑφγανιστάνγεωπολιτικήγεωπολιτικό ρίσκοΗΠΑρίσκοΤζο Μπάιντεν
Share53Tweet33Share9Send
Intelligence Dpt

Intelligence Dpt

Analysts gather, analyze, or evaluate information from a variety of sources, such as news, law enforcement databases, surveillance, intelligence networks or geographic information systems.

ΣχετικάΆρθρα

The Wire

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν μεγάλη επιρροή στη… Γαλλία – τι λέει απόρρητη έκθεση

22 Μαΐου 2025
Female Russian Spy Emerging from Shadows
Crisis Zone

Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

22 Μαΐου 2025
Crisis Zone

Follow the… money ή τον Τραμπ… το ίδιο κάνει

22 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο
Φωτιές

Κόλαση με φωτιές: Η εξέλιξη των μετώπων στην Ελλάδα

Inside cabin C17

Αφγανιστάν οι δύο φωτογραφίες που σημαδεύουν τη Δύση

MostPopular

  • Ισχυρός σεισμός 6,1R κοντά στην Κρήτη

    Ισχυρός σεισμός 6,1R κοντά στην Κρήτη

    82 shares
    Share 33 Tweet 21
  • Πέφτει ξύλο στη Wall Street μετά το χουνέρι των ομολόγων στον Τραμπ

    56 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Νέο μεγάλο άδειασμα των short και καινούρια υψηλά 15ετίας στο Χ.Α. 

    54 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Επικίνδυνα fake news από τη Google για τον σεισμό στην Κρήτη! – Τον δείχνει στη Λιβαδειά

    53 shares
    Share 21 Tweet 13
  • Μετά την εκτέλεση του “θαμνάκια”… βγαίνει ο Βλαστός από τη φυλακή

    945 shares
    Share 378 Tweet 236

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr