Νέες βίαιες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στο Χονγκ Κονγκ, καθώς το Πεκίνο επιστρέφει στην κανονικότητα και ο Σι Ζινπίνγκ στήνει μέτωπα είτε για επιδείξει την πολιτική του ισχύ, την ώρα που συνεδριάζει το Κογκρέσο, είτε για να αποπροσανατολίσει από μεγαλύτερα και πιο πιεστικά ζητήματα, είτε ακόμα και για να δοκιμάσει αντιδράσεις, αντιστάσεις και να διαπραγματευτεί για μια σειρά ζητημάτων με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και γενικότερα το διεθνή παράγοντα.
Η στρατηγική της Κίνας για την πλήρη προσάρτηση του Χονγκ Κονγκ δεν είναι είδηση, ούτε οι προσπάθειες να επιβάλλει την ισχύ της, είναι άγνωστες. Τώρα όμως, το Χονγκ Κονγκ αναδεικνύεται σε ορόσημο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Κίνας για τη διαμόρφωση και τον έλεγχο της επόμενης ημέρας αλλά και τις μεταξύ τους πολιτικο-οικονομικες σχέσεις. Αντιστοίχως, η Ταϊβάν, η Βόρεια Κορέα και τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, παίζουν διαχρονικά ξεχωριστό ρόλο στη διαμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων και την προσπάθεια χαλιναγώγησης του Πεκίνου.
Η κατάθεση στο κινεζικό κοινοβούλιο ενός νομοσχεδίου που έχει στόχο να απαγορεύσει «την προδοσία, την απόσχιση, την στάση και την ανατροπή» με εντολή για άμεση εφαρμογή του, στο Χονγκ Κονγκ πυροδότησε εκ νέου ένταση. Το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας είχε πολλαπλασιάσει τις εκκλήσεις για να καταγγείλει αυτό το νομοσχέδιο, για ένα θέμα που προκαλεί εδώ και χρόνια την έντονη αντίδραση των πολιτών του Χονγκ Κονγκ. Χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν την Κυριακή στη διαμαρτυρία παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης σε διάφορες συνοικίες του νησιού.
Στην πραγματικότητα, το Χονγκ Κονγκ έχει εξελιχθεί σε πεδίο βολής για την αντιπαράθεση της Κίνας με τις ΗΠΑ και λυδία λίθο για την ειλικρίνεια των διακηρύξεων φιλελευθεροποίησης του Πεκίνου.
Το Πεκίνο, απέσυρε ντροπιασμένο, μετά από πολύμηνες και αιματηρές διαδηλώσεις που οδήγησαν το Χονγκ Κονγκ σε ύφεση, έναν νόμο για την χωρίς αιτιολογία και κατ αίτηση της Κίνας μεταφορά κρατουμένων. Τότε, οι ΗΠΑ πρώτα και η Ευρώπη στη συνέχεια ενεπλάκησαν στην αντιπαράθεση, ισχυροποιώντας τις αποσχιστικές ομάδες του Χονγκ Κονγκ, που επιχειρούν να αντιστρέψουν το τετελεσμένο της παραχώρησής του από τη Βρετανία στην Κίνα και να μονιμοποιήσουν το μεταβατικό καθεστώς του διττού πολιτικού και οικονομικού συστήματος.
Ο Σι Ζινπίνγκ, κατήγγειλε τότε τις παρεμβάσεις των ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά, καθώς ομάδες νεαρών διαδήλωναν με πανό που ζητούσαν προσάρτηση του Χονγκ Κονγκ από τις ΗΠΑ. Στημένη ή όχι, η εικόνα αυτή αποτέλεσε το προοίμιο για το νόμο που προωθεί τώρα για την αυστηρή τιμωρία των επικριτών της κεντρικής κυβέρνησης και των αποσχιστών.
Η δυναμική που αναπτύσσεται στο Χονγκ Κονγκ, εντείνεται από την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, καθώς η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι θα εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα που έχει. Με δεδομένη τη βραχυχρόνια οπτική του Ντόναλντ Τραμπ και το ζήτημα πολιτικής επιβίωσης που αντιμετωπίζει καθώς ο κορονοϊός θερίζει οικονομία και κοινωνία και οι εκλογές απέχουν μόλις μερικούς μήνες, είναι προφανές ότι η κατάσταση μπορεί μόνο να… οξυνθεί.
Η νέα έξαρση
Καθώς οι διαδηλωτές αυξάνονταν στις συνοικίες Κοζγουέι Μπέι και Γουαντσάι, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος, και αντλίες νερού, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν βλήματα στις δυνάμεις επιβολής του νόμου, έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα και χρησιμοποίησαν τις ομπρέλες για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα. Η αστυνομία ανακοίνωσε 180 συλλήψεις. Άλλοι διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μικρότερης διαδήλωσης στη συνοικία Τσιμ Σα Τσούι.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε τις «παράνομες και εξαιρετικά βίαιες ενέργειες» των διαδηλωτών, τονίζοντας ότι επισημαίνουν «την αναγκαιότητα και το κατεπείγον του νόμου για την εθνική ασφάλεια». Κατηγόρησε επίσης τους διαδηλωτές ότι τραυμάτισαν τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικούς. Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θα παρέμβει κατά οποιασδήποτε παράνομης συγκέντρωσης, τη στιγμή που απαγορεύεται η συνάθροιση σε δημόσιο χώρο περισσοτέρων των οκτώ ατόμων λόγω του κορoνοϊού.
Την ίδια ώρα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ζήτησε την εφαρμογή ενός νόμου που «δεν θα επηρεάσει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας ούτε τα δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ, τα προνόμια και τις ελευθερίες των κατοίκων, ούτε τα δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα των ξένων επενδυτών». Το νομοσχέδιο αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τις ΗΠΑ, να απειλούν με κυρώσεις, αλλά και χώρες της Ευρώπης να αντιδρούν στα σχέδια της Κίνας.
Το άρθρο 23 του «Θεμελιώδους Νόμου», του μικρού Συντάγματος του Χονγκ Κονγκ, προβλέπει η ίδια η περιοχή να αποκτήσει έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια. Αλλά αυτός ο όρος δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, το 2003, είχε αποτύχει απέναντι στις ογκώδεις διαδηλώσεις. Οι αντιτιθέμενοι φοβούνται ιδιαίτερα μια διάταξη που μπορεί να επιτρέπει στην κινεζική αστυνομία να διεξάγει έρευνες στο Χονγκ Κονγκ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή κάθε διαφωνίας και κάθε διαφωνούντος.