• Τελευταία
  • Trending
  • All

Ο Δένδιας προσφέρει υποδομές στη Ρωσία, ενώ το Sputnik επιτίθεται στον Πάιατ

6 Νοεμβρίου 2019

Η ΕΕ δεν σφίγγει το χαλινάρι στους τραπεζίτες… για να αντέξουν τον Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ και της ΕΕ από την Κίνα βουλιάζουν

23 Μαΐου 2025
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρώπη θα μιλήσει μετά τις 18:00 για τους δασμούς Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Νέος εκβιασμός Τραμπ σε ΕΕ με 50% δασμούς και στην Apple με 25%

23 Μαΐου 2025

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο του πρώτου ΟΠΑΠ Forward TALKS

23 Μαΐου 2025
A businessman stands at a border checkpoint at night, with flashing lights highlighting the significance of digital trade and evolving economic regulations in a global context.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το β εξάμηνο του 2025

23 Μαΐου 2025

OB Streem: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Θρασύβουλος Θ. Μακιός

23 Μαΐου 2025

MAD VMA 2025 από την ΔΕΗ: Ένα Kick-Off Party που… ηλέκτρισε την Αθήνα

23 Μαΐου 2025

Τελειώνει η διαρθρωτική υστέρηση της Ευρώπης;

23 Μαΐου 2025

Cashflex: Νέα θυγατρική της Printec στην Ελλάδα

23 Μαΐου 2025

Alpha Bank: Πολλαπλές διακρίσεις στα PR Awards 2025

23 Μαΐου 2025

ΙΚΤΙΝΟΣ: Δυναμική παρουσία στις αγορές της ΝΑ Ασίας και της Μ. Ανατολής

23 Μαΐου 2025

Λιανεμπόριο: Στα 16,17 δισ. ευρώ ο τζίρος στο α’ τρίμηνο

23 Μαΐου 2025

Τα 17 εδάφη χωρίς πλήρη κυριαρχία στον σημερινό κόσμο

23 Μαΐου 2025

Το δολάριο σε τροχιά εβδομαδιαίων απωλειών άνω του 1%

23 Μαΐου 2025

Ο χρυσός ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών για ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

23 Μαΐου 2025

Συνεχίζεται ο διάλογος ΗΠΑ–Κίνας εν μέσω τεχνολογικής και γεωπολιτικής έντασης

23 Μαΐου 2025
Piraeus logo rebranding 2024

Διεθνής Διάκριση για τις Υπηρεσίες Θεματοφυλακής της Πειραιώς

23 Μαΐου 2025

G7: Στοχεύει τις παγκόσμιες ανισορροπίες – Αιχμές κατά Ρωσίας και Κίνας

23 Μαΐου 2025

Ισχυρό Ξεκίνημα για την Premia Properties στο 2025

23 Μαΐου 2025
πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου

Υποχωρεί το brent – φόβοι για υπερπροσφορά και γεωπολιτική ένταση

23 Μαΐου 2025

Επανεκκίνηση για τη γερμανική οικονομία στο α’ τρίμηνο

23 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Αμυνα & Διπλωματία

Ο Δένδιας προσφέρει υποδομές στη Ρωσία, ενώ το Sputnik επιτίθεται στον Πάιατ

Intelligence DptΑπόIntelligence Dpt
6 Νοεμβρίου 2019
Στις The Wire, Αμυνα & Διπλωματία
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
30 0
0
82
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καλλιέργησε με συνέντευξή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, καθώς ανοίγει σχεδόν ολόκληρη τη βεντάλια εντάσσοντας στην ατζέντα των διμερών επαφών ακόμα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδιαίτερα τους τομείς των υποδομών και της ενέργειας, οι οποίοι όμως αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ και ΕΕ με τη Ρωσία.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι τη στιγμή που ο Νίκος Δένδιας πραγματοποιούσε ανάρτηση στο twitter “διαφημίζοντας” τις διμερείς σχέσεις, όντας ήδη στη Μόσχα, η ελληνική έκδοση του ρωσικού Sputnik, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, αναρτούσε κεντρικό θέμα επιτιθέμενο στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σχετικάθέματα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Τζαμπέρ: Ενίσχυση οικονομικών και αμυντικών δεσμών

2 Μαΐου 2025

Δίκτυο ρωσικής κατασκοπείας στην Αλεξανδρούπολη

2 Μαΐου 2025 - Ενημερώθηκε: 9 Μαΐου 2025

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ – Εγκρίθηκε ο ΜΠΑΕ των ΕΔ

16 Απριλίου 2025

Η συγκυρία αυτή προκαλεί προβληματισμό και εγείρει ερωτηματικά σε συμμάχους και εταίρους, καθώς φαίνεται να αντίκειται στα συμφέροντα τους.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα έπεται του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ στο μεταξύ ολοκληρώθηκε και η επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Πριν μεταβεί στη Μόσχα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί ΄τη Γερμανία, Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ είχε συναντήσει ανεπίσημα αρκετούς ακόμα υπουργούς Εξωτερικών.

Συγκυριακά, πάντως, η επίσκεψη στη Μόσχα έρχεται μετά το γαλλικό veto στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία και εν μέσω προειδοποιήσεων για αναζωπύρωση των εθνικιστικών τάσεων, τις οποίες στο παρελθόν έχει υποδαυλίσει η Μόσχα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετεί την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα, το Sputnik.gr, καθώς την αναδεικνύει σε αντιπαραβολή με την περίοδο Κοτζιά όταν οι διμερείς σχέσεις είχαν φτάσει στο ναδίρ με απελάσεις Ρώσων πρακτόρων και διπλωματών, λόγω παρεμβάσεών τους στην ελληνική κοινωνία, με στόχο τη δημιουργία κινήματος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, υπογραμμίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης και πιστεύει στις δυνατότητες ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας των δύο χωρών. Δηλαδή, από τη μια πλευρά η Ελλάδα δηλώνει ότι “είναι φιλική προς τη Ρωσία και θα επιδιώξει να έχει μαζί της ειλικρινείς σχέσεις” και από την άλλη η Ρωσία επισημαίνει πως “η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των ελληνορωσικών σχέσεων”. Επομένως, ο διπλωματικός δίαυλος είναι ανοιχτός».

Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει παράγοντας ισορροπίας, ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, ρόλο που είχε στο παρελθόν διεκδικήσει και ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του δόγματος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις ανέλαβε την εξουσία αντικατέστησε την άρτι διορισθείσα Ελληνίδα πρέσβειρα στη Μόσχα, που είχε μόλις επιδώσει τα διαπιστευτήριά της στον Βλάντιμιρ Πούτιν, με το αιτιολογικό ότι ήταν άνθρωπος του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Από την πλευρά της η Μόσχα έχει αναπτύξει αρκετά έντονη δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους τους τελευταίους μήνες και μετά την αλλαγή κυβέρνησης ανοίγοντας ένα νέο προξενείο στην Πελοπόννησο και επαναλειτουργώντας το προξενείο στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα η Ρωσία δίνει εκ νέου βάρος στις σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα τιμώντας και προσεγγίζοντας πρόσωπα με δεσμούς με την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό ως επίτιμος πρόξενος στη Θράκη επελέγη ο κ. ξενοδόχος κ. Παλακίδης, ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν βράβευσε τον επίσης ξενοδόχο και επιφανή επιχειρηματία κ. Δασκαλαντωνάκη.

Υπάρχουν όμως και ανοιχτά μέτωπα με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον εκκλησιαστικό τομέα όπου το πατριαρχείο της Ρωσίας έχει έρθει σε ρήξη με τον Οικουμενικό πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίο και τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μετά την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας, Υπ΄αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχουν επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως είθισται ιδιαίτερα από κόμματα της Δεξιάς.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται, καταδεικνύει τη ραγδαία επαναπροσέγγιση Αθήνας-Μόσχας και σε συνδυασμό με την διαχυτική συνέντευξη του Έλληνας ΥΠΕΞ στο  Ria Novosti, καλλιεργεί προοπτικές και… προσδοκίες. Την ίδια στιγμή όμως ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζουν να χτίζουν τείχη απέναντι στη Ρωσία, ενώ οι πολύ στενές σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας προκαλούν προβληματισμό στην Ελλάδα.

 

Σχετικά

Tags: Ελλάδα-ΡωσίαΝίκος ΔένδιαςΣεργκέι Λαβρόφ
Share33Tweet21Share6Send
Intelligence Dpt

Intelligence Dpt

Analysts gather, analyze, or evaluate information from a variety of sources, such as news, law enforcement databases, surveillance, intelligence networks or geographic information systems.

ΣχετικάΆρθρα

The Wire

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Τζαμπέρ: Ενίσχυση οικονομικών και αμυντικών δεσμών

2 Μαΐου 2025
The Wire

Δίκτυο ρωσικής κατασκοπείας στην Αλεξανδρούπολη

2 Μαΐου 2025 - Ενημερώθηκε: 9 Μαΐου 2025
The Wire

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ – Εγκρίθηκε ο ΜΠΑΕ των ΕΔ

16 Απριλίου 2025
Επόμενο άρθρο

ΕΛΠΕ: Βελτίωσαν λειτουργικά κέρδη και περιθώρια

Τα βρήκαν Σι-Τραμπ, ενδεχόμενο συνάντησης στην Ελλάδα

MostPopular

  • Δημοσκόπηση Metron: Οι χειρισμοί του Μαξίμου αποδίδουν- Δυστοπικό το τοπίο στην αντοπολίτευση

    161 shares
    Share 64 Tweet 40
  • Οι αγορές ομολόγων δίνουν πόνο… Ο Τραμπ είναι αργά να νιώσει

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Underdog: Οι κατασκευαστές μεθοδεύουν φάμπρικα Δημοσίων έργων χωρίς μελέτες στην Αθήνα!

    57 shares
    Share 23 Tweet 14
  • Η Ρωσία είναι απειλή! Τα δίκτυα κατασκοπείας και οι κυβερνοεπιθέσεις που… ξέρουμε

    72 shares
    Share 29 Tweet 18
  • Μετά την εκτέλεση του “θαμνάκια”… βγαίνει ο Βλαστός από τη φυλακή

    963 shares
    Share 385 Tweet 241

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr