Έντονη παραβατικότητα, χωρίς ουσιαστική προκλητικότητα και ρίσκο επέδειξε η Τουρκία στο Αιγαίο χθες, ανήμερα του εορτασμού του 15Αύγουστου, καθώς σημειώθηκαν συνολικά 33 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας από 2 τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235.
Αν και οι αριθμοί είναι αυξημένοι, στην πραγματικότητα η Άγκυρα κατέβασε τους τόνους σε επίπεδο προκλητικότητας και δεν δημιούργησε επιπλέον κίνδυνο, αλλά κατέστησε σαφές στη νέα κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κατεβάζει στην ατζέντα της τα διμερή θέματα. Πρόκειται για ένα ακόμα υψηλής σημειολογίας μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να τον αναγκάσει σε επαφές και νέες συζητήσεις, επιδιώκοντας να σπάσει το ενιαίο μέτωπο με τη Λευκωσία και να θέσει αξιώσεις εκμεταλλευόμενος το κενό που δημιουργείται σε μεταβατικές περιόδους, δημιουργώντας τετελεσμένα.
Η τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στη συγκεκριμένη περίοδο έχει και άλλες αφορμές, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα Τούρκος πιλότος ζήτησε άσυλο πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, είδηση που ενώ δημοσιεύθηκε, δεν επιβεβαιώθηκε, ούτε διαψεύστηκε, ένδειξη της προσπάθειας επικοινωνιακής και διπλωματικής διαχείρισης του θέματος, το οποίο από τη στιγμή που δεν διαψεύδεται υφίσταται.
Τα δυο Τουρκικά κατασκοπευτικά CN-235 επιδόθηκαν σε 33 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 3 παραβάσεις των Διεθνών Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας.
Επίσης, η τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα τις ημέρες μεγάλων θρησκευτικών εορτών της Ελλάδας, όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και το 15Αύγοτυστο αποτελεί ενισχυτή της έντασης του μηνύματος, καθώς αντιβαίνει κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Βέβαια, σε αυτή τη χρονική στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει από την τεχνική συμφωνία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην οποία είχε καταλήξει η προηγούμενη, δημιουργώντας μια ακόμη πηγή έντασης στις διμερείς σχέσεις η οποία θα μπορούσε να έχει αποσοβηθεί, συμβάλλοντας στην πλήρη αποψίλωση της Άγκυρας από επιχειρήματα.