• Τελευταία
  • Trending
  • All

Ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά απόφαση απαλλοτρίωσης περιουσιών ομογενών στην Χιμάρα

11 Δεκεμβρίου 2018

Ο Πούτιν βάζει όρους στο τραπέζι – Οι Ευρωπαίοι απαντούν με… πυραύλους

28 Μαΐου 2025
Jan Karras

Αύξηση κερδών με καλύτερα περιθώρια πέτυχε ο ΟΠΑΠ στο Q1

28 Μαΐου 2025

Το deal Ορτσέλ – Χόλτερμαν ισχυροποιεί Ψάλτη και ξεκλειδώνει… δυναμική

28 Μαΐου 2025
Rally

Νέο τραπεζικό πάρτι στο Χ.Α. που βλέπει και τις 1.900 μονάδες

28 Μαΐου 2025
Το ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Αλλαγές στους δείκτες του Χ.Α: Οι φοβικοί και οι επιθετικοί επιχειρηματίες σε όρους… ταμπλό!

28 Μαΐου 2025

AmCham: Στρατηγική παρουσία του Επιμελητηρίου στις ΗΠΑ

28 Μαΐου 2025

Ο Μερτς ανεβάζει την πίεση στον Πουτιν… Σπρώχνει για deal στα παρασκήνια

28 Μαΐου 2025

Πώς να διαβάζω σωστά τον λογαριασμό ρεύματος;

28 Μαΐου 2025

Η σειρά realme GT 7 κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο της στο Παρίσι

28 Μαΐου 2025

Μέλη των Τούρκων Ντάλτον πίσω από την επίθεση σε στελέχη της ΕΥΠ

28 Μαΐου 2025
Nord Stream 2 unerwater

Ο Nord Stream διχάζει (πάλι) τη Δύση

28 Μαΐου 2025

ΕΕ και ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας

28 Μαΐου 2025

Ελαφρά άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων της Eυρωζώνης

28 Μαΐου 2025

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,74% υποχώρησε η απόδοση των 6μηνων εντόκων

28 Μαΐου 2025

Άνοδος στα καταλύματα, πτώση στην εστίαση το α’ τρίμηνο 2025

28 Μαΐου 2025
Elon Musk

Το «μεγάλο και όμορφο» ν/σ του Τραμπ απογοητεύει τον Μασκ

28 Μαΐου 2025

Πρώτο βήμα για την υποβοηθούμενη ευθανασία στη Γαλλία

28 Μαΐου 2025

Έρευνα Mastercard: Οι κυβερνοεπιθέσεις απειλούν τις ΜμΕ στην Ευρώπη

28 Μαΐου 2025

Η Cosmos Sport αποκτά νέα γραφεία

28 Μαΐου 2025
χρυσός, gold

Ο χρυσός ανακάμπτει με φόντο οικονομικά στοιχεία και εμπορικές συνομιλίες

28 Μαΐου 2025
Alpha Bank

Η UniCredit αυξάνει τη συμμετοχή της στην Alpha Bank στο 20% – αποχωρεί η Reggeborgh

28 Μαΐου 2025

Πειραιώς: Σε διεθνείς θεσμικούς το 80% του πράσινου ομολόγου

28 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Αμυνα & Διπλωματία

Ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, μετά απόφαση απαλλοτρίωσης περιουσιών ομογενών στην Χιμάρα

NewsRoomΑπόNewsRoom
11 Δεκεμβρίου 2018
Στις The Wire, Αμυνα & Διπλωματία, Αναδυόμενες Κρίσεις, Βαλκάνια
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
32 0
0
88
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Ιδιαίτερα τεταμένες παραμένουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς τα Τίρανα επιχειρούν να περάσουν διαρκώς ρυθμίσεις και νόμους που υπονομεύουν την ελληνική μειονότητα και οδηγούν σε βίαιη και προκλητική αφαίρεση περιουσιών, ενώ η χώρα βρίσκεται στο δρόμο για την ΕΕ και εκμεταλλευόμενη το μεγάλο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για την περιοχή.

Έτσι, αφού την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η υπαναχώρηση από το νόμο για την απαλλοτρίωση περιουσιών, στο πλαίσιο ανάπλασης της Χιμάρας, τώρα η αλβανική κυβέρνηση επανέρχεται αντιβαίνοντας το διεθνές δίκαιο και αποφάσεις αλβανικών δικαστηρίων και απαλλοτριώνει άλλες εκτάσεις για διαφορετικό project, αυτή τη φορά τουριστικό, κινούμενη όμως πάνω στο ίδιο σκεπτικό.

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν οργισμένη, καταδεικνύοντας τον εκνευρισμό και τη διολίσθηση των διμερών σχέσεων, λίγες μόνο ημέρες μετά από τις μονομερείς εξαγγελίες του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, για επικείμενη συμφωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικάθέματα

Αλβανία: Πρωθυπουργός για τέταρτη φορά ο Ράμα

13 Μαΐου 2025

Ο Ραμα σάρωσε, εκτός εξίσωσης η Ομόνοια

12 Μαΐου 2025

Ο Ιωάννης εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

16 Μαρτίου 2025

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο ελέγχει προσωπικά ο πρωθυπουργός, εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλοντας τις ενέργειες της Αλβανίας ως «Κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του το υπουργείο τονίζει ότι πρόκειται για απόφαση «αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις» και ως εκ τούτου καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

«Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη ανακοίνωση.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Ομόνοια Χίμαρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών» και παραχώρηση «δωρεάν εκτάσεων σε “στρατηγικούς επενδυτές”». Παράλληλα, παραθέτει στοιχεία για τα τεμάχια γης που παραχωρούνται βάσει της απόφασης 708 του Υπουργικού Συμβουλίου, που υπεγράφη στις 21 Νοεμβρίου του 2018 από τον πρωθυπουργό της χώρας, Εντι Ράμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ομόνοια Χίμαρας, 46 είναι τα τεμάχια στα νότια παράλια της Αλβανίας που εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση.

Αναλυτικότερα, σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής εκτάσεως 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται στο Δήμο Χιμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται σε Αυλώνα και Εξαμίλια. Συγκεκριμένα, στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού εισέρχονται:

– 92,46 εκτάρια σε Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες)

– 78,87 εκτάρια σε Βούνο

– 62,77 εκτάρια σε Χιμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 σε Λειβάδι, 4,97 σε Ποτάμι, 2, 76 σε Φιλικούρι)

– 60,1 εκτάρια σε Παλέρμο

– 4,48 εκτάρια σε Πικέρνι

– 24,48 εκτάρια σε Λούκοβο

– 46,46 εκτάρια σε Άγιο Βασίλη

– 99,3 εκτάρια σε Νίβιτσα

«Οι εκτάσεις που σφετερίζεται το Υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την εκχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Έλληνες, Χριστιανούς Ορθόδοξους κατοίκους του Δήμου Χιμάρας. Ολα τα τεμάχια που κρατικοποιούνται ανήκουν σε νόμιμους ιδιοκτήτες σύμφωνα με πιστοποιητικά από τα Αρχεία του Αλβανικού Κράτους και τίτλους που εδόθησαν τη δεκαετία του 1990, αλλά και τίτλους που εδόθησαν προς άγραν ψήφων Χιμαριωτών κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της διακυβέρνησης Ράμα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ενδεικτικά, η Ομόνοια Χίμαρας επισημαίνει δύο περιπτώσεις, κατά τις οποίες η Αλβανική Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Δημαρχείο «παραπλανούσε και ενέπαιζε τους κατοίκους». Πρώτον, το οικόπεδο στο οποίο κατεδαφίστηκαν τέσσερα ακίνητα στην περιοχή Γυαλό του χωριού Βουνού το Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβάνεται εκτάσεις γης που εισέρχονται στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου είχε παραχωρηθεί στην οικογένεια Μπάλα.

Δεύτερον, πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2017 και με προφανή στόχευση την εξαγορά των ψήφων οκτώ οικογενειών στην Κακομέα Νίβιτσας δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας (ΑΜΤΠ) χωρίς οι τίτλοι αυτοί να εγγραφούν στο Υποθηκοφυλακείο. Το οικόπεδο αυτό καθώς και όλη η ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβάνονται στις εκτάσεις που αλλάζουν ιδιοκτησιακό καθεστώς σύμφωνα με την συγκεκριμένη Υπουργική απόφαση.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία περί των στοχεύσεων της Κυβέρνησης Ράμα όσον αφορά τις περιουσίες των γηγενών κατοίκων ελληνικής καταγωγής της Χιμάρας: υφαρπαγή, ένδεια και εν τέλει απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση όπου αναφέρρεται μεταξύ άλλων ότι η Υπουργική Απόφαση σε συνδυασμό με το Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Αλβανική βουλή θα περάσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Σχετικά

Tags: Αλβανίαελληνο-αλβανικές σχέσεις
Share35Tweet22Share6Send
NewsRoom

NewsRoom

ΣχετικάΆρθρα

The Wire

Αλβανία: Πρωθυπουργός για τέταρτη φορά ο Ράμα

13 Μαΐου 2025
The Wire

Ο Ραμα σάρωσε, εκτός εξίσωσης η Ομόνοια

12 Μαΐου 2025
The Wire

Ο Ιωάννης εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

16 Μαρτίου 2025
Επόμενο άρθρο
Breaking News

Στρασβούργο: Τρεις νεκροί, 12 τραυματίες από την επίθεση με όπλο

Οι Τορις ρίχνουν τη Μέι, πιο πιθανό το hard Brexit

MostPopular

  • Woman IT specialist in elegant suit working on notebook computer in data center next to server racks

    Moody’s: Ωρολογιακή βόμβα τα Data Centers – Προειδοποτεί τραπεζίτες και REITS

    105 shares
    Share 42 Tweet 26
  • Εθνική Τράπεζα: Μέρισμα 405 εκατ. και bonus 25 εκατ. σε στελέχη

    295 shares
    Share 118 Tweet 74
  • Το deal Ορτσέλ – Χόλτερμαν ισχυροποιεί Ψάλτη και ξεκλειδώνει… δυναμική

    56 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Alpha Bank – ΕΛΤΑ: Το άνοιγμα Ψάλτη στην κοινωνία δεν έρχεται χωρίς …ρίσκα

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Η Ευρωπαία Εισαγγελέας βγάζει στη σέντρα τον Μητσοτάκη – Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων και… θέσης

    122 shares
    Share 49 Tweet 31

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr