Ο πρωθυπουργός, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, την προσεχή Δευτέρα 9 Ιουλίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική κυβέρνηση.
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η απουσία του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον Ερντογάν και έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες την Τουρκία
Τουλάχιστον 22 πρόεδροι χωρών και 17 πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και πρόεδροι των εθνικών κοινοβουλίων αναμένεται να παραστούν στην τελετή.
Μετά την τελετή στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν θα παραχωρήσει δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα κάνει την πρώτη του δήλωση ενώπιον εκπροσώπων ξένων διπλωματικών αποστολών στην Άγκυρα, βουλευτών και προσώπων από τον χώρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και δημοσιογράφων.
Μετά τη δεξίωση, στις 21:00, ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου καθώς και τα ονόματα άλλων αξιωματούχων που θα αναλάβουν ανώτατες θέσεις σε υπηρεσίες και γραφεία της προεδρίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον καταργείται η θέση του πρωθυπουργού, ενώ ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να ορίσει σειρά αντιπροέδρων.