Νέα προσπάθεια να εντάξουν στην κεντρική πολιτική ατζέντα την αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης προτείνοντας αλλαγές στο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης, στοχεύοντας όμως σε μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα καταβάλλουν η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμμάνουελ Μακρόν, θέλοντας να δείξουν ενιαίο και ισχυρό μέτωπο των δυο ηγεμονικών δυνάμεων της ΕΕ, εικόνα που αποδεδειγμένα δεν έχει βάθος αλλά αποτελεί μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης της πολυδιασπασμένης Ευρώπης σε δυο πόλους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που αποτελεί πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέτοντας όμως στην ίδια συζήτηση επί τάπητος και τον διορισμό ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, πρόταση που έχει κατατεθεί από τη Γαλλία και τον Πιερ Μοσκοβισί.
Οι δυο προτάσεις αυτές αντιφάσκουν, καθώς στόχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι η αναβάθμιση του ESM και η παγιοποίηση της εξωθεσμικής λειτουργίας του. Από την άλλη πλευρά ο Πιερ Μοσκοβισί ζητά την τοποθέτηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων στη θέση του προέδρου του Eurogroup και την de facto αναβάθμισή του σε πρόεδρο της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα ο ESM θα αποτελεί πλέον θεσμικό εργαλείο που θα λογοδοτεί στο θεσμοποιημένο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί ίδρυσης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου «πολύ καλή ιδέα», η κ. Μέρκελ σημείωσε -μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τρίτη- ότι ένας τέτοιος θεσμός
«θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αποκτήσουμε ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα και να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε όλους τους μηχανισμούς στο δικό μας χαρτοφυλάκιο, ώστε να μπορούμε να αντιδρούμε με επάρκεια σε απροσδόκητες καταστάσεις».
Η κ. Μέρκελ, η οποία επιδιώκει να θωρακίσει τη νομισματική ένωση ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μελλοντικές κρίσεις, πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει την εφαρμογή της γαλλικής πρότασης να διοριστεί υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης.