Με σκεπτικισμό και κριτική γίνεται δεκτή η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποπέμψει τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμει ξαφνικά, επικαλούμενος σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης, λόγω προβληματικών χειρισμών στην υπόθεση Κλίντον κατά την προεκλογική περίοδο. Ο Κόμει αν και δεχόταν διακομματική για την υπόθεση θεωρείται κομβικός στην εν εξελίξει έρευνα για τις σχέσεις του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία.
Η αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Τζέιμς Κόμει έρχεται μια ημέρα μετά την κατάθεση της μεταβατικής υπουργού Δικαιοσύνης, Σάλυ Γέιτς ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας και τη δήλωσή της ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ γραφείο για τα προβλήματα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας Μάικ Φλιν.
Διαβάστε επίσης: Ο Φλιν θα πληρώσει μόνος του για τις σχέσεις με τους Ρώσους
Αν και τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις Τραμπ-κοινότητας πληροφοριών έχουν βελτιωθεί, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκάστηκε να απομακρύνει 4 στενούς συμβούλους του και να παγώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Στο εν τω μεταξύ κατέγραψε και ηχηρές πολιτικές ήττες όπως η απόρριψη του νομοσχεδίου για την Υγεία αλλά και το πάγωμα των προεδρικών διαταγμάτων για το μεταναστευτικό, ενώ υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση για τα εμπορικά ζητήματα και τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Με την έρευνα για τις σχέσεις με τη Ρωσία να ακουμπάει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ και την αρμόδια επιτροπή τις Γερουσίας να ζητά άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και αναλυτική καταγραφή των κινήσεών τους, η αποπομπή του διευθυντή του FBI δεν μπορεί να μην θεωρηθεί συνδεδεμένη με το ευρύτερο κάδρο των εξελίξεων.
Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ, οι Ρώσοι και η έρευνα (γραφήματα)
Το Politico επισημαίνει μάλιστα ότι στον Λευκό Οίκο δεν ανέμεναν την αρνητική δημοσιότητα από την απόφαση αποπομπής καθώς εκτιμούσαν ότι η διακομματική κριτική που είχε δεχθεί ο Κόμει διασφάλιζε την αποδοχή της κίνησης Τραμπ. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και η αντίδραση της επικοινωνιακής ομάδας του προέδρου των ΗΠΑ ήταν καθυστερημένη και νωχελική.
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η ρελάνς του Δημοκρατικού γερουσιαστή και αντιπάλου της Χίλαρι Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς ο οποίος με post στο facebook και δηλώσεις του κάνει λόγο ευθέως για προσπάθεια παρκώλυσης των ερευνών και ισχυρίζεται ότι ο νέος επικεφαλής θα έχει ως βασική αρμοδιότητα τον εκτροχιασμό της έρευνας.