Στοφή 180 μοιρών στη στρατηγική των ΗΠΑ στη Συρία συνιστά η αποκάλυψη της Washington Post, σύμφωνα με την οποία προτείνεται κοινή δράση με τη Ρωσία. An μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αυξημένα ηθικά και στρατηγικά ρίσκα για τις ΗΠΑ εν τούτοις θα μπορούσε να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο ενός ισχυρού μετώπου κατά του ISIS και της σταθεροποίησης της Συρίας.
Όπως όλα δείχνουν game changer για τις ΗΠΑ αποτέλεσε η επανεμφάνηση της Τουρκίας μέσω της διπλής κόνησης εξομάλυνσης σχέσεων με Ρωσία και Ισραήλ, καθώς η δυναμική αυτών των διεργασιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διευθέτηση που θα περιόριζε τον ζωτικό χώρο για τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα μια τέτοια συμμαχία θα ανάγκαζε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις προς τις ΗΠΑ, νομιμοποιώντας απριόρι το ρόλο της Ρωσίας.
Αν και η κοινή στρατιωτική δράση οδηγεί στη νομιμοποίηση των ρωσικών ενεργειών και δίνει ζωτικό χώρο στον Μασάρ αλ-Άσαντ, οι ΗΠΑ δεν φαίνονται διατεθειμένες να θυσιάσουν ζωτικά συμφέροντα για να διατηρήσουν άθικτο το ηθικό τους έρεισμα.
Αντιλαμβανόμενες τη ραγδαία αλλαγή κλίματος και ισορροπιών στην Ευρασιατική περιοχή οι ΗΠΑ θέλουν να διαδραματίσουν όχι μόνο πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και να διαφυλάξουν το status που παράγοντα σταθερότητας που διαθέτουν σε συνδυασμό με την ιδιότητα του εγγυητή της ομαλότητας.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Ουάσιγκτον -και δεν απέχει πολύ από τις ρωσικές θέσεις- οι δυο χώρες θα συνεργαστούν σε επίπεδο κρούσης κατά του πρακλαδιού της Al-Qeada της Jabhat al-Nusra, η οποία πλήττει κυρίως θέσεις του Άσαντ.
Σε αντάλλαγμα η Ρωσία θα πιέσει τη Δαμασκό (καθεστώς Άσαντ) να περιορίσει και να διακόψει τους βομβαρδισμούς κατά ομάδων της αντιπολίτευσης που οι ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.
Όπως αναφέρει η Washington Post το σχέδιο που προτάθηκε από τον Τζον Κέρι έχει ήδη γίνει αποδεκτό από τον Μπαράκ Ομπάμα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα βρίσκεται ήδη σε επίπεδο τεχνικών διαβουλεύσεων με τη Ρωσία.
Η αποδοχή ενός τέτοιου σχεδιασμού θα οδηγήσει τη διαμόρφωση της τελικής σύνθεσης της ομάδας διαπραγματεύσεων στην οποία θα μπουν άνθρωποι του Άσαντ αλλά θα μείνει απέξω η Τουρκία και αρκετές ομάδες της αντιπολίτευσης που συνεργάζονται ενεργά ή παθητικά με τις τρομορακτικές οργανώσεις του ISIS και της Al Nusra.
Προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκαν παράλληλα διαβουλεύσεις της Τουρκίας με τη Δαμασκό και συμφωνία για αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων στα βόρεια σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.
Αυτή η συνεννίηση θα είχε νόημα από τουρκικής πλευράς μόνο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κουρδικών αυτονομιστικών-αντιπολιτευτικών ομάδων.
Κάτι τέτοιο ωστόσο φαίνεται να ενοχλεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία που παράσχουν κάλυψη και υποδομές στους Κούρδους.
Τα ζητήματα αυτά παραμένουν ανοιχτά και αναμένεται να συζητηθούν στις επαφές ΗΠΑ Ρωσίας, με τον Πούτιν όμως τώρα να έχει ρόλο τόσο ως προς τον Άσαντ όσο και προς τον Ερντογάν.