Την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς πραγματοποιήθηκε Γεύμα Ιστορίας και Στρατηγικής με κεντρικό θέμα «Βιώνοντας το Μεταίχμιο: Προκλήσεις κατά τη μετάβαση σε έναν διαφορετικό κόσμο».
Επίτιμοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι:
-
Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ, με θέμα ομιλίας «Ελληνική Οικονομία: Ευκαιρίες & Προκλήσεις».
-
Γεώργιος Ν. Πολίτης, Καθηγητής Κοινωνικής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, με θέμα «Η αυτοχειρία της Δύσης».
-
Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών και Καθηγητής Γεωγραφίας Ασφαλείας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με θέμα «Η Νέα Γεωπολιτική και η Νέα Στρατιωτική Επανάσταση – Κίνδυνοι και ευκαιρίες για την Ελλάδα».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, Πάρις Κ. Ξανάλατος, ο οποίος ευχαρίστησε τους επίσημους προσκεκλημένους και τα μέλη της Λέσχης για την παρουσία τους στο γεύμα εργασίας.
Στη συνέχεια, ο εμπνευστής και διοργανωτής της εκδήλωσης, Ευάγγελος Σπ. Μαρινάκης, Γενικός Γραμματέας της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τα μέλη και τους ομιλητές, παρουσιάζοντας παράλληλα τα βασικά στοιχεία των βιογραφικών τους και τον στόχο της εκδήλωσης.
Οι τρεις ομιλητές ανέπτυξαν σημαντικές πτυχές των σύγχρονων διεθνών εξελίξεων, εστιάζοντας:
-
στις επιτυχίες αλλά και τις οργανωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία,
-
στην αποστέρηση νοήματος και την ανελεύθερη τροπή που, σύμφωνα με την ανάλυση του ομιλητή, έχει επιφέρει ο δικαιωματισμός στις δυτικές κοινωνίες,
-
στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν και τα σύγχρονα στρατιωτικά πρότυπα.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε γεύμα και ανοικτή συζήτηση με τα μέλη της Λέσχης, τα οποία υπέβαλαν ερωτήσεις προς τους ομιλητές. Οι απαντήσεις δόθηκαν με ευθύτητα, αμεσότητα και χιούμορ, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα γόνιμο κλίμα ανταλλαγής απόψεων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι επίσημοι προσκεκλημένοι:
-
Νικόλαος Βερνίκος, Πρόεδρος ICC Hellas (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάς),
-
Ηλίας Τσακίρης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ocean Hull της Διεθνούς Ένωσης Ναυτασφάλισης.
Θερμές ευχαριστίες απευθύνθηκαν στον χορηγό της εκδήλωσης, Πάρι Κ. Ξανάλατο / TIDE LINE INC και Πρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικής τιμητικής πλακέτας στους τρεις επίτιμους ομιλητές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς ευχαριστεί θερμά τα μέλη και τους φίλους της Λέσχης για τη συνεχή στήριξή τους.
