Εντείνει τις πιέσεις της προς την κυβέρνηση και τα υπουργεία η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους της υγείας, σήμερα μία ακόμα φορά δημοσίως στην 119η Γενική Συνέλευση, παρουσία μεγάλου αριθμού επισήμων προσκεκλημένων.
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, προκειμένου να γίνει πλήρως αντιληπτό το ζήτημα της αύξησης του κόστους υγείας είπε «Η αύξηση των ασφαλίστρων είναι το αποτέλεσμα. Η αύξηση του κόστους υγείας είναι το πραγματικό πρόβλημα», ζητώντας για πολλοστή φορά από την κυβέρνηση να παρέμβει για να ωφεληθεί ο καταναλωτής/ ασφαλισμένος.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία τους, απάντησε ότι θεωρεί τα αιτήματα της ΕΑΕΕ λογικά, και θα τα προωθήσει.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δημιουργούν ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας. Τις καλύπτουν, τόνισε ξεκαθαρίζοντας προς όλους τις διαφορές. Πληρώνουν το κόστος της περίθαλψης που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι τους από ιδιώτες παρόχους υγείας — κλινικές, νοσοκομεία, γιατρούς. Και τα πληρώνουν μέσω των ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν.
Η ασφαλιστική αγορά, υπογράμμισε καταβάλλει κάθε χρόνο σχεδόν 1 δισ. για υπηρεσίες υγείας. Μόνο το 2024 οι αποζημιώσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 150 εκατ. σε σχέση με το 2023. Και αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/5 αυτών των αποζημιώσεων επιστρέφει στο Δημόσιο με τη μορφή φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Παρεμβάσεις αν η κυβέρνηση θέλει να συγκρατήσει τα ασφάλιστρα
Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου διευκρίνισε πως αν ο στόχος είναι πραγματικά η συγκράτηση των ασφαλίστρων και όλα αυτά που συζητώνται είναι τότε πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το συνολικό κόστος. Απαιτούνται παρεμβάσεις, εξήγησε στον τρόπο που γίνονται οι χρεώσεις στις υπηρεσίες υγείας, στον φόρο 15% επί του ασφαλίστρου που επιβαρύνει τον ασφαλισμένο στο ΦΠΑ 24% στις υπηρεσίες υγείας και τέλος να μπει τέλος στην αδιαφάνεια που επικρατεί σε τομείς της υγείας. Χωρίς να παρεμβάσεις και σε αυτούς τους κρίσιμους παράγοντες τόνισε οι πιέσεις στο σύνολο του συστήματος θα συνεχιστούν.
Προτάσεις ΕΑΕΕ για την συγκράτηση του κόστους
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ επανέλαβε ότι η ΕΑΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για τη συγκράτηση του κόστους υγείας:
- την εφαρμογή και στην ιδιωτική ασφάλιση διαφανών και διεθνώς αναγνωρισμένων συστημάτων αποζημίωσης νοσηλειών, όπως τα DRGs, ακριβώς όπως κάνει και το δημόσιο. Κάτι που γίνεται άλλωστε σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη.
- την επανεξέταση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες υγείας
- την επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από τον φόρο 15%, και αν αυτό δεν είναι εφικτό για όλους, τουλάχιστον για τους





























