• Τελευταία
  • Trending
  • All

PwC Ελλάδας: Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι για το μέλλον της εργασίας

5 Μαρτίου 2026
Διελκυστίνδα

Νέο «πιστολίδι» στις διεθνείς αγορές, ροντέο αλλά και άμυνα στο Χ.Α. 

5 Μαρτίου 2026

Στα 57,8 εκατ. τα συγκρίσιμα κέρδη της CrediaBank για το 2025

5 Μαρτίου 2026

Κοντά σε εξαγορά του ΧΑΚ η Euronext

5 Μαρτίου 2026

Έξοδος Μεσολογγίου 1826–2026: Επετειακή Έκθεση

5 Μαρτίου 2026

Ανασφάλιστα οχήματα: Πρόστιμα έως 1.024 € – Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί

5 Μαρτίου 2026

Η Bitget γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας ενισχύοντας τη γυναικεία συμμετοχή στο Web3

5 Μαρτίου 2026

Πειραιώς: Υπερδιπλασιασμό μερίσματος και ανάπτυξη με Asset Management και ασφάλειες

5 Μαρτίου 2026

Après Ski Party της Allwyn στα Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

5 Μαρτίου 2026

Τρία αμερικανικά F-15E κατέρριψε κατά λάθος κουβεϊτιανό F/A-18

5 Μαρτίου 2026

Scope: Εκροές δισ. ευρώ πιέζουν τα ανοικτά real estate funds, αλλά κρατά η ρευστότητα

5 Μαρτίου 2026

Η ΠΙΝΔΟΣ στους 6 κορυφαίους Growth Winners των Growth Awards 2026

5 Μαρτίου 2026

BofA: Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές αντέχουν στα ενεργειακά σοκ

5 Μαρτίου 2026

Coffee Island @Home: Μια εμπειρία καφέ… σαν στο σπίτι σου!

5 Μαρτίου 2026

ΕΕ: Αναμένει εξαίρεση από την αύξηση των αμερικανικών δασμών στο 15%

5 Μαρτίου 2026

Scope: Ελλάδα και Κύπρος οι πιο ευάλωτες στον πόλεμο του Ιράν

5 Μαρτίου 2026
Υπουργείο Εξωτερικών, Ελλάδα

Διμερή ένταση προκαλούν οι Patriot στην Κάρπαθο

5 Μαρτίου 2026
Κομισιόν

ΕΕ: «Παγώνει» η συμφωνία με τις ΗΠΑ εν μέσω απειλών Trump για νέους δασμούς

5 Μαρτίου 2026

Από το LNG στον άνθρακα: Οι υψηλές τιμές αερίου ξαναζεσταίνουν την αγορά coal

5 Μαρτίου 2026
Φυικό αέριο

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη μπροστά σε νέο κύμα ανατιμήσεων

5 Μαρτίου 2026

Η Κίνα χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης και ανεβάζει άμυνα και έλλειμμα για το 2026

5 Μαρτίου 2026

Ιρανικό drone έπληξε αεροδρόμιο στο Αζερμπαϊτζάν – Δύο τραυματίες

5 Μαρτίου 2026

Η Κίνα «παγώνει» τις εξαγωγές καυσίμων λόγω της κρίσης στον Περσικό

5 Μαρτίου 2026
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Πέμπτη, 5 Μαρτίου, 2026
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική On the Radar

PwC Ελλάδας: Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι για το μέλλον της εργασίας

Statistics DepartmentΑπόStatistics Department
5 Μαρτίου 2026
Στις On the Radar, Spotlight, The Wire, Επιχειρήσεις
Χρόνος ανάγνωσης1 min read
13 1
0
37
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Η υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένη, όμως όσοι τα χρησιμοποιούν συστηματικά βλέπουν ήδη μετρήσιμα οφέλη, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας “Workforce Hopes & Fears 2025” της PwC.

Την ίδια στιγμή, στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων των εργαζομένων παραμένουν η εργασιακή ασφάλεια, οι αποδοχές, η εμπιστοσύνη στην ηγεσία και η πρόσβαση σε ευκαιρίες μάθησης.

GenAI: Ανεβαίνει η χρήση, «γράφουν» τα οφέλη στους καθημερινούς χρήστες

Το 43% των εργαζομένων στην Ελλάδα δηλώνει ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία του τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 10% χρησιμοποιεί εργαλεία GenAI καθημερινά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2024. Μεταξύ όσων τα χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, το 88% αναφέρει αύξηση παραγωγικότητας, το 81% μεγαλύτερη δημιουργικότητα και το 84% βελτίωση της ποιότητας της εργασίας. Επιπλέον, πάνω από 8 στους 10 καθημερινούς χρήστες εκτιμούν ότι η βελτίωση αυτή θα συνεχιστεί και την επόμενη τριετία.

Σχετικάθέματα

ΕΚΤ: Η AI μπορεί προς το παρόν να δημιουργεί θέσεις εργασίας

4 Μαρτίου 2026

Agentic AI στον ασφαλιστικό κλάδο από τη Wonderful

3 Μαρτίου 2026

Η Samsung προχωρά σε AI-Driven Factories έως το 2030

3 Μαρτίου 2026

Σε επίπεδο στάσης, οι Έλληνες εργαζόμενοι εμφανίζονται περίπου 1,5 φορά πιο πιθανό να αισθάνονται θετικά παρά αρνητικά για την επίδραση της ΤΝ στην εργασία τους, αντιμετωπίζοντάς την περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως απειλή – αν και η συνολική εικόνα είναι λιγότερο θετική σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η τεχνολογική αλλαγή, πάντως, κατατάσσεται ως ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που αναμένεται να επηρεάσει την εργασία στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη τριετία.

Αισιοδοξία με «ταξικές» και ιεραρχικές διαφορές

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον του ρόλου τους, ωστόσο η αισιοδοξία δεν κατανέμεται ομοιόμορφα. Το 75% των ανώτατων στελεχών και το 65% των managers εκφράζουν αισιοδοξία, έναντι 45% των μη διευθυντικών στελεχών. Αντίστοιχα, το 56% των διευθυντικών στελεχών και άνω δηλώνει ότι βρίσκει νόημα και ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης μέσα από την εργασία του, ποσοστό που πέφτει στο 42% στα μη διευθυντικά στελέχη.

Διαφορές καταγράφονται και ως προς το φύλο: οι άνδρες αναφέρουν συχνότερα ότι αισθάνονται έμπνευση και ενθουσιασμό από την εργασία τους, ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται πιο πιθανό να βιώνουν κόπωση.

Δεξιότητες: Υπάρχει αυτοπεποίθηση, αλλά όχι αρκετή αναβάθμιση

Επτά στους 10 εργαζόμενους εκτιμούν ότι πάνω από τις μισές σημερινές τους δεξιότητες θα έχουν ουσιαστική αξία και τα επόμενα τρία χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 49% δηλώνει ότι ανέπτυξε νέες δεξιότητες τον τελευταίο χρόνο, εικόνα που δείχνει «κενό» ανάμεσα στην ανάγκη προσαρμογής και στη συστηματική επένδυση στη μάθηση.

Ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι στους καθημερινούς χρήστες GenAI το ποσοστό όσων απέκτησαν νέες δεξιότητες ανεβαίνει στο 65%, κάτι που ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ υιοθέτησης τεχνολογίας και συνεχούς μάθησης. Παράλληλα, μόνο το 48% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει πρόσβαση στους πόρους μάθησης και ανάπτυξης που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς του – επίδοση χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Εμπιστοσύνη: Πιο ψηλά στον άμεσο προϊστάμενο, πιο χαμηλά στην κορυφή

Η εμπιστοσύνη εμφανίζεται ισχυρότερη στη σχέση εργαζομένου-άμεσου προϊσταμένου: το 51% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον άμεσο προϊστάμενό του, ενώ για την ανώτατη διοίκηση το ποσοστό διαμορφώνεται στο 41%. GenZ και Millennials εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί στο να εκφράζουν ανοιχτά τις απόψεις τους στους προϊσταμένους τους.

Η οικονομική κατάσταση λειτουργεί ως «φίλτρο» εμπιστοσύνης: από όσους δυσκολεύονται να καλύψουν τα καθημερινά έξοδα, το 46% λέει ότι εμπιστεύεται τον προϊστάμενό του. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 51% για όσους τα βγάζουν πέρα οριακά και φτάνει στο 60% για όσους δηλώνουν οικονομική άνεση. Η ίδια τάση αποτυπώνεται και σε πιο ποιοτικά στοιχεία ηγεσίας (τήρηση υποσχέσεων, ενδιαφέρον, υποστήριξη, ενθάρρυνση ανοιχτής επικοινωνίας).

Εργασιακή ασφάλεια και αποδοχές: Σταθερά οι ισχυρότεροι «μοχλοί»

Η εργασιακή ασφάλεια και οι αποδοχές παραμένουν οι βασικότεροι παράγοντες παρακίνησης στην Ελλάδα. Το 84% των εργαζομένων δηλώνει ότι ένα «λογικό επίπεδο εργασιακής ασφάλειας» είναι σημαντικό, επιβεβαιώνοντας το βάρος της σταθερότητας σε ένα απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον.

Η οικονομική ασφάλεια «μεταφράζεται» και σε μεγαλύτερη δέσμευση: μεταξύ όσων αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς, το 63% δηλώνει ότι ανυπομονεί να πάει στη δουλειά, το 79% αισθάνεται περήφανο για τη δουλειά του και το 71% δηλώνει πρόθυμο να προσφέρει περισσότερα από όσα απαιτεί ο ρόλος του. Για όσους δυσκολεύονται να καλύψουν τους λογαριασμούς τους, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι χαμηλότερα (50%, 66% και 62%).

Η συνολική εικόνα

Το μήνυμα των ευρημάτων είναι διπλό: η ΤΝ μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής παραγωγικότητας και αναβάθμισης δεξιοτήτων, όμως η ευρεία υιοθέτησή της στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη «περάσει» σε μαζική κλίμακα. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ζητούν πιο απτά θεμέλια εμπιστοσύνης, ουσιαστική πρόσβαση σε μάθηση και σαφή αίσθηση ασφάλειας – στοιχεία που, όπως δείχνουν τα δεδομένα, επηρεάζουν άμεσα το engagement, την απόδοση και την ανθεκτικότητα των οργανισμών σε μια περίοδο αλλαγών.

Σχετικά

Tags: AIΑπασχόληση
Share15Tweet9Share3Send

Get real time update about this post categories directly on your device, subscribe now.

Απεγγραφή από τις ειδοποιήσεις
Statistics Department

Statistics Department

ΣχετικάΆρθρα

The Wire

ΕΚΤ: Η AI μπορεί προς το παρόν να δημιουργεί θέσεις εργασίας

4 Μαρτίου 2026
The Wire

Agentic AI στον ασφαλιστικό κλάδο από τη Wonderful

3 Μαρτίου 2026
The Wire

Η Samsung προχωρά σε AI-Driven Factories έως το 2030

3 Μαρτίου 2026
Επόμενο άρθρο

Έξοδος Μεσολογγίου 1826–2026: Επετειακή Έκθεση

Κοντά σε εξαγορά του ΧΑΚ η Euronext

Μετάφραση

Διαφήμιση

Διαφήμιση

MostPopular

  • BlackRock: Ο Τραμπ έχει 9 μέρες… μετά ξεκινάει το βαθύ οικονομικό σοκ!

    122 shares
    Share 49 Tweet 31
  • Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπλοκάρει το deal Allwyn – Novibet

    73 shares
    Share 29 Tweet 18
  • Καλή ανοδική διόρθωση στο Χ.Α. και επιστροφή στις 2.160 μονάδες

    75 shares
    Share 30 Tweet 19
  • Ο Τραμπ οδηγείται σε νέα κωλοτούμπα με Ισπανία… ή θα τα κάνει μπάχαλο

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Το NATO κατέρριψε ιρανικό πύραυλο με στόχο το Ιντσιρλίκ – Διάβημα από την Άγκυρα

    54 shares
    Share 22 Tweet 14

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Πρόσφατα άρθρα

  • Νέο «πιστολίδι» στις διεθνείς αγορές, ροντέο αλλά και άμυνα στο Χ.Α. 
  • Στα 57,8 εκατ. τα συγκρίσιμα κέρδη της CrediaBank για το 2025
  • Κοντά σε εξαγορά του ΧΑΚ η Euronext
  • Έξοδος Μεσολογγίου 1826–2026: Επετειακή Έκθεση
  • PwC Ελλάδας: Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι για το μέλλον της εργασίας

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
  • Διαχείριση επιλογών
  • Διαχείριση υπηρεσιών
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
  • Διαχείριση επιλογών
  • Διαχείριση υπηρεσιών
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

 

Φόρτωση σχόλιων...
 

    Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
    Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr