Στις Βρυξέλλες στρέφεται την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής ατζέντας για την οικονομία και τη βιομηχανία, καθώς συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (Εσωτερική Αγορά και Βιομηχανία).
Στο επίκεντρο μπαίνουν τρία «βαριά» θέματα: η «Ατζέντα Καταναλωτή 2030», το υπό διαμόρφωση European Competitiveness Fund και η ανταλλαγή απόψεων για την ετήσια έκθεση 2026 για την ενιαία αγορά και την ανταγωνιστικότητα.
Σύμφωνα με τα agenda highlights, οι υπουργοί αναμένεται να υιοθετήσουν συμπεράσματα για την «Ατζέντα Καταναλωτή 2030», την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 19 Νοεμβρίου 2025. Το πλαίσιο της ατζέντας στηρίζεται σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες: ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς για τους καταναλωτές, ενίσχυση της ψηφιακής δικαιοσύνης και προστασίας, προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων, μαζί με μηχανισμούς αποκατάστασης (enforcement and redress).
Παράλληλα, προγραμματίζεται συζήτηση πολιτικής για το European Competitiveness Fund (ECF), το οποίο παρουσιάζεται ως ένα από τα βασικά «κομμάτια» του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2028-2034, στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Στο ίδιο τραπέζι, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την ετήσια έκθεση 2026 για την ενιαία αγορά και την ανταγωνιστικότητα, την οποία η Κομισιόν παρουσίασε στις 2 Φεβρουαρίου 2026.
Στη βιομηχανική ατζέντα ξεχωρίζει η συζήτηση για τα emergency plans for industrial resilience, ως συνέχεια των industrial action plans για τους κλάδους χάλυβα, αυτοκινήτου και χημικών, στο πλαίσιο του Clean Industrial Deal. Πρόκειται για ενότητα που παραπέμπει σε πιο «σκληρή» προσέγγιση για τη θωράκιση της βιομηχανίας σε περιόδους πίεσης, με έμφαση στην ανθεκτικότητα και στη δυνατότητα ταχείας αντίδρασης.
Στην ενότητα «Any other business» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ενημερώσεις και παρουσιάσεις για τη bioeconomy strategy (υιοθετήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2025), παρουσίαση για ένα integral EU Biotech Act II από τη δανική και ολλανδική αντιπροσωπεία, ενημέρωση για την έκβαση της συνάντησης της Ministerial Alliance for Energy Intensive Industries (από την πολωνική αντιπροσωπεία), καθώς και σημείο για τον ρόλο της αποτελεσματικής πολιτικής ανταγωνισμού ως θεμέλιο μιας εύρυθμης, ανθεκτικής και ανταγωνιστικής ενιαίας αγοράς.
Η συνεδρίαση είναι η υπ’ αριθμ. 4158, με τόπο τις Βρυξέλλες και ενδεικτική ώρα έναρξης στις 09:30. Προβλέπεται live streaming, με τις δημόσιες συνεδρίες και τη συνέντευξη Τύπου να αναφέρονται ως TBC.
