Σύγχρονες απαντήσεις σε καίριους προβληματισμούς των ξενοδόχων, όπως είναι το θέμα της ύφεσης στην μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα, της υποχώρησης των κρατήσεων σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, του τρόπου ενίσχυσης των πωλήσεων, έρχεται να δώσει η Loquers – εταιρεία διαχείρισης πωλήσεων και μάρκετινγκ στον τομέα των ξενοδοχείων μέσω των εφαρμογών της ψηφιακής τεχνολογίας.
Η Loquers υποστηρίζει την δύναμη των πωλήσεων μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων και μάρκετινγκ, οι οποίες (πλατφόρμες) δύνανται να προσαρμόζουν τις τιμές και την διαθεσιμότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, της προσφοράς και της ζήτησης.
Η εταιρεία με χαρτοφυλάκιο άνω των 140 ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε πάνω από 25 τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διαβλέπει την αυξανόμενη τάση της ενοποίησης μεταξύ offline και των online κρατήσεων ξενοδοχείων στην Ελλάδα. Παρατηρεί ότι όλο και περισσότερα ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά και μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες ενισχύουν την παρουσία τους σε διαδικτυακά κανάλια, μεταξύ άλλων παραθέτοντας το παράδειγμα της TUI και της JET2.
Άμεση προσαρμογή τιμών και διαθεσιμότητας
Υπογραμμίζουν πως η ενοποίηση καναλιών διανομής (offline-online) αλλάζει τα χαρακτηριστικά του τρόπου πωλήσεων των ξενοδοχείων, και είναι καθοριστική λειτουργία στην βελτίωση του όγκου των πωλήσεων σε ένα ξενοδοχείο.
Το κλειδί της επιτυχίας είναι όπως προαναφέρθηκε ανωτέρω η άμεση προσαρμογή των τιμών και η προσφορά δωματίων ανάλογα με την ζήτηση, -πωλήσεις / προσφορές τελευταίας στιγμής-. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ψηφιακά κανάλια μπορούν να λειτουργήσουν και ως μηχανισμοί διαχείριση ρίσκου.
Η Αθήνα ανεβάζει τις online ταχύτητες
Σε ό,τι αφορά στα ξενοδοχεία της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η online προσφορά των διαθέσιμων δωματίων τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε κατά 40% μετά από μία υποχώρηση της offline ζήτησης (κλασσικά κανάλια διανομής). Παράλληλα, τα συνεργαζόμενα με την Loquers ξενοδοχεία αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους στα πρώτα τρία χρόνια κατά 25% έως 30% με τις online πωλήσεις κατά περίπτωση να συμμετέχουν στο 70% έως 80% των συνολικών εσόδων.
Σε ό,τι αφορά τέλος τις αγορές εκτός Αττικής, καθοδικές πιέσεις ασκούνται σε πολυτελή ξενοδοχεία στην Μύκονο και την Σαντορίνη, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. μετά από ήδη μία πτώση στην Μύκονο 15% το 2025 προς το 2024. Αντιθέτως η ζήτηση στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει σταθερή.
Στόχοι, επενδύσεις, νέες αγορές
Ενόσω η χώρα μπαίνει στην τουριστική σεζόν, η διοίκηση της εταιρείας αυξάνει τις επενδύσεις της στην τεχνολογία και τον αυτοματισμό, ενσωματώνοντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στις πλατφόρμες της στοχεύοντας στην αριστεία των υπηρεσιών της. Παράλληλα στοχεύει να εισέλθει στην αγορά της Τουρκίας και την Αλβανίας, προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.
Η υποχώρηση της Αθήνας
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων, Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, το 2025 η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 77,1%, σημειώνοντας οριακή αύξηση +0,9% έναντι του 2024.
Αντίθετα, μεταξύ Απριλίου – Οκτωβρίου η πληρότητα υποχώρησε κατά 1,2%. Η Αθήνα σε σύγκριση με δέκα τουριστικές πόλεις παρέμεινε στην πρώτη πεντάδα ως προς την ζήτηση αλλά έχασε την 3η θέση που κατείχε το 2024, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ενωσης.






























