Η κυβέρνηση Trump εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ναυτικό αποκλεισμό, με στόχο να διακοπούν πλήρως οι εισαγωγές πετρελαίου της Κούβας, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.
Το σενάριο παρουσιάζεται ως μία από τις επιλογές που συζητούνται στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής πίεσης προς την Αβάνα, με το ενεργειακό να αντιμετωπίζεται ως ο πιο άμεσος μοχλός επιβάρυνσης της κουβανικής οικονομίας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στους υποστηρικτές μιας πιο σκληρής γραμμής περιλαμβάνονται κύκλοι εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ στήριξη φέρεται να υπάρχει και από τον υπουργό Εξωτερικών Marco Rubio. Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, ωστόσο το γεγονός ότι εξετάζεται ένα τόσο ακραίο μέτρο δείχνει τη διάθεση κλιμάκωσης απέναντι σε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής που η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει ως αντιπάλους.
Παράλληλα, η πίεση αυτή φαίνεται ότι μπορεί να περάσει και μέσω του Μεξικού. Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της προέδρου Claudia Sheinbaum εξετάζει αν θα συνεχίσει τις αποστολές πετρελαίου προς την Κούβα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η πολιτική αυτή μπορεί να προκαλέσει αντίποινα από τις ΗΠΑ. Η Sheinbaum έχει δηλώσει πως οι αποστολές βασίζονται σε μακροχρόνια συμβόλαια και θεωρούνται διεθνής βοήθεια, ωστόσο πηγές με γνώση των συζητήσεων υποστηρίζουν ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα -πλήρης διακοπή, μείωση ή συνέχιση στο ίδιο επίπεδο.
Η συγκυρία είναι κρίσιμη για την Αβάνα, καθώς οι ροές από τη Βενεζουέλα -ιστορικά ο βασικός τροφοδότης της Κούβας- έχουν ήδη περιοριστεί δραστικά, αφήνοντας το Μεξικό ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή. Κατά το Reuters, μέσα στη μεξικανική κυβέρνηση υπάρχει επίσης φόβος ότι μια στρατηγική «αποκοπής» του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει την Κούβα σε βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση, με πιθανές μεταναστευτικές ροές στην περιοχή, κάτι που θα επιβάρυνε και το ίδιο το Μεξικό.
Οι επιπτώσεις μιας διπλής κίνησης -αμερικανικού αποκλεισμού ή/και μεξικανικής υποχώρησης- θα ήταν άμεσες στην καθημερινότητα: η Κούβα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή, μεταφορές και βασικές υποδομές. Μια περαιτέρω συρρίκνωση των προμηθειών θα αύξανε τον κίνδυνο παρατεταμένων μπλακ άουτ, θα επιδείνωνε τις ελλείψεις αγαθών και θα περιόριζε τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών, σε μια οικονομία που ήδη βρίσκεται υπό έντονη πίεση.
Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μεταφερθεί γρήγορα από το εσωτερικό της Κούβας στο περιφερειακό περιβάλλον: νέα κύματα μετανάστευσης προς γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ, ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πόλης του Μεξικού (ιδίως αν η μεξικανική πλευρά θεωρήσει ότι πιέζεται σε «κυριαρχικές» αποφάσεις) και αυξημένο ρίσκο αστάθειας στην Καραϊβική.
Σε κάθε περίπτωση, το ενεργειακό μπαίνει ξανά στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης: όσο ο πόλεμος κυρώσεων και η στρατηγική πίεσης μεταφράζονται σε περιορισμό καυσίμων, το κόστος δεν μένει μόνο στο πεδίο της γεωπολιτικής -αγγίζει και την κοινωνική αντοχή μιας χώρας που ήδη δοκιμάζεται.































