Ο άργυρος γύρισε απότομα χαμηλότερα, αφού πέρασε για πρώτη φορά τα 80 δολάρια ανά ουγκιά και έβαλε τέλος σε ένα ράλι-ρεκόρ που στηρίχθηκε σε ισχυρή κερδοσκοπική ζήτηση από την Κίνα. Η κίνηση καταγράφηκε σε συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα τη Δευτέρα, μετά την ενδοσυνεδριακή κορύφωση στα 84 δολάρια ανά ουγκιά.
Η τιμή του μετάλλου υποχώρησε πάνω από 6%, ενώ στην αγορά της Σαγκάης τα premiums για spot άργυρο ξεπέρασαν τα 8 δολάρια ανά ουγκιά σε σχέση με τις τιμές του Λονδίνου -η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγραφεί. Τα στοιχεία προέρχονται από δημοσίευμα του Bloomberg.
Το ράλι προκάλεσε αντιδράσεις στο κινεζικό επενδυτικό τοπίο. Το μοναδικό «καθαρόαιμο» (pure-play) fund αργύρου στη χώρα σταμάτησε να δέχεται νέους επενδυτές, καθώς -όπως ανέφερε ο διαχειριστής του- οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις κινδύνου αγνοήθηκαν. Η UBS SDIC Fund Management Co. εμφανίζεται να ανησυχεί ότι μια απότομη αναστροφή της αγοράς θα μπορούσε να εκθέσει τους συμμετέχοντες σε σημαντικές απώλειες, ειδικά αφού το premium του fund «φούσκωσε» την περασμένη εβδομάδα σε πάνω από 60% έναντι της αξίας των υποκείμενων στοιχείων (συμβόλαια αργύρου στο Shanghai Futures Exchange).
Στο μεταξύ, ο Elon Musk σχολίασε το Σαββατοκύριακο, απαντώντας στο X σε ανάρτηση για κινεζικούς περιορισμούς στις εξαγωγές: «This is not good. Silver is needed in many industrial processes.» (αυτό δεν είναι καλό. Ο άργυρος είναι απαραίτητος σε πολλές εργαστοσιακές διαδικασίες) Η αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς -σε αντίθεση με τον χρυσό- ο άργυρος έχει έντονη βιομηχανική χρήση, με αιχμή τα φωτοβολταϊκά. Με τα αποθέματα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, παραμένει ο κίνδυνος ελλείψεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν πολλαπλούς κλάδους.
Αναλυτές στην Κίνα περιγράφουν κλίμα υπερθέρμανσης, με την αγορά να «ποντάρει» στην περιορισμένη προσφορά spot. Παράλληλα, ορισμένες πλατφόρμες κινούνται για να περιορίσουν τον κίνδυνο: το CME Group ανακοίνωσε αύξηση των περιθωρίων (margins) για ορισμένα συμβόλαια futures αργύρου στο Comex από τη Δευτέρα, εξέλιξη που εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει τη κερδοσκοπία.
Το ράλι ήρθε μόλις δύο μήνες μετά από επεισόδιο «squeeze» στην αγορά του Λονδίνου, όταν εισροές σε ETFs και εξαγωγές προς την Ινδία πίεσαν αποθέματα που ήταν ήδη σε οριακά χαμηλά. Έκτοτε, καταγράφηκαν εισροές στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου, ωστόσο μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ποσοτήτων παραμένει στη Νέα Υόρκη, καθώς traders αναμένουν την έκβαση έρευνας στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς ή άλλους εμπορικούς περιορισμούς.
Τεχνικά, η κίνηση έδειχνε «υπερβολικά γρήγορη»: ο 14ήμερος δείκτης σχετικής ισχύος (RSI) κινήθηκε κοντά στο 75, πάνω από το όριο του 70 που συνήθως θεωρείται υπεραγορασμένη ζώνη.
Στις 12:19 μ.μ. στο Λονδίνο (14:19 ώρα Ελλάδος), ο spot άργυρος υποχωρούσε 5,5% στα 74,95 δολάρια ανά ουγκιά, αφού νωρίτερα είχε γράψει νέο ιστορικό υψηλό στα 84,01. Ο χρυσός έχανε 1,7% στα 4.454,74 δολάρια (με κορυφή στα 4.549,92 την Παρασκευή), ενώ η πλατίνα σημείωνε πτώση 6,7% και το παλλάδιο βυθιζόταν 13% -τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση από το 2022.
































