Τεκτονικές αλλαγές στην κεφαλαική δομή και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών αναμένεται να δημιουργήσει η εφαρμογή της νέας οδηγίας της Κομισιόν για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Ασφάλιση Καταθέσεων (CMDI), καθώς εισάγει την έννοια προτίμησης των καταθέσεων και υποβαθμίζει έτι περαιτέρω τα senior unsecured bonds.
Η ντιρεκτίβα αυτή δημιουργεί νέο περιβάλλον για τις τράπεζες, καθώς και αν προβλέπεται διετής περίοδος προσαρμογής, στις αγορές τα αποτελέσματα θα είναι σωρευμένα και επιταχυνόμενα. Η επικαιροποίηση του πλαισίου CMDI, αποτελεί βήμα στην κατεύθυνση της εγγύησης καταθέσεων, χωρίς όμως να φτάνει εκεί. Στην πραγματικότητα κατατάσσει τους καταθέτες υψηλότερα από τους ομολογιούχους, ενώ παράλληλα θέτει όρια στη δυνατότητα των τραπεζιτών να αξιοποιούν τις καταθέσεις ως buffer στα κεφάλαια MREL.
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι εξελίξεις είναι credit positive για τους καταθέτες και negative για τους κατόχους senior unsecured bonds. Αυτό συνεπάγεται ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα αυξηθεί με την υιοθέτηση της νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο. Για να αποφύγουν την επιδείνωση των προοπτικών όμως, οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να διεξάγουν εκδόσεις χρέους πριν την υιοθέτηση της νέας οδηγίας και ιδιαίτερα στο παραπέντε της εκπνοής, ώστε να έχουν στα χέρια τους φθηνότερο χρήμα.
Νέα αρχιτεκτινική
Η αναθεώρηση του CMDI δεν τροποποιεί απλώς νομοθεσία· επανακαθορίζει τις προσδοκίες για τον κίνδυνο, την προστασία και την αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Η εισαγωγή ενιαίας προτίμησης καταθετών στην ΕΕ σηματοδοτεί βαθιά μεταβολή στη διαχείριση τραπεζικών πτωχεύσεων και στον επιμερισμό κινδύνου μεταξύ κατηγοριών πιστωτών. Οι καταθέσεις ενισχύονται, τα senior unsecured ομόλογα αποδυναμώνονται, Αυτό συνεπάγεται ότι οι τραπεζίτες θα αναγκαστούν να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική χρηματοδότησης σε νέο ρυθμιστικό περιβάλλον.
Θεσμικά, η μεταρρύθμιση αυτή ενισχύει τη συνοχή του ευρωπαϊκού πλαισίου εξυγίανσης και ενδυναμώνει το οικοσύστημα της Τραπεζικής Ένωσης, ακόμη και χωρίς κοινή ασφάλιση καταθέσεων.
Καθώς η τελική έγκριση αναμένεται το 2026 και η ενσωμάτωση θα ακολουθήσει, τράπεζες και επενδυτές εισέρχονται σε διαδικασία ανασύνθεσης. Το νέο πλαίσιο στοχεύει να φέρει αυξημένη διαφάνεια, νέα ισορροπία κινδύνου και πιο καθαρή κατανομή ζημιών σε μελλοντικές εξυγιάνσεις.

Αλλάζουν οι κανόνες
Τα νομικά κείμενα που δημοσίευσαν στις 6 Νοεμβρίου οι ευρωπαίοι νομοθέτες αποτυπώνουν μήνες διαπραγματεύσεων και σηματοδοτούν αποφασιστικό βήμα προς την αναμόρφωση της ιεραρχίας πιστωτών σε ολόκληρη την ΕΕ. Για πρώτη φορά, οι καταθέσεις θα κατατάσσονται ενιαία πάνω από τα senior unsecured χρεόγραφα σε περίπτωση αφερεγγυότητας τράπεζας, ενισχύοντας την προστασία των καταθετών αλλά αυξάνοντας την αναμενόμενη ζημία για τους κατόχους senior ομολόγων. Οι επιπτώσεις είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας τις στρατηγικές χρηματοδότησης των τραπεζών, την αξιολόγηση κινδύνου από επενδυτές και την προοδευτική εναρμόνιση των πρακτικών εξυγίανσης εντός της Ένωσης.
Η ρυθμιστική αυτή μετατόπιση ακολουθεί μακρά διαδικασία τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ κρατών-μελών, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες κορυφώθηκαν με πολιτική συμφωνία τον Ιούνιο. Η δημοσιοποίηση του προσχεδίου αναθεώρησης της Οδηγίας Ανάκαμψης και Εξυγίανσης Τραπεζών (BRRD), ενός εκ των τριών βασικών νομοθετικών κειμένων του πλαισίου CMDI, παρέχει σε τράπεζες και επενδυτές τη σαφήνεια που αναζητούσαν. Παρότι απαιτείται ακόμη η τελική έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο —η οποία αναμένεται στις αρχές του 2026— η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: η ΕΕ τυποποιεί την προτεραιότητα των καταθέσεων και αναμορφώνει τις δομές υποχρεώσεων ώστε να διαμορφώσει ένα πιο συνεκτικό και αξιόπιστο πλαίσιο εξυγίανσης.
Σύμφωνα με τη Moody’s, το νέο πλαίσιο αποτιμάται ως θετικό πιστοληπτικά για τους καταθέτες, αλλά αρνητικά για τους επενδυτές σε senior unsecured χρέος, οι οποίοι θα επωμίζονται μεγαλύτερο μέρος της απορρόφησης ζημιών σε περίπτωση πτώχευσης, εκτός αν οι τράπεζες αναπροσαρμόσουν ενεργά τη δομή των υποχρεώσεών τους.
Αυτό σημαίνει ότι μεσομακροπρόθεσμα, το κόστος των καταθέσεων θα υποχωρήσει και το κόστος των senior unsecured bonds θα αυξηθει, οδηγώντας τις τράπεζες ενδεχομένως σε επαναξιολόγηση της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης.
Πάμε σε μπαράζ εκδόσεων ομολόγων
Η διετής περίοδος ενσωμάτωσης —αφού η BRRD δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ— παρέχει χρόνο προσαρμογής, αλλά το νέο πλαίσιο επιβάλλει βαθιές ανακατατάξεις στη χρηματοδότηση. Καθώς η ΕΕ πλησιάζει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ενοποίησης στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης, η αναθεώρηση CMDI ενισχύει τη συνοχή του μηχανισμού εξυγίανσης, έστω και αν δεν εισάγει κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων.
Η Moody’s επισημαίνει ότι το εύρος της μεταβολής εξαρτάται από τη σημερινή δομή υποχρεώσεων κάθε τράπεζας και την ικανότητά της να την προσαρμόσει έγκαιρα. Ιδρύματα με χαμηλότερο απόθεμα απορρόφησης ζημιών θα χρειαστούν πιο επιθετικές κινήσεις για να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς.
Οι τράπεζες αναμένεται να επιταχύνουν την έκδοση senior unsecured και subordinated τίτλων πριν την πλήρη εφαρμογή της νέας ιεραρχίας. Η προληπτική αυτή προσαρμογή είναι κρίσιμη, καθώς η τιμολόγηση των αγορών θα ενσωματώνει ολοένα και περισσότερο τη νέα πραγματικότητα κινδύνου.
Η ενιαία εφαρμογή της προτίμησης καταθετών περιορίζει τις εθνικές αποκλίσεις και αυξάνει τη ρυθμιστική προβλεψιμότητα. Ο στόχος είναι μια πιο συνεκτική, λιγότερο κατακερματισμένη διαδικασία εξυγίανσης σε επίπεδο ΕΕ.
Δεν είναι όλες οι καταθέσεις επιλέξιμες για MREL
Τα κείμενα καθορίζουν ότι ένα περιορισμένο σύνολο καταθέσεων μπορεί να παραμείνει επιλέξιμο για τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL). Πρόκειται για διμερείς προθεσμιακές καταθέσεις που δομικά μοιάζουν περισσότερο με χρεωστικούς τίτλους παρά με παραδοσιακούς λογαριασμούς.
Για να ενταχθούν κάτω από τις συνήθεις καταθέσεις, απαιτείται ρητή συναίνεση του επενδυτή. Έτσι, στην πράξη προσεγγίζουν τη μορφή ιδιωτικών τοποθετήσεων και απαιτούν συνοδευτικό ενημερωτικό δελτίο κατά την έκδοση. Η Moody’s υπογραμμίζει ότι η πραγματική τους αποτύπωση στην ιεραρχία εξαρτάται από τον συμφωνημένο συμβατικό τους χαρακτήρα.
Οι καταθέσεις αυτές αναμένεται να παραμείνουν δευτερεύον εργαλείο χρηματοδότησης. Οι τράπεζες θα βασιστούν κυρίως σε εκδόσεις senior unsecured και subordinated χρέους για την κάλυψη των MREL και την ανασύσταση της ικανότητας απορρόφησης ζημιών.






























