Η Τουρκία αναλαμβάνει τη διοργάνωση της COP του 2026, μετά το «ναυάγιο» της αυστραλιανής υποψηφιότητας. Οι δύο χώρες ήταν σε αντιπαράθεση πάνω από έναν χρόνο για τον τόπο διεξαγωγής της επόμενης διάσκεψης ΟΗΕ για το κλίμα, με τις διαπραγματεύσεις να φτάνουν στα όρια της παράτασης μέχρι σχεδόν την τελευταία ημέρα της COP30 στο Μπελέμ της Βραζιλίας. Αν δεν υπήρχε συμφωνία, η διοργάνωση θα περνούσε αυτόματα στη Γερμανία, η οποία όμως είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για σωστή προετοιμασία.
Τελικά, ο συμβιβασμός είναι ασυνήθιστος αλλά όχι πρωτοφανής: η Τουρκία θα αναλάβει τον χώρο και τη διοργάνωση, ενώ η Αυστραλία θα έχει την προεδρία της COP, άρα και τον έλεγχο της διπλωματίας. «Θα έχω όλες τις αρμοδιότητες του προέδρου της COP», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Κλίματος και Ενέργειας, Κρις Μπόουεν.
Τούρκος αξιωματούχος -χωρίς να δώσει το όνομά του- ανέφερε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας πως η Άγκυρα πρότεινε ως τόπο διεξαγωγής την Αττάλεια.
Αν και σπάνια, παρόμοιο μοντέλο είχε εφαρμοστεί και το 2017, όταν η Γερμανία φιλοξένησε τη διάσκεψη υπό την προεδρία των Φίτζι.
«Ιδανικά, θα θέλαμε να τα έχουμε όλα», είπε ο Μπόουεν. «Αλλά δεν γίνεται -πρόκειται και για σημαντική παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας».
Παράλληλα, πριν από τη σύνοδο θα πραγματοποιηθούν χωριστές διαπραγματεύσεις στον Ειρηνικό, με στόχο την εξεύρεση χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των κλιματικών επιπτώσεων στα νησιωτικά κράτη.
Ο Γιόχεν Φλάσμπαρτ, υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας και πρόεδρος της ομάδας “Δυτική Ευρώπη και Άλλες Χώρες”, η οποία με βάση την κυλιόμενη σειρά επιλέγει τον οικοδεσπότη, υποστήριξε ότι η συμφωνία έκλεισε «σε θετικό κλίμα». «Είναι κάτι αξιοσημείωτο», είπε, «ότι δύο χώρες από διαφορετικές άκρες του πλανήτη, αλλά στην ίδια ομάδα, μπόρεσαν να συμφωνήσουν».
Κάποιοι όμως δεν ήταν τόσο διπλωματικοί. «Είναι μια κακή λύση», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Η Τουρκία θέλει να κάνει επίδειξη, χωρίς να δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για το περιεχόμενο. Οι Αυστραλοί, αντίθετα, ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο, αλλά δεν θα ελέγχουν τον χώρο και την οργάνωση».
Το κλιματικό προφίλ της Τουρκίας παραμένει αμφιλεγόμενο
Η Άγκυρα επιδιώκει μηδενικές καθαρές εκπομπές το 2053 – μια ημερομηνία που επελέγη περισσότερο για συμβολικούς λόγους (600 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης) παρά για επιστημονικούς. Ο νέος κλιματικός στόχος που παρουσίασε φέτος προβλέπει αύξηση των εκπομπών κατά περίπου 16% έως το 2035. Η Τουρκία ξεπέρασε πέρυσι την Πολωνία ως ο μεγαλύτερος χρήστης άνθρακα στην Ευρώπη και επιδιώκει επέκταση της εκμετάλλευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου.
Η Αυστραλία, από την άλλη, είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, ευρωπαϊκών χωρών και της περιοχής του Ειρηνικού, με την οποία σχεδίαζε συμπροεδρία.
Όμως στις μαραθώνιες συζητήσεις της Τετάρτης, δεν κατάφερε να κάμψει την τουρκική επιμονή.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν η Αδελαΐδα να ανακοινωθεί ως οικοδεσπότης. Αλλά την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε έκανε πίσω δηλώνοντας ότι η Αυστραλία δεν θα μπλοκάρει την Τουρκία εάν τελικά κερδίσει τη διεκδίκηση. Το γραφείο του αναγκάστηκε αργότερα να διευκρινίσει ότι περίμενε αντίστοιχη στάση και από την Άγκυρα εφόσον κέρδιζε η Αυστραλία – αλλά τότε τα διεθνή δημοσιεύματα είχαν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, παρουσιάζοντας τη δήλωση ως υποχώρηση.































