Σε συμφωνία για τη μείωση των χρεώσεων που επιβάλλουν στους λιανεμπόρους στις ΗΠΑ -που θα μπορούσε να αποτελέσει προοίμιο για αλλαγή πολιτικής διεθνώς- κατέληξαν Visa και Mastercard, υπό την πίεση Δικαστηρίου που απέρριψε προηγούμενες προτάσεις ηπιότερες μειώσεις.
Visa και η Mastercard συμφώνησαν να μειώσουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν στους λιανοπωλητές στις ΗΠΑ, στην τελευταία προσπάθεια των εταιριών καρτών να διευθετήσουν μια 20ετή διαμάχη με τους εμπόρους, μετά την απόφαση μιας δικαστού να απορρίψει την περσινή συμφωνία ύψους 30 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, οι εταιρίες καρτών θα μειώσουν τις λεγόμενες διατραπεζικές προμήθειες (interchange fees) που επιβάλλονται στους εμπόρους κατά μέσο όρο κατά 0,1% σε διάρκεια πέντε ετών. Η συμφωνία θα προσφέρει επίσης στους εμπόρους μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με τους τύπους πιστωτικών καρτών που μπορούν να δέχονται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνουν διακρίσεις μεταξύ των παρόχων.
Οι διατραπεζικές προμήθειες — γνωστές στις ΗΠΑ και ως swipe fees — είναι χρεώσεις που επιβάλλουν τα δίκτυα καρτών στους εμπόρους για λογαριασμό των τραπεζών. Στις ΗΠΑ το ποσοστό που διακρατούν Mastercard και Visa είναι ιδιαίτερα υψηλό και συγκεκριμένα στις πιστωτικές κάρτες, περίπου στο 2%, υπερβαίνοντας μεσοσταθμικά αγορές όπως η ΕΕ, όπου υπάρχει πλαφόν.
Η συμφωνία θα τεθεί υπό την τελική έγκριση ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη. Έρχεται μετά την απόφαση μιας δικαστού να απορρίψει προηγούμενη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2024 και θα οδηγούσε σε μείωση των διατραπεζικών προμηθειών κατά περίπου 0,07% κατά μέσο όρο για πέντε χρόνια. Οι έμποροι είχαν δηλώσει ότι η προηγούμενη συμφωνία θα τους εξοικονομούσε 30 δισ. δολάρια.
Η Visa ανέφερε ότι «μετά από περισσότερα από 20 χρόνια δικαστικών διαδικασιών, η Visa και η Mastercard κατέληξαν σε μια προτεινόμενη συμφωνία με εμπόρους στις ΗΠΑ κάθε μεγέθους, η οποία θα προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση, μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες επιλογές στον τρόπο που αποδέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους».
Ωστόσο, ορισμένοι σημαντικοί εμπορικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης της National Retail Federation και της Merchants Payments Coalition, άσκησαν κριτική στη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι δεν προχωρά αρκετά για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τις swipe fees.
Ένα σημείο τριβής που οδήγησε στην απόρριψη της προηγούμενης συμφωνίας ήταν ο κανόνας «honour all cards» των δικτύων καρτών, ο οποίος υποχρεώνει τους εμπόρους που δέχονται πιστωτικές κάρτες να αποδέχονται επίσης premium και reward cards με πολύ υψηλότερες προμήθειες. Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, οι έμποροι θα μπορούν να επιλέγουν αν θα δέχονται διακριτές κατηγορίες καρτών: επαγγελματικές, premium και καταναλωτικές.
Visa και Mastercard δήλωσαν ότι πιέζουν το Κογκρέσο να εγκρίνει το Credit Card Competition Act, το οποίο η Merchants Payments Coalition εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει για τους εμπόρους 17 δισ. δολάρια ετησίως, καθιστώντας ευκολότερη για τις μεγάλες τράπεζες την επεξεργασία πιστωτικών πληρωμών μέσω εναλλακτικών δικτύων καρτών.
































