Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπονόησε ότι η Χαμάς έχει λάβει το πράσινο φως για να διεξάγει εσωτερικές επιχειρήσεις ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας πως η οργάνωση θέλει «να σταματήσει τα προβλήματα» και ότι «της δώσαμε έγκριση για ένα χρονικό διάστημα».
Η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, η οποία βάσει του σχεδίου του Trump για τον τερματισμό του πολέμου οφείλει να αφοπλιστεί και να τερματίσει τη διοίκησή της στη Γάζα, έχει αναπτύξει δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας σε τμήματα του θύλακα από την Παρασκευή, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή έχει στόχο την αντιμετώπιση της ανομίας και των λεηλασιών, καθώς και την αποτροπή κενού ασφαλείας.
Όταν δημοσιογράφος στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One ρώτησε τον Trump για τις αναφορές ότι η Χαμάς δρα πλέον ως αστυνομική δύναμη και πυροβολεί αντιπάλους της, εκείνος απάντησε: «Θέλουν να σταματήσουν τα προβλήματα. Είναι ξεκάθαροι γι’ αυτό, και τους δώσαμε έγκριση για ένα χρονικό διάστημα».
«Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι επιστρέφουν σε κτίρια που έχουν καταστραφεί, και μπορεί να συμβούν πολλά άσχημα πράγματα. Θέλουμε να είναι ασφαλές. Νομίζω ότι θα πάει καλά. Ποιος μπορεί να το ξέρει σίγουρα;» πρόσθεσε ο Trump.
Μεγάλο μέρος της Γάζας έχει μετατραπεί σε ερείπια μετά τον πόλεμο που ξέσπασε έπειτα από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 εναντίον του Ισραήλ.
Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι δυνάμεις ασφαλείας της Χαμάς συγκρούονται με μέλη μιας φατρίας στην Πόλη της Γάζας. Το Υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή προσφέροντας αμνηστία σε όσους συμμετείχαν σε παράνομες συμμορίες που ευθύνονται για κλοπή ανθρωπιστικής βοήθειας και λεηλασίες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαν εμπλακεί σε αιματοχυσία.































