Σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο φαίνεται ότι βρίσκονται οι διπλωματικές διεργασίες για τη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, καθώς παρά τις πιέσεις Τραμπ για επιτάχυνση των διαδικασιών και τις απειλές για κυρώσεις στη Ρωσία ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση σε επίπεδο ηγετών.
Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Β. Λαβρόφ αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Λαβρόφ δήλωσε στο NBC News ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, προκαλώντας πλήγμα στις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας είπε στην εκπομπή «Meet the Press» ότι «πρέπει πρώτα να υπάρξει ατζέντα» προτού πραγματοποιηθεί μια συνάντηση. «Αυτή η ατζέντα δεν είναι καθόλου έτοιμη», τόνισε.
Οι δηλώσεις έγιναν περίπου μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση κορυφής στην Αλάσκα, την οποία ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε πρωτοποριακή επιτυχία. Μετά τη συνάντηση, ο Ντόναλντ Τραμπ υπαινίχθηκε ότι ο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν και ότι ο ίδιος προετοίμαζε το έδαφος για την πραγματοποίηση της συνάντησης.
Ωστόσο, η συνέντευξη του κ. Λαβρόφ φάνηκε να αποτελεί τη σαφέστερη μέχρι σήμερα δήλωση του Κρεμλίνου ότι η σύνοδος κορυφής, την οποία ο Λευκός Οίκος παρουσίαζε ως επικείμενη, δεν βρίσκεται καν κοντά στο να υλοποιηθεί.
Ακολούθως, σε συνέντευξή του στο NBC, ο Αντιπρόεδρος JD Vance απέρριψε την άποψη ότι οι Ρώσοι παραπλανούν τον κ. Τραμπ αρνούμενοι να ορίσουν συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι.
Ο κ. Vance ανέφερε ότι οι Ρώσοι έχουν ήδη «κάνει σημαντικές παραχωρήσεις», όπως το να αναγνωρίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει εδαφική ακεραιότητα μετά τον πόλεμο, ότι δεν θα μπορούν να «εγκαταστήσουν μια μαριονέτα στο Κίεβο» και ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
«Φυσικά, δεν έχουν φτάσει ακόμη πλήρως εκεί, αλλιώς ο πόλεμος θα είχε τελειώσει», είπε ο κ. Βανς. «Αλλά συμμετέχουμε σε αυτή τη διπλωματική διαδικασία με καλή πίστη».
Πρόσφατα, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιμείνει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, όρος που Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ευρέως παράλογο. Από την άλλη πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βόλοντμιρ Ζελένσκι προανήγγειλε ότι αυτή την εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του φακέλου για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
































