Μεγάλη άνοδο εξαιτίας του short covering σημείωσαν τα futures του σισταριού στις ΗΠΑ, καθώς οι αγορές αναγνωρίζουν τεχνικές ενδείξεις αντίδρασης και αντιστροφής της πτωτικής τάσης που βασιζόταν στην υπερπαραγωγική χρονιά.
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού σημείωσαν άνοδο πάνω από τα $5,40 ανά μπούσελ, με ώθηση από το «κλείσιμο» θέσεων πώλησης (short covering) και την αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ. Οι επενδυτές παρατήρησαν νέα δυναμική στην αγορά μετά τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, με την τεχνική ορμή να ενισχύεται καθώς ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ κινείται κοντά στον κινητό μέσο όρο 50 ημερών. Μια ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση αυτής της τεχνικής περιοχής θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κλείσιμο short θέσεων, κάτι που έχει να συμβεί από τον Φεβρουάριο.
Την ίδια στιγμή, η συγκομιδή χειμερινού σιταριού στις ΗΠΑ προχωρά χωρίς σοβαρά προβλήματα, προσφέροντας σταθερότητα στην αγορά καθώς διασφαλίζεται η προσφορά. Η προσοχή στρέφεται πλέον στην περιοδεία επιθεώρησης της παραγωγής εαρινού σιταριού την επόμενη εβδομάδα, μια κρίσιμη διαδικασία στην οποία αναλυτές και traders θα αξιολογήσουν τις καλλιέργειες στις βόρειες πεδιάδες των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα αυτής της περιοδείας ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τις τιμές, ειδικά όσο πλησιάζει το «παράθυρο» συγκομιδής.

Στην Ευρώπη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού Euronext για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 1,0% στα 201,50 ευρώ ανά μετρικό τόνο, ακολουθώντας τις αμερικανικές αγορές και ενισχυμένα από προβλήματα στη συγκομιδή λόγω καιρικών συνθηκών στη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι καθυστερήσεις και η αυξημένη υγρασία στις μεγάλες αυτές παραγωγικές χώρες προκαλούν ανησυχίες για την ποιότητα και την επάρκεια της φετινής σοδειάς.
































