• Τελευταία
  • Trending
  • All

Προϋποθέσεις αντίδρασης στις αγορές μετά την κωλοτούμπα Τραμπ

26 Μαΐου 2025
Γιάννος Κοντόπουλος: Βήμα αναβάθμισης και διαφάνειας ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου

Άλμα 30% στα κέρδη της ΕΧΑΕ για το Q1

26 Μαΐου 2025

Ο Μακρόν βλέπει συμφωνία με Τραμπ για δασμούς

26 Μαΐου 2025

Τραμπ, Πούτιν, Μακρόν και Ζελένσκι στα όρια του δημόσιου διασυρμού

26 Μαΐου 2025

Ξεφουσκώνει ο ενθουσιασμός για τα κρυπτονομίσματα;

26 Μαΐου 2025

Γάζα: Λιγότερο από το 5% του εδάφους είναι πλέον καλλιεργήσιμο

26 Μαΐου 2025

Κίνα και Ιαπωνία απειλούν Τραμπ με… άγριο ξεφόρτωμα! Και το κάνουν

26 Μαΐου 2025
Alpha Bank

Alpha Bank: Κλειδί για την ανάπτυξη της Ε.Ε. η αξιοποίηση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων

26 Μαΐου 2025

Metlen: Στα 61 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο η NBG Securities

26 Μαΐου 2025

COSMOTE 5G WiFi: ταχύτητες έως 300Mbps με €35,90 τον μήνα και δωρεάν εξοπλισμό

26 Μαΐου 2025

Praktiker Hellas: Στρατηγικές συνεργασίες για την αστική βιωσιμότητα

26 Μαΐου 2025

Οι Παλαιστίνιοι θα υψώσουν για πρώτη φορά τη σημαία τους στον ΠΟΥ

26 Μαΐου 2025

Ο Μακρόν χτίζει αλυσίδες εφοδιασμού με τις ASEAN – Deals 9 δισ.

26 Μαΐου 2025

ΕΛΕΤΑΕΝ: Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας

26 Μαΐου 2025
Από αριστερά: Louw Smith CEO Ελληνικός Χρυσός, Λίνα Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού, Χρήστος Μπαλάσκας Πρόεδρος Ελληνικός Χρυσός και πίσω τους από αριστερά Στέλιος Βαλιάνος Δήμαρχος Αριστοτέλη και Γιώργος Σκιαδαρέσης Αν. Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

ΥΠΠΟ – Ελληνικός Χρυσός: Σύμβαση δωρεάς για έργα στην Ουρανούπολη

26 Μαΐου 2025

Ayvens: Η Ελλάδα στις πιο οικονομικές χώρες για leasing EVs

26 Μαΐου 2025

LG: Νέα στρατηγική συνεργασία με την CSC Serviceworks

26 Μαΐου 2025

Η νέα κανονικότητα στις μετακινήσεις – Τι επιλέγουν οι επιβάτες

26 Μαΐου 2025

Οι 10 κορυφαίοι εργοδότες επιλογής στον κλάδο της Φιλοξενίας

26 Μαΐου 2025

Στις 28/5 η ημερίδα για την οικονομία του μέλλοντος

26 Μαΐου 2025

Τα ξέφρενα πάρτι των (αντ)ασφαλιστών στην Ύδρα το ΣΚ

26 Μαΐου 2025

Πάει για ράλι 38% ο ΟΠΑΠ από τις αρχές του έτους – Η ανάλυση της Euroxx

26 Μαΐου 2025

Που ακούμπησαν τα λεφτά τους οι τουρόστες: Οι top5 Περιφέρειες

26 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Δευτέρα, 26 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική On the Radar

Προϋποθέσεις αντίδρασης στις αγορές μετά την κωλοτούμπα Τραμπ

Απόστολος ΣκουμπούρηςΧρήστος ΦράγκουΑπόΑπόστολος ΣκουμπούρηςκαιΧρήστος Φράγκου
26 Μαΐου 2025
Στις On the Radar, The Wire, Αγορές
Χρόνος ανάγνωσης2 mins read
16 0
0
44
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Προϋποθέσεις αντίδρασης διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές στη συνεδρίαση της Δευτέρας μετά τη νέα διττή κωλοτούμπα Τραμπ τα ξημερώματα, όταν όχι μόνο έδωσε παράταση στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ανέβαλε την επιβολή δασμών 50% που ανακοίνωσε την Παρασκευή, αλλά δέχθηκε να συνομιλήσει θεσμικά με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αντιστρέφοντας την πολιτική απονομιμοποίησης της Κομισιόν που ακολουθούσε.

  • Εν μέσω αβεβαιότητας το τελευταίο φίνις για Μάιο και πεντάμηνο 2025 στις αγορές 
  • Έως τις 9 Ιουλίου μεταθέτει ο Τραμπ τη διορία για την επιβολή των δασμών στην Ε.Ε. μετά από επικοινωνία με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
  • Αργία λόγω Memorial Day σε Λονδίνο και Wall Street σήμερα 
  • Πέντε συνεδριάσεις για τη λήξη Μαΐου και πρώτου πενταμήνου στο Χ.Α. 
  • Τι λένε οι αναλυτές Ηλ. Ζαχαράκης και Μ. Χατζηδάκης για την αγορά 

Την Παρασκευή οι αγορές έκλεισαν στο κόκκινο -αν και μετρίασαν τις αρχικές τους απώλειες- μετά το νέο «χτύπημα» του Ντόναλντ Τραμπ- μετά από μια περίοδο εφησυχασμού για τις αγορές – ανακοίνωσε πρόθεση επιβολής δασμών 50% για την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουνίου. Η νέα αυτή κίνηση Τραμπ επανέφερε την ανασφάλεια και την ανησυχία που σε συνδυασμό με τα προβληματικά μάκρο δημιούρργησε υπόβαθρο για διόρθωση την Παρασκευή.

Σχετικάθέματα

Ο Μακρόν βλέπει συμφωνία με Τραμπ για δασμούς

26 Μαΐου 2025

Κίνα και Ιαπωνία απειλούν Τραμπ με… άγριο ξεφόρτωμα! Και το κάνουν

26 Μαΐου 2025

Πάει για ράλι 38% ο ΟΠΑΠ από τις αρχές του έτους – Η ανάλυση της Euroxx

26 Μαΐου 2025

Σήμερα οι αγορές του Λονδίνου και της Wall Street θα παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας (Memorial Day), οπότε δεν είναι ημέρα όπου θα εξαχθούν πολλά συμπεράσματα ενώ όγκοι και τζίροι θα είναι μειωμένοι στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές αλλά και στο Χ.Α., την ώρα που αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται ο Μάιος και το πρώτο 5μηνο του 2025. 

Το νέο «χτύπημα» Τραμπ – ασχέτως αν θα ισχύσει τελικώς – ήρθε να προσγειώσει μερικώς τις αγορές από τη νιρβάνα και την ευδαιμονία των τελευταίων εβδομάδων, που είχαν φέρει δείκτες όπως ο DAX της Φρανκφούρτης σε νέα ιστορικά υψηλά. Οι αγορές κάλυψαν με χαρακτηριστική ευκολία τη ζημιά από το πρώτο σοκ των δασμών Τραμπ στις αρχές Απριλίου, αποδεικνύοντας – για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια – ότι έχουν τους δικούς τους «νόμους» και τους δικούς τους κανόνες, έχοντας εν πολλοίς αποκοπεί από τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία ή στη γεωπολιτική σκακιέρα. 

Το σκηνικό διαφοροποιείται εκ νέου μετά τη νέα παράταση και την επικοινωνία με την φον ντερ Λάιεν, καθώς και τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν για μια “καλή συμφωνία” στις 9 Ιουλίου. Συνδυαστικά, φαίνεται ότι ο Τραμπ αποδέχεται το πλαίσιο στο οποίο θέτει η ΕΕ τις διμερείς σχέσεις και θα επιδιώξει αποτελέσματα που δεν αποκλίνουν από τις υφιστάμενες διαμορφώσεις, με ένα twist που θα επιτρέψει να μιλήσει για “θρίαμβο” στο εσωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μείζον είναι ότι αναγκάστηκε να αποδεχθεί την Κομισιόν ως μείζονα εκπρόσωπο της ΕΕ και να εγκαταλείψει το σχέδιο για διμερείς διαπραγματεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει αρκετές αναταράξεις στα χρηματιστήρια, καθώς αφενός πλησιάζει η ολοκλήρωση των 90 ημερών ανακωχής των δασμών που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ στις αρχές Απριλίου, αφετέρου ελλοχεύει ο κίνδυνος ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού. Τα μάκρο δημιουργούν ανησυχία τόσο στις ΗΠΑ, όπου ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι η ύφεση αλλά ο στασιμοπληθωρισμός, όσο και στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανακαθορισμού των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Χθες πάντως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα στις εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα χρειαστεί προθεσμία έως τις 9 Ιουλίου για να επιτύχει μια «καλή συμφωνία». Η ίδια η Ευρωπαία αξιωματούχος υποστήριξε ότι είχε μια καλή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή.

Η θετική συγκομιδή του Χ.Α. και τα νέα δεδομένα 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. καλείται να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση, μετά τη μεγάλη άνοδο που έχει προηγηθεί από τις 7 Απριλίου και εντεύθεν, αλλά και τη σημαντική διόρθωση της περασμένης Παρασκευής. Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει στο CrisisMonitor.gr, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τη μεγάλη άνοδο άνω του 24% από τα χαμηλά του Απρίλη, αναζητούσε αφορμή για διόρθωση και αποφόρτιση. 

Μια πρώτη αφορμή δόθηκε την Παρασκευή όπου ο Γενικός Δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως και 2,77% όταν κατήλθε στις 1.777,61 μονάδες όμως τελικώς έκλεισε αρκετά υψηλότερα, διασώζοντας οριακά τις 1.800 μονάδες με κλείσιμο στις 1.802,34 μονάδες. O FTSE 25 έφτασε να διορθώνει ενδοσυνεδριακά έως και -3,07%, όμως τελικώς έκλεισε με πτώση 1,50%, ενώ ο Mid Cap έχανε έως 2,68% για να κλείσει με πτώση 1,82%. 

Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έχοντας μεγάλη διακύμανση 5,42% ή 96,66 μονάδων – κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο – έφτασε αρχικά να κερδίζει 0,82%, κατόπιν και μετά τις νέες απειλές Τραμπ βούτηξε έως το -4,59%, για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με απώλειες 2,28% στις 1.744,21 μονάδες. Με λίγα λόγια, βγήκαν σημαντικές αγορές στα χαμηλά της αγοράς, οπότε μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση σήμερα και προσεχώς. 

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. είχε οριακή πτώση 0,10%, ο FTSE 25 έκλεισε στο +0,02%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε αρνητικά χάνοντας 2,54%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,34%. Το μήνα Μάιο και ενώ απομένουν πέντε με τη σημερινή συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 6,13%, ο FTSE 25 είναι στο +6,77%, o Mid Cap είναι στο +3,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει κυρίαρχος με άνοδο 11,53%, παρά το διήμερο διορθωτικό σερί όπου έχασε 3,20%. 

Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης έχει κέρδη 22,64%, ο FTSE 25 είναι στο +23,76%, ο Mid Cap υστερεί με άνοδο μόλις 13,41%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριαρχεί με ράλι +35,63%. 

Λόγω του μεγάλου ενδοσυνεδριακού γυρίσματος την Παρασκευή αλλά και των αγορών που βγήκαν στα χαμηλά ημέρας, ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 252,22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 124 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 50% έγινε στις τράπεζες, ενώ συνολικά στις 25 μετοχές του Large Cap διακινήθηκε τζίρος 221,2 εκατ. ευρώ. 

Στην κορυφή των συναλλαγών βρέθηκε η Πειραιώς με 45,73 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η Alpha Bank με 34,43 εκατ., η Metlen διακίνησε 31,65 εκατ., η Εθνική 23,53 εκατ. και η Eurobank 17,92 εκατ. ευρώ. Ο μέσος τζίρος σε επίπεδο εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 209 εκατ. ευρώ, ενώ το πεντάμηνο οι μέσες συναλλαγές είναι στα 189 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 36,3 εκατ. ευρώ έναντι του 2024. 

Τι λένε οι Μ. Χατζηδάκης και Ηλ. Ζαχαράκης

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει πως η ελληνική αγορά ξεχωρίζει θετικά έναντι των διεθνών φέτος, καθώς κλείνει το 5μηνο με ισχυρά κέρδη, την ώρα που άλλες μεγάλες αγορές κινούνται πτωτικά φέτος. Τονίζει πως το 2025 κινείται στο τέμπο του 2019,, με συνεχή υψηλά, σερί θετικών αποδόσεων, υποστηρικτικά νέα, θετική εικόνα κερδοφορίας, ένταση σε συναλλαγές και αύξηση ενεργών κωδικών. Και όλα αυτά, σε ένα όχι και τόσο ασφαλές διεθνές περιβάλλον. 

Στην ουσία ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως πλέον η αγορά μας είναι ήδη στην κατηγορία των «ώριμων», κάτι που ίσως επιβεβαιωθεί και τυπικά μέσα στη χρονιά. Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής σημειώνει πως το Χ.Α. διαπραγματεύονταν σε υπερτιμημένες ζώνες, οπότε ήρθε φυσιολογικά η διόρθωση της Παρασκευής, «η οποία αποφόρτισε τους ταλαντωτές χωρίς να διαταράξει ευαίσθητες τεχνικές ζώνες. 

Τα κομβικά σημεία μεταβολής της βραχυπρόθεσμης τάσης βρίσκονται στις 1.720 μονάδες και ακόμα και μετά την διόρθωση της Παρασκευής η εικόνα δεν έχει αλλάξει καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει ικανή απόσταση ασφαλείας από το εν λόγω επίπεδο. Η αύξηση ωστόσο της μεταβλητότητας είναι ένα χαρακτηριστικό που χρήζει παρακολούθησης καθώς είναι φαινόμενο που η διατήρηση του συνοδεύει αλλαγές τάσης. 

Πρώτη ζώνη στήριξης είναι οι 1.752 μονάδες με διαγραμματική εκκρεμότητα το ανοδικό χάσμα τιμών μεταξύ 1.752 και 1.761 μονάδων. Σε αυτό το επίπεδο ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν κάποια βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά αντίδρασης τα οποία θα αξιολογηθούν για το αν ολοκληρώθηκε το πέρας της διόρθωσης». 

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης στην εβδομαδιαία έκθεσή του υπογραμμίζει πως «η αγορά, παρά το… χτύπημα Τραμπ την Παρασκευή, διατήρησε τη συνοχή της και έκλεισε περίπου στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αφορμή ήταν επαρκής, και τα κέρδη σημαντικά, ώστε να δικαιολογήσουν την κίνηση της Παρασκευής, καθώς είχε ήδη επιτευχθεί ένας πολύ κρίσιμος τεχνικός στόχος. 

Η επιθετική ανοδική τάση του ημερήσιου διαγράμματος διακόπηκε, και θα μας προξενούσε έκπληξη αν δούμε σύντομα κλεισίματα στα υψηλά. Ωστόσο, δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε και βέβαιο, καθώς τα μεσοπρόθεσμα διαγράμματα παραμένουν εξαιρετικά θετικά. Η παρούσα διόρθωση είναι απολύτως υγιής – η αγορά έχει ανάγκη από “ανάσες” και μεταβλητότητα, καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές.

Η αντίδραση των αγορών μετά το πρώτο σοκ καταδεικνύει πως, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο και τις τελικές αποφάσεις για τους δασμούς, δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις κινήσεις ενός προέδρου που μοιάζει να αντιμετωπίζει την παγκόσμια οικονομία σαν παιχνίδι Monopoly.

Οι ανακοινώσεις και οι τακτικές του δείχνουν πως έχει βρει εμπόδια, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ευρώπη, και προσπαθεί να επιτύχει ό,τι μπορεί επαναλαμβάνοντας την ίδια στρατηγική. Η αλήθεια είναι ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει στο ελάχιστο τους στόχους που είχε θέσει για τη νέα του θητεία — ωστόσο, ο τελικός απολογισμός θα γίνει στο τέλος.

Το ευρώ κερδίζει ξανά έδαφος μετά τη διόρθωση, καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να προσελκύει κεφάλαια, ενώ το δολάριο αρχίζει και πάλι να δέχεται πιέσεις. Το πρόβλημα είναι ότι ο ρυθμός δανεισμού των κρατών παραμένει δύσκολος, με τον πληθωρισμό να επιμένει».

Το Χ.Α. έχει αλλάξει επίπεδο 

Αναφορικά με το Χ.Α. ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο είναι ότι η αγορά έχει αλλάξει μεσοπρόθεσμα επίπεδο. Αυτό αποδεικνύεται από τη συμπεριφορά γύρω από το επίπεδο των 1.450 μονάδων, το οποίο δοκιμάστηκε πρόσφατα και δύσκολα θα επαναπροσεγγιστεί. Η μεσοπρόθεσμη εικόνα είναι σαφώς ανοδική, και ακόμη κι αν υπάρξει κάποια διόρθωση, η προοπτική παραμένει αισιόδοξη. 

Οι αγοραστές δείχνουν πρόθυμοι να επανεμφανιστούν σε κάθε ευκαιρία, ενώ οι πωλητές συχνά μετανιώνουν τις κινήσεις τους, αναζητώντας εκ νέου χρόνο και τιμές για είσοδο στην αγορά. Οι 1.700 μονάδες φαίνεται να αποτελούν ισχυρή στήριξη, ενώ το επίπεδο των 1.650 μονάδων δείχνει ικανό να απορροφήσει ενδεχόμενες μεγάλες πιέσεις. 

Τα στατιστικά μας δείχνουν ξεκάθαρα πως το 2025 εξελίσσεται εξαιρετικά, χωρίς να έχουμε φτάσει καν στα μέσα του έτους. Η εικόνα θυμίζει το 2023, με ακόμη αυξημένο όγκο συναλλαγών. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ενισχυμένη και από τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), βρίσκεται πλέον πάνω από την παλιά «ζώνη» των 3.000 μονάδων. Βραχυπρόθεσμα, η αγορά δείχνει σαφώς κουρασμένη και δεν αποκλείεται να δούμε χρονικές «ανάσες» ή και διόρθωση. 

Η μεγάλη εικόνα και ο μεγάλος στόχος των 2.000 μονάδων 

Αναφορικά με τη μεγάλη εικόνα, ο CEO της Fast Finance επισημαίνει πως «η μεγάλη εικόνα συνεχίζει να είναι ταύρος για το μέλλον, παρ’ όλα αυτά θέλει προσοχή το επίπεδο. Μόνο ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.828 μονάδες θα μπορούσε να δώσει στόχευση στις 1.868 μονάδες, ενώ το επίπεδο των 1.786 μονάδων είναι κοντινή στήριξη, με τις 1.750 μονάδες να είναι η κύρια. Στο εβδομαδιαίο, ακόμα δεν έχουμε κάποια άσχημη ένδειξη εκτός από το κερί που δημιουργήθηκε. Ο μεγάλος στόχος των 1.950 – 2.000 μονάδων παραμένει μεσοπρόθεσμα»

Ατζέντα

Στο επίκεντρο και η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 3μηνου, σήμερα Δευτέρα είναι η σειρά των Motor Oil και ΕΧΑΕ, ενώ αύριο Τρίτη ακολουθούν Cenergy Holdings, Fourlis και την Τετάρτη οι ΟΠΑΠ και Lamda Development. Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει την τακτική δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων ενώ στο τέλος της εβδομάδας η Scope θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Στο εξωτερικό ξεχωρίζει η δημοσίευση των πρακτικών της FED (Τετάρτη 28 Μαΐου) και η ανακοίνωση για το ΑΕΠ α’ τριμήνου στις ΗΠΑ (δεύτερη μέτρηση) την Πέμπτη 29 Μαΐου. 

Οι πρώτες ενδείξεις από τις αγορές

Οι διεθνείς αγορές ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα με ισχυρά κέρδη, στον απόηχο της απόφασης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναβάλει την επιβολή δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρατείνοντας την προθεσμία έως τις 9 Ιουλίου. Η απόφαση αυτή, που γνωστοποιήθηκε μέσω του Truth Social έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απορρόφησε μέρος της έντασης που είχε κυριαρχήσει στις αγορές λόγω του κλιμακούμενου εμπορικού προστατευτισμού και των επιφυλάξεων για τις δημοσιονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει εύθραυστη, καθώς ο Τραμπ απείλησε με την επιβολή δασμού 25% στα iPhone που δεν κατασκευάζονται εντός ΗΠΑ, προσθέτοντας αβεβαιότητα στις μεσοπρόθεσμες εμπορικές σχέσεις και εντείνοντας την πίεση σε εταιρείες τεχνολογίας.

Η δέσμη εξελίξεων πυροδότησε θετικές αντιδράσεις στα χρηματιστήρια και τις αγορές εμπορευμάτων, με το δολάριο να υποχωρεί σε χαμηλό ενός μήνα, τον χρυσό να καταγράφει ρευστοποιήσεις καθώς μειώνεται η ανάγκη για ασφαλή καταφύγια, και τα διεθνή χρηματιστήρια να ενισχύονται. Ειδικά στις ΗΠΑ, οι μετοχές ανέκαμψαν δυναμικά μετά από μια εβδομάδα ισχυρής πίεσης που περιλάμβανε πτώση 2,5%-2,6% στους βασικούς δείκτες και απώλειες 7,6% για την Apple, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την εγχώρια παραγωγή. Παράλληλα, το νέο φορολογικό πακέτο του Τραμπ, το οποίο ενδέχεται να διευρύνει το αμερικανικό έλλειμμα κατά 3 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, παραμένει πηγή ανησυχίας για τις αγορές.

Ανεβαίνουν τα futures στις ευρωαγορές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των βασικών ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών κατέγραψαν αξιοσημείωτα κέρδη στις πρώτες ώρες της Δευτέρας, αντανακλώντας τη θετική αντίδραση των επενδυτών στην απόφαση Τραμπ να αναστείλει τους δασμούς στην ΕΕ. Η ψυχολογία στις ευρωπαϊκές αγορές έχει ενισχυθεί, με τους επενδυτές να αναμένουν ενδεχόμενη πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες και να επανατοποθετούνται σε κυκλικές μετοχές και εξαγωγείς.

Wall Street: Θετικά αντιδρούν τα futures στις κωλοτούμπες Τραμπ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ κατέγραψαν ισχυρή άνοδο τη Δευτέρα, αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα της περασμένης εβδομάδας. Η απόφαση Τραμπ να καθυστερήσει τους δασμούς στην ΕΕ βελτίωσε την επενδυτική ψυχολογία, χωρίς όμως να εξαλειφθούν οι φόβοι για μελλοντικές εμπορικές κλιμακώσεις, καθώς παραμένει η απειλή δασμών 25% στα μη εγχωρίως παραγόμενα iPhone. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κάτω από τις 99 μονάδες, σε χαμηλό άνω του ενός μήνα, εν μέσω αβεβαιότητας για την εμπορική και δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ.

Ινδία: Νέα ιστορικά υψηλά με ώθηση από τις ΗΠΑ και το ΑΕΠ

Οι μετοχές στην Ινδία ενισχύθηκαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, με τον δείκτη BSE Sensex να προσθέτει 621 μονάδες (+0,8%) και τον Nifty 50 να υπερβαίνει τις 25.000 μονάδες. Η ώθηση ήρθε τόσο από τη θετική διεθνή συγκυρία όσο και από τις προσδοκίες για ισχυρό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, το οποίο σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,7%. Κορυφαίες μετοχές ήταν οι Mahindra & Mahindra (+1,8%), Power Grid (+1,6%), ICICI Bank (+1,1%) και Tata Motors (+1,1%), ενώ οι NTPC και JSW Steel σημείωσαν άνοδο 1% έκαστη λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων.

Άνοδος με τεχνολογική ώθηση στην Κίνα

Ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,4%, αγγίζοντας τις 3.360 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης. Η θετική διεθνής ψυχολογία ενισχύθηκε από την αναβολή των δασμών των ΗΠΑ στην ΕΕ, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές πρωτοστάτησαν με ισχυρά κέρδη: Kunlun Tech (+4,7%), Shanghai Electric (+6,9%), Victory Giant (+5,8%), Hydsoft Technology (+6,1%) και Jiangsu Etern (+7,6%). Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις διπλωματικές επαφές Πεκίνου–Ουάσινγκτον, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ma Zhaoxu με τον Kurt Campbell.

Ο χρυσός πέφτει μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κάτω από τα $3.350 ανά ουγγιά, καθώς μειώθηκε η ανάγκη για ασφαλή καταφύγια μετά την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ–ΕΕ. Την προηγούμενη εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο είχε σημειώσει άνοδο σχεδόν 5%, όμως η προσωρινή βελτίωση του κλίματος οδήγησε σε ρευστοποιήσεις. Οι επενδυτές εξακολουθούν να αξιολογούν τις πιθανές επιπτώσεις του νέου δημοσιονομικού πακέτου Τραμπ, που προβλέπεται να επιβαρύνει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό κατά 3 τρισ. δολάρια.

Χονγκ Κονγκ: Αποσυσχέτιση από τις διεθνείς τάσεις

Σε αντίθεση με την ηπειρωτική Κίνα και άλλες ασιατικές αγορές, το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε τη Δευτέρα, αντικατοπτρίζοντας τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής. Παρά τη θετική επίδραση από τις εξελίξεις ΗΠΑ–ΕΕ, η τοπική αγορά φάνηκε ευάλωτη σε ρευστοποιήσεις.

 

Σχετικά

Tags: Γενικός ΔείκτηςγεωοικονομίαΧρηματιστήριο
Share18Tweet11Share3Send
Απόστολος Σκουμπούρης

Απόστολος Σκουμπούρης

Χρήστος Φράγκου

Χρήστος Φράγκου

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor από το 2016 και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crises Zone. Αναλυτής, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος το 1998, καλύπτοντας αρκετούς τομείς, ενώ διετέλεσε σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

ΣχετικάΆρθρα

Crisis Zone

Ο Μακρόν βλέπει συμφωνία με Τραμπ για δασμούς

26 Μαΐου 2025
Crisis Zone

Κίνα και Ιαπωνία απειλούν Τραμπ με… άγριο ξεφόρτωμα! Και το κάνουν

26 Μαΐου 2025
On the Radar

Πάει για ράλι 38% ο ΟΠΑΠ από τις αρχές του έτους – Η ανάλυση της Euroxx

26 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο

Ένοπλο επεισόδιο σε τουριστική περιοχή της Νότιας Καρολίνας: Τουλάχιστον 11 τραυματίες

Έτοιμη η Κίνα να αντιμετωπίσει τον αναθεωρητισμό του Τραμπ

MostPopular

  • Underdog: Πάει για κλείσιμο το Attica TV – Τα πολιτικά και επιχειρηματικά σενάρια

    127 shares
    Share 51 Tweet 32
  • Μπάχαλο με στρεπτόκοκκο – Έως 25% η θνητότητα – Κλείνουν σχολεία

    103 shares
    Share 41 Tweet 26
  • Ο Τραμπ δίνει παράταση στην ΕΕ… αλλά είχε κι άλλη ήττα

    70 shares
    Share 28 Tweet 18
  • Κίνα και Ιαπωνία απειλούν Τραμπ με… άγριο ξεφόρτωμα! Και το κάνουν

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Οι 7 πιθανοί διάδοχοι του Τραμπ το 2028 και δύο twists…

    54 shares
    Share 22 Tweet 14

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

 

Φόρτωση σχόλιων...
 

    Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
    Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr