Το τμήμα Talent Intelligence του kariera.gr, σε συνεργασία με τη Workathlon, μέλος του Kariera Group διεξήγαγε μία ολοκληρωμένη συγκριτική έρευνα στον κλάδο της Φιλοξενίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 49 κορυφαίες εταιρείες, όπου αξιολογήθηκε η σχέση τους με την εμπειρία υποψηφίου, η παρουσία τους στα online κανάλια, η εξωστρέφεια του Employer Branding και η αποτελεσματικότητα των ιστοσελίδων καριέρας τους (Career Sites).
Παράλληλα, διεξήχθη ποσοτική έρευνα σε 1.739 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, με στόχο την ανάδειξη των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή εργοδότη, καθώς και την κατηγοροποίηση των εταιρειών αυτών βάσει οκτώ διαφορετικών κριτηρίων όπως : εργασιακό περιβάλλον, ευκαιρίες εξέλιξης και ανάπτυξης, κοινωνική ευθύνη, μισθοί-παροχές, εργασιακή ασφάλεια, ακεραιότητα οράματος και αξιών, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και εξωστρέφεια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Οι Τοp 10 Εργοδότες Επιλογής στη Φιλοξενία
Οι εταιρείες που κατέκτησαν, σύμφωνα με την έρευνα, τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των επαγγελματιών στον τομέα της Φιλοξενίας, είναι οι εξής:
- Costa Navarino
- Four Seasons Astir Palace Hotel Athens
- Hotel Grande Bretagne Athens
- Grecotel: Luxury Hotels & Resorts
- ΑΜΑΝΖΟΕ
- Divani Collection Hotels
- Electa Hotels & Resorts
- Domes Resorts
- Όμιλος Mitsis
- Brown Hotels
Το 95,3% θα εξετάσει προτάσεις από αξιόπιστες εταιρείες με θετική φήμη στην αγορά εργασίας
Από τα ευρήματα της έρευνας και από την πλευρά των εργαζομένων, προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (95,3%) είναι πρόθυμη να εξετάσει μία πρόταση από εργοδότη με καλή φήμη, ακόμη και αν δεν αναζητά ενεργά εργασία. Το 88,2% δηλώνει ότι εξετάζει τις διαθέσιμες αξιολογήσεις για μια εταιρεία πριν υποβάλει αίτηση, ενώ το 68,9% θα αποχωρήσει από μία θέση εργασίας εάν το εργασιακό περιβάλλον δεν είναι ικανοποιητικό. Επιπλέον, το 58,8% των επαγγελματιών διστάζει να επιλέξει εργοδότες με κακή φήμη στην αγορά, ιδίως όταν έχουν καταγραφεί αρνητικές εμπειρίες από πρώην εργαζόμενους.
Στον αντίποδα, η πλειοψηφία των εργοδοτών (59,2%) προβάλλει επαρκώς τις ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης ή τα προγράμματα εκπαίδευσης μέσω των Career Sites τους, ενώ το 53,1% αναφέρει στα κανάλια επικοινωνίας τους τις παροχές που προσφέρουν στους εργαζόμενούς τους. Ακόμη πιο περιορισμένη είναι η πληροφόρηση για πρακτικές και προγράμματα αποφοίτων, με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 16,3% και 12,3% αντίστοιχα. Τέλος, μόνο το 6,1% παρέχει στους δυνητικούς υποψήφιους ουσιαστικές πληροφορίες για τη διαδικασία συνέντευξης και πρόσληψης.
Η μεθοδολογία της ΄Ερευνας
H ομάδα διεξαγωγής της έρευνας, ανέλυσε τη διαδικτυακή παρουσία των εταιρειών με βάση τέσσερις βασικούς πυλώνες: το Employee Value Proposition, δηλαδή την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων προβολής που αναδεικνύουν τη διαφοροποίηση κάθε εργοδότη από τον ανταγωνισμό, το Channel Effectiveness που αναφέρεται στη συνέπεια και αποδοτικότητα της παρουσίας τους σε Job Boards και Social Media, το Career Site, όπου εξετάζεται η δομή και η πληρότητα του περιεχομένου αλλά και η ευκολία πλοήγησης για έναν υποψήφιο, καθώς και το Candidate Experience, η αξιολόγηση της εμπειρίας κάθε εργαζομένου κατά τη διαδικασία αίτησης εργασίας.
Με την εν λόγω έρευνα αναδεικνύεται η ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και συνέπεια από τους εργοδότες στον κλάδο της Φιλοξενίας, ώστε να βελτιωθούν τόσο η εμπειρία του υποψηφίου, όσο και η εικόνα των εργοδοτών στους νυν και μελλοντικούς εργαζόμενους.