Παρά τις ελπιδοφόρες μετατοπίσεις στη δημοσιονομική και γεωπολιτική στρατηγική της Ευρώπης, η μακρόχρονη υστέρηση των ευρωπαϊκών μετοχών απέναντι στις αμερικανικές δεν δείχνει να φτάνει ακόμη στο τέλος της σημειώνει σε ανάλυσή της η Bank of America. Οι δομικές προϋποθέσεις για αλλαγή πορείας αρχίζουν να διαμορφώνονται, αλλά οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες ξεπερνούν μάλλον τα πραγματικά δεδομένα.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποαποδώσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες εξαιτίας της υστέρησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η τιμή τους σε σχέση με τις αμερικανικές μετοχές έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 60% από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, κυρίως λόγω ασθενέστερης αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS). Η σχετική αδυναμία στα EPS τροφοδοτήθηκε από την υποδεέστερη απόδοση της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς το ονομαστικό ΑΕΠ της Ευρώπης μειώθηκε κατά πάνω από 20% σε σχέση με των ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Έχει έρθει το τέλος αυτής της διαρθρωτικής υστέρησης; Αρκετές αλλαγές πολιτικής τους τελευταίους μήνες έχουν βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ευρώπης:
- πιο υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει το ΑΕΠ της Γερμανίας και κατ’ επέκταση της Ευρωζώνης από το επόμενο έτος
- η ώθηση προς κοινή ευρωπαϊκή αμυντική δαπάνη
- η ανανεωμένη δυναμική για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει κέρδη παραγωγικότητας και
- το ολοένα και πιο πιεσμένο δημοσιονομικό ισοζύγιο στις ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους τους, μπορεί να πιέσει τους Αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ανανέωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ένα αισιόδοξο σενάριο θα περιλάμβανε ενίσχυση των δημοσίων δαπανών στη Γερμανία και στον τομέα της άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφαρμογή μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας στην Ευρώπη και κάποιας μορφής δημοσιονομικής σύσφιξης στις ΗΠΑ. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στον τερματισμό της μακρόχρονης υστέρησης της Ευρώπης. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι τους παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, προβλέποντας αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη περίπου 2,5% φέτος και του χρόνου, έναντι 4-4,5% στις ΗΠΑ. Δηλαδή, οι καταλύτες για τον τερματισμό της διαρθρωτικής υστέρησης των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος —και λίγη τύχη— για να αποτυπωθούν στα δεδομένα.
Οι αναλυτές της BofA παραμένουν αρνητικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε απόλυτο επίπεδο και ουδέτεροι σε σχέση με τις παγκόσμιες. Παρότι το διαρθρωτικό περιβάλλον στην Ευρώπη βελτιώνεται, διατηρούν την επιφύλαξή τους για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς. Η πρόσφατη άνοδος έχει φέρει τις ευρωπαϊκές μετοχές να τιμολογούνται για ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη στο μέλλον, αλλά αναμένουν επιβράδυνση της παγκόσμιας δυναμικής τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων τους, και εκτιμούν πτώση άνω του 10% για τον δείκτη Stoxx 600 από τα τρέχοντα επίπεδα. Παραμένουν ουδέτεροι σε σχέση με τις ευρωπαϊκές έναντι των παγκόσμιων μετοχών, καθώς η έντονη σχετική υπεραπόδοση από το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους δημιουργεί προσδοκίες για ισχυρότερη σχετική ανάπτυξη από αυτή που θεωρούν πιθανή βραχυπρόθεσμα.