Προοίμιο συγκρούσεων και μάλιστα πολυεπίπεδων αποτελεί το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, καθώς κατασκευαστλες, κυβέρνηση και άλλοι παράγοντες επιδιώκουν συζητούν λύσεις και μεθοδεύουν την επιβολή τους, με βάση όχι τον αντικειμενικό σκοπό αλλά ιδιότελη συμφέροντα, εγείροντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι.
Ο συνδυασμός αύξησης της αποσάρθρωσης των Δημόσιων Συγκοιωνιών, αύξησης του εργασιακού πληθυσμού κατά μήκος κεντρικών αξόνων, όπως η Κηφισίας και έλλειψης απουσίας ώριμων μελετών διαχείρησης, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μίγμα. Το πρόβλημα δεν εμφανίζεται πρώτη φορά τώρα στην Αθήνα, καθώς το Flyover στη Θεσσαλονίκη ήταν ακριβώς η “λύση” αντίστοχοι ζητήματος.
Το Flyover μπορεί να υλοποιείται με ταχείες διαδικασίες, δεν έχει όμως μελετηθεί και η χρησιμότητά, η αποτελεσματικότητά και η βιωσιμότητά του παραμένουν υπό αμφισβήτηση η αναγκαιότητα τροφοδοτήθηκε από τις καθυστερήσεις και επιπλοκές στην υλοποίηση ολοκληρουμένου σχεδιασμού για την αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών.
Το θέμα λοιπόν των προβλημάτων της Αττικής Οδού και της επιβάρυνσης πολλών από τις όμορες περιοχές επανέρχεται στο προσκήνιο και μάλιστα επιτακτικά, καθώς παρά το μεγάλο backlog των Δημοσίων έργων, οι κατασκευαστές αναζητούν νέα και ιδιαίτερα αυτά των παραχωρήσεων που προσφέρουν εγγυημένο έσοδο μακράς πνοής.
Από την άλλη πλευρά, σε πολιτικό επίπεδο καταγράφεται προφανής απροθυμία για την επιτάχυνση των ήδη προδιαγεγραμμένων δράσεων για την αναβάθμιση των Δημόσιων συγκοινωνιών, του ΜΕΤΡΟ των αστικών λεωφορείων, του προαστιακού σιδηροδρόμου, καθώς για την ανάγκη νέων μελετών ανθεκτικότητας περιοχών για βαριές επαγγελματικές χρήσεις.
Αν σε αυτά προστεθει η ωρίμανση του Ελληνικού, που θα επιβαρύνει τους ήδη βεβαρυμένους άξονες των Λεωφόρων Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος
Το θέμα στα media, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει
Τα θέματα αυτά αρχίζουν να απασχολούν και τα media, με δύο ιδιαίτερα χρήσιμες και ουσιαστικές παρεμβάσεις: Τη μία από το powergame, όπου ο δευθυντής του μέσου και έμπειρος συντάκτης Υποδομών Φώτης Κόλλιας έθεσε το θέμα στις κατασκευαστικές του διαστάσεις. Και την από την άλλη την Καθημερινή, με τον Αλέξη Παπαχελά να αναδεικνύει τη διάσταση της ανάγκης αναβάθμισης των Δημοσίων συγκοινωνιών, πριν από την διαπίστωση της αναγκαιότητας για κατασκευατικές παρεμβάσεις.
Αμφότεροι οι δημοσιογράφοι αναδεικνύουν την επιτακτική αναγκαιότητα για την ανάληψη πρόοιμων δράσεων για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνηκών στην Αττική Οδό και τους πέριξ δρόμους, πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση για την ανάληψη των απαιτούμενων πρωτοβουλιών.
Από την πολιτική ηγεσία όμως τα μηνύματα δεν κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος, παρά τις διακηρύξεις -και από τον πρωθυπουργό- για την αναβάθμιση των Δημόσιων συγκοινωνιών. Η απουσία πολιτικής βούλησης εντοπίζεται τόσο στην έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό για την άμεση αγορά συρμών, λεωφορείων και την βελτίωση των υποδομών στα μέσα σταθερής τροχιάς, όσο και στον τρόπο προώθησης των αντίστοιχων έργων.
Οι κατασκευατές ορίζουν ατζέντα
Στο μεταξύ, το κατασκευαστικό λόμπι προωθεί με δημοσιεύματα την προαποφασισμένη λύση των συμπληρωματικών έργων για τη βελτίωση της κατάσταση στην Αττική Οδό.
Η στήλη μαθαίνει ότι οι δύο αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης Νίκος Ταχιάος και Χρήστος Δήμας συζητούν συχνά το θέμα με τον Γιώργο Περιστέρη, ενώ δεν έχουν εξίσου συχνές ή παραγωγικές επαφές με άλλους παράγοντες για την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς… Εκεί συζητούνται και ευρύτερες παρεμβάσεις καθώς και ένας νέος συνολικός σχεδιασμός για το λεκανοπέδιο, που σημαίνει ένα πράγμα: Νέα Δημόσια έργα.
Η στήλη ψυχανεμίζεται ότι οι κατασκευαστές ετοιμάζονται να θέσουν το θέμα μέσω της διαδικασίας των “πρότυπων προτάσεων”, τις οποίες αν και η κυβέρνηση νομοθέτησε, εν τούτοις δεν φαίνεται διατεθειμένη να τις ανοίξει σε αυτή τη φάση. Το κλίμα όμως αυτό θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει.
Στις ίδιες συζητήσεις φαίνεται ότι το Flyover της Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται ως παράδειγμα προς μίμηση… Ο Αλέξης Παπαχελάς όμως με το άρθρο του προειδοποιεί ότι: “τα πυροτεχνήματα που διαβάζουμε κάθε τόσο χάρη στο λόμπι των αυτοκινητοδρόμων, το οποίο ονειρεύεται ένα ακόμη «μαγικό bypass που θα λύσει το πρόβλημα της Αθήνας» σε μια εποχή που το εργατικό δυναμικό δεν φτάνει για να τελειώσουν ούτε τα μισά έργα σε εξέλιξη. Μεγαλύτερες επενδύσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνδυασμό με έναν καλύτερο σχεδιασμό για τις χρήσεις γης, θα μπορούσαν να αμβλύνουν το πρόβλημα”.
Ο Φώτης Κόλλιας, από την πλευρά του σημειώνει με σαφήνεια ότι: “Πριν φτάσουμε, όμως, στα έργα αναβάθμισης κόμβων προηγούνται άλλες παρεμβάσεις”.
Τα όσα διαρρέονται, συζητώνται καθώς και οι παρεμβάσεις των δύο έγκριτων δημοσιογράφων καταδεικνύουν ένα πράγμα: Ότι οι κατασκευαστές κάνουν ισχυρό lobbying στην κυβέρνηση και ότι οι πολιτικές αντιστασεις έχουν αρχίσει να… λυγίζουν.