Πολυεπίπεδες κινήσεις με στόχο την επίτευξη των στόχων για το 2025 και την υλοποίηση του business plan καθώς για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ανακοίνωσε ο CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στο πλαίσιο conference call με τους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, προαναγγέλλοντας παράλληλα και την εκδήλωση νέο κύκλου συγκέντρωσης στην αγορά.
Η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου για EBITDA 2 δισ. το 2025, ενώ υπογραμμίζοντας ότι η στατικότητα που καταγράφηκε στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου είναι εποχική και θα εξομαλυνθεί εντός του έτους.
Ο κ. Στάσσης προανήγγειλε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, με στόχο να αυξήσει τις ίδιες μετοχές από το 6 στο 10%, καθώς υποστήριξε ότι η τιμή είναι χαμηλή. Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση θέλει ταυτόχρνα να δείξει τους επενδυτές ότι διαθέτει πλάνο ενίσχυσης της εσωτερικής αξίας και άρα του μερίσματος -ακόμα και εμμέσως- και να πείσει για την προοπτική υπερεπίτευξης των στόχων.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις υποθέσεις που επιτρέπουν την επιβεβαίωση της καθοδήγησης μετά από ένα αδύναμο ξεκίνημα, ο CEO της ΔΕΗ απάντησε:
“Ξεκινάμε τη χρονιά με χαμηλούς υδάτινους πόρους. Αυτό συμβαίνει κατά καιρούς στην επιχείρησή μας – οι υδροηλεκτρικές μας μονάδες έχουν κυκλική παραγωγή. Επιπλέον, δεν είχαμε πολλούς ανέμους, ειδικά στη Ρουμανία, κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, η παραγωγή αιολικής ενέργειας θα ανακάμψει – ο Απρίλιος ήταν ήδη πολύ καλός. Στατιστικά, περιμένουμε ότι οι άνεμοι θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, με διακύμανση συν/πλην 5%. Υπάρχει επίσης μια εποχική επίδραση στο δίκτυο διανομής, η οποία θα αποκατασταθεί. Κάτι παρόμοιο συνέβη και το 2023. Το μόνο που δεν θα ανακτηθεί είναι η ανεπαρκής ποσότητα νερού. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Παρά ταύτα, επιβεβαιώνουμε τον στόχο μας για EBITDA 2 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα παραδώσουμε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας.”
Integrated απάντηση σε curtailment και capture prices
Αναλυτές έθεσαν το ζήτημα της πτώσης των capture prices στα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα, καθώς και την αυξανόμενη συχνότητα των περικοπών (curtailments), με τον Γιώργο Στάσση να υπογραμμίζει ότι η στρατηγική της ΔΕΗ ενσωματώνει εξ αρχής την πρόκληση αυτή μέσω επενδύσεων σε ευέλικτη παραγωγή, αποθήκευση ενέργειας και φυσικό αέριο. Η κάθετη ενσωμάτωση (integrated model) και η ύπαρξη πελατολογίου επιτρέπει την εσωτερική εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου, καθιστώντας τη ΔΕΗ ανθεκτική στις μεταβολές της ημερήσιας καμπύλης ζήτησης.
Στοπ στη διαρροή πελατών
Ενδιαφέρον είχε η τοπποθέτηση του Γιώργου Στάσση σχετικά με την αγορά λιανικής, όπου σημείωσε ότι, η ΔΕΗ βλέπει υγιή ανταγωνισμό και μετατόπιση της αγοράς προς σταθερά τιμολόγια, κάτι που ερμηνεύει ως ωρίμανση των καταναλωτών. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε υποχώρηση του ρυθμού απώλειας πελατών, κάτι που απέδωσε στη βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης, ενώ προέβλεψε περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τις δυναμικές στη λιανική αγορά ρεύματος και την αναπόδραστη τροχιά συγκέντρωσης του κλάδου.
Background note:
Κύρια Σημεία: Επιχειρησιακή Κερδοφορία
- Σταθερή στα 450 εκατ. ευρώ
- Επηρεάστηκε από εποχικούς παράγοντες
- Ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
- Αύξηση δυναμικότητας από 5,5 σε 6,2 gigawatts
- 89% των επενδύσεων σε ανανεώσιμες και ευέλικτες μονάδες
- Στόχος 11,8 gigawatts έως το 2027
Στρατηγικές Προτεραιότητες
- Μείωση λιγνιτικού αποτυπώματος
- Επέκταση σε νέες αγορές
- Ψηφιοποίηση δικτύων διανομής
Οικονομικά Στοιχεία
- Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο
- Στόχος EBITDA 2 δισ. ευρώ για το 2025
- Καθαρό εισόδημα 77 εκατ. ευρώ
Η ακτινογραφία των επενδύσεων 3,5 δισ.
Σε λειτουριγκό επίπεδο, οι επενδύσεις της ΔΕΗ θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. ευρώ, και το μεγαλύτερο μέρος θα αφορούν τα έργα ΑΠΕ. Η εταιρία όμως κινείται για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, τομέας οπου στοχεύει να διεισδύσει τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια για είσοδο στην κινητή.
Μάλιστα, η διοίκηση της ΔΕΗ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καθοδήγηση επενδύσεων για το 2025 σκιαγρα΄φησε το business plan ως εξής:
- Κεφαλαιουχικές δαπάνες γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ φέτος.
- Εεπενδύσεις 500 εκατ. ευρώ ήδη στο πρώτο τρίμηνο, με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς εστίασης του επιχειρηματικού μας σχεδίου.
- Συγκεκριμένα, επενδύσαμε 194 εκατ. ευρώ σε καθαρά οργανικά έργα ανανεώσιμων πηγών.
- Εεπενδύσεις 500 εκατ. ευρώ ήδη στο πρώτο τρίμηνο, με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς εστίασης του επιχειρηματικού μας σχεδίου.
- Εστίαση στην κλιμάκωση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, με στόχο τα 3,7 gigawatts.
- Στον τομέα της διανομής, αυξάνονται οι επενδύσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 6% των συνολικών επενδύσεων για το πρώτο τρίμηνο.
- Προτεραιότητα στην ενίσχυση και ψηφιοποίηση των δικτύων.
- Επενδύσεις σε ευέλικτες τεχνολογίες παραγωγής, όπως νέες μονάδες συνδυασμένου κύκλου, μπαταρίες και μελλοντικά σε αντλησιοταμίευση.
Κοντά σε σευμφωνία με ΡΑΕΕΥ για WACC
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση WACC (Weighted Average Cost of Capital) για τον κλάδο διανομής, ο κ. Στάσσης απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καταληκτικό σημείο και άφησε να εννοειθεί ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες:
“Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση και δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω σε αυτό το στάδιο. Πιστεύουμε ότι θα τιμήσουμε τους προβλεπόμενους στόχους μας. Υπάρχει μια αρχική συζήτηση με τη ρυθμιστική αρχή, και έχουμε ήδη καταθέσει το αίτημά μας. Περιμένουμε την αντίδραση της ρυθμιστικής αρχής. Έχω περάσει αυτή τη διαδικασία πολλές φορές στην καριέρα μου σε διάφορες χώρες, και πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε ένα κατάλληλο σημείο. Δεν πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα μας οδηγήσει σε αλλαγή των προβλέψεών μας.”
Ουσιαστικά, ο Στάσσης απέφυγε να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά έδειξε πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε ένα αποδεκτό επίπεδο WACC που δεν θα επηρεάσει τους στόχους της εταιρίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το WACC είναι ένας σημαντικός παράγοντας που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της επενδυτικής σκοπιμότητας των έργων και την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απόφαση της ΡΑΕΕΥ αναμένεται να βασιστεί σε διάφορους παράγοντες, όπως το κόστος δανείων, το κόστος ιδίων κεφαλαίων και το επίπεδο κινδύνου της εταιρίας. Η ΡΑΕΕΥ έχει αποφασίσει να διατηρήσει το εύρος του WACC σε ένα σχετικά σταθερό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της τιμολόγησης και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στο δίκτυο.
Σταθεροποιείται η Ρουμανία… πρόσβαση στον νέο πρόεδρο
Επίσης, οι αναλυτές έδειξαν ενδιαφέρον για την προοπτική στην αγορά της Ρουμανίας, με τον κ. Στάσση να αναφέρεται στη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού, λέγοντας συγκεκριμένα: “Ο νέος Πρόεδρος είναι κοντά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα συνεχίσει τον πράσινο μετασχηματισμό. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με το πολιτικό σύστημα της Ρουμανίας και θα συνεχίσουμε τις αναπτυξιακές μας δραστηριότητες στη χώρα.”
Επιπλέον, στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων σημείωσε ότι:
- Στη Ρουμανία, το μερίδιο αγοράς σε ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και ηλιακά) σχεδόν διπλασιάστηκε από 14% σε 26%
- Η ενσωμάτωση της Energo Group προσέθεσε 700 MW ανανεώσιμης ισχύος
- Οι ενεργειακές κρίσης μέτρα στη Ρουμανία παραμένουν σε ισχύ μέχρι τέλος Ιουνίου 2025
Ιταλία, Βουλγαρία και… Κύπρος στο pipeline
Στην παρουσίαση, ο Γεώργιος Στάσσης ανέφερε συνοπτικά ότι η ΔΕΗ εργάζεται να επεκταθεί σε: Βουλγαρία Ιταλία Κύπρο Συγκεκριμένα για την Ιταλία, σημείωσε ότι ήδη έθεσαν σε λειτουργία το πρώτο τους έργο 32 MW. Δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για τις άλλες χώρες πέραν της γενικής πρόθεσης επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
“Ζούμε στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, και εργαζόμαστε ενεργά για επέκταση σε Βουλγαρία, Ιταλία και Κύπρο. Αυτή η περιφερειακή εστίαση μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τις υποδομές διασύνδεσης και τις ευκαιρίες διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας, υποστηρίζοντας τόσο την επιχειρησιακή αποδοτικότητα όσο και το δυναμικό ανάπτυξης.” Για την Ιταλία πρόσθεσε συγκεκριμένα: “Θέσαμε σε λειτουργία το πρώτο μας έργο 32 MW στην Ιταλία.”
Κανένα ενδιαφέρον για τα assets της Total
Σε ερώτηση σχετικά με πιθανό ενδιαφέρον για τα περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών της Total στην Ελλάδα, ο Γεώργιος Στάσσης απάντησε πολύ συντομα και κατηγορηματικά: “Δεν ενδιαφερόμαστε για τα περιουσιακά στοιχεία της Total.” Η απάντηση ήταν άμεση και σαφής.
Καθοδήγηση για το 2025
Στην πιο κρίσιμη ερώτηση, από την Citi, για την επίτευξη του στόχου EBITDA €2 δισ. (+€200 εκατ. σε σχέση με το 2024), η διοίκηση ήταν ξεκάθαρη:
- Αποεπένδυση από λιγνίτη: Η απόσυρση μονάδων μειώνει ζημιογόνες δραστηριότητες.
- Αύξηση ΑΠΕ: Νέα έργα ανεβάζουν τις κερδοφόρες δραστηριότητες.
- Κανονικότητα στη διανομή: Η εποχικότητα που επηρέασε το α’ τρίμηνο θα εξομαλυνθεί.
Η διοίκηση δήλωσε αισιόδοξη, θεωρώντας τις επιδόσεις του Q1 ευθυγραμμισμένες με το πλάνο, αναγνωρίζοντας όμως την παραμένουσα αβεβαιότητα στα υδρολογικά.