Καθώς οι εγχώριες πωλήσεις συνεχίζουν να παρουσιάζουν πτώση, η Κίνα εξακολουθεί να αναζητά νέες αγορές στο εξωτερικό — και τις βρίσκει! Στη Νοτιοανατολική Ασία!Η Straits Times της Σιγκαπούρης κάνει λόγο για φθηνά κινεζικά προϊόντα που κατακλύζουν την περιοχή. Οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά αγαθά έχουν εντείνει την πίεση στους Κινέζους παραγωγούς να αναζητήσουν νέους αγοραστές, όπως και η τελευταία ανακοίνωση της Δευτέρας ότι οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα τον Απρίλιο αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο.
Σύμφωνα με δεδομένα της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας, αν και το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας με τις χώρες της ASEAN παραμένει μικρότερο από το πλεόνασμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό. Το πρώτο τρίμηνο του 2025, ανήλθε στα 190 δισ. δολάρια — περισσότερο από το διπλάσιο του αντίστοιχου μεγέθους το 2021. Αντιθέτως, το πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο σημείο εκείνη τη χρονιά (σχεδόν 400 δισ. δολάρια), προτού υποχωρήσει στα 361 δισ.
Πηγές που μίλησαν στην Straits Times ανέφεραν ότι λόγω των δασμών που είχαν επιβληθεί για αρκετές εβδομάδες στις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οι Κινέζοι παραγωγοί βρέθηκαν με αποθέματα που δεν μπορούσαν να διαθέσουν και επιχείρησαν να τα διοχετεύσουν σε γειτονικές αγορές με μειωμένες τιμές. Τα προϊόντα διατίθενται απευθείας και με έκπτωση μέσω κινεζικών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το Taobao.
Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι η ινδονησιακή βιομηχανία ένδυσης επηρεάστηκε αρνητικά από την υπερπροσφορά κινεζικών υφασμάτων, οδηγώντας σε απολύσεις. Στην Ταϊλάνδη επλήγησαν οι τομείς της κεραμικής και των χειροτεχνημάτων, ενώ στην Ιαπωνία επηρεάστηκε η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω της αυξανόμενης εξαγωγικής δυναμικής της Κίνας στον συγκεκριμένο κλάδο.
You will find more infographics at Statista