Σε μια χώρα που «φωνάζει» για την ανάγκη της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, αλλά και σε μια χώρα που η επαρχία και ο αγροτικός κόσμος παρακμάζει ραγδαία, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές γενιές και την επισιτιστική αυτάρκεια, είναι αξιομνημόνευτες οι περιπτώσεις ελληνικών εταιρειών που με τη λειτουργία τους, κρατούν ψηλά τη σημαία της ελληνικής παραγωγής.
- Νέες μεγάλες επενδύσεις 18 εκατ. ευρώ έως το 2030
Μια τέτοια εταιρεία είναι η Agrino, η οποία ξεκίνησε πριν από εβδομήντα χρόνια, το 1955 στο «ταπεινό» Αγρίνιο ως μια μικρή βιοτεχνία επεξεργασίας και διακίνησης ρυζιού και πλέον έχει καταστεί η απόλυτη leader της συγκεκριμένης αγοράς, με τέσσερις εργοστασιακές μονάδες, συνεργάζεται με 300 αγρότες μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, κάνει τζίρο πάνω από 48 εκατ. ευρώ, ενώ εξάγει προϊόντα σε 35 χώρες. Μάλιστα, θεωρείται μία από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες ρυζιού στην Ευρώπη.
Με τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια του Έλληνα καλλιεργητή η Agrino συνδράμει στην προσπάθεια διατήρησης του ενεργού οικονομικά ληθυσμού σε αγροτικές και, συχνά, παραμεθόριες περιοχές συμβάλλοντας στον περιορισμό της αστυφιλίας.
Την περασμένη Κυριακή 18/5 η Agrino εγκαινίασε στο Κλειδί Ημαθίας τη νέα της υπερσύγχρονη μονάδα αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού που όμοιά της δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ είναι μια από τις πρωτοπόρες διεθνώς. Πρόκειται για επένδυση οκτώ εκατ. ευρώ, καθώς η νέα μονάδα μπορεί και επεξεργάζεται δέκα τόνους ρυζιού ανά ώρα, ενώ αποτελεί το μεγαλύτερο σιλό ρυζιού στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 20.000 τόνων. Η μονάδα αποτελείται από τρεις χοάνες παραλαβών, δύο ξηραντήρια, προκαθαριστήρια, έξι σιλό υγρού ρυζιού και δώδεκα σιλό αποθήκευσης ξηρού ρυζιού συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων. Η επένδυση μπήκε στο πρόγραμμα Δράση 4.2.1. (μεταποίηση, καινοτομία και ανάπτυξη), όπου από το δημόσιο δόθηκαν περί τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Μιλώντας στην εκδήλωση των εγκαινίων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε σταθμό στην αγροδιατροφική διαδρομή της χώρας μας τη νέα μονάδα, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους επενδύσεις «αναβαθμίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν πλούτο για όλους. Η νέα υπερσύγχρονη μονάδα αποθήκευσης και ξήρανσης ρυζιού της Agrino αποτελεί ένα εμβληματικό έργο που δεν προσθέτει απλώς ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της μεταποίησης – αποτελεί σημείο αναφοράς για το πώς πρέπει να επενδύουμε στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην ποιότητα».
Συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς
Όπως προαναφέρθηκε, η Agrino συνεργάζεται με περισσότερους από 300 Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν πάνω από 20.000 στρέμματα, ενώ απορροφά περισσότερους από 30.000 τόνους ρυζιού ετησίως, δηλαδή το 15% της συνολικής ελληνικής ορυζοπαραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 30.000 τόνους το 70% είναι πιστοποιημένο με το σύστημα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής. Παράλληλα, από το 2007 η εταιρεία ξεκίνησε να αναγράφει το όνομα του καλλιεργητή και του τόπου παραγωγής πάνω σε κάθε συσκευασία ρυζιού και ελληνικού οσπρίου, ενισχύοντας της ιχνηλασιμότητα από το χωράφι στο ράφι.
Επενδύσεις και μεγέθη
H Agrino το 2025 ολοκληρώνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 18 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε από το 2019 και ήταν το μεγαλύτερο της ιστορίας της, που της άλλαξε επίπεδο. Πλέον, ήδη δρομολογεί και νέο επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 15 – 18 εκατ. με ορίζοντα έως το 2030. Το επενδυτικό αυτό πλάνο περιλαμβάνει νέα μονάδα ορυζόμυλου, εισαγωγή ρυζογκοφρέτας και rice chips στην κατηγορία του healthy snacking, ψηφιακό μετασχηματισμό, επέκταση της μονάδας της Σίνδου με την αγορά 15 στρεμμάτων για ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων που θα φέρει διπλασιασμό της παραγωγής.
Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη, την τελευταία πενταετία η Agrino έχει κάνει πολύ μεγάλα άλματα, καθώς την περίοδο 2020 – 2024, οι καθαρές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 40%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία διπλασιάστηκε. Το 2024 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 48,5 εκατ. ευρώ έναντι 43,64 εκατ. ευρώ το 2023, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 11%.
Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) το 2024 υπερέβη τα 5,6 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2023, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 3,66 εκατ. ευρώ.
Από το 2014 στο 2024 οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας μειώθηκαν κατακόρυφα από 7,42 εκατ. σε 622.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν. Όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας στους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, πλέον η Agrino αυτοχρηματοδοτεί τις επενδύσεις της, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει σε έκτακτο τραπεζικό δανεισμό.
Εξαγωγές
Εδώ και τρεις δεκαετίες η εταιρεία έχει ξεκινήσει δυναμικά να εξάγει τα προϊόντα της σε διάφορες αγορές του εξωτερικού, κυρίως στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Πλέον, οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ύψους 17% και αντιπροσωπεύουν το 10% – 11% του τζίρου της εταιρείας, ενώ σε επίπεδο όγκου ξεπερνούν το 20%.
Θέλοντας να διευρύνει περαιτέρω το εξαγωγικό της αποτύπωμα προσβλέπει στη διείσδυση στις μεγάλες, αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. καθώς και στις ΗΠΑ, όπου εδώ και πέντε χρόνια κάνει focus. Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον για προσέγγιση νέων αγορών, όπως αυτές της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και την Αυστραλία. Μεγάλος στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση των εξαγωγών με σκοπό να φτάσουν στο 30% του συνολικού τζίρου την προσεχή 5ετία.
Το εκτόπισμα της εταιρίας
Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς, η Agrino κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία του ρυζιού με μερίδιο αγοράς 24,6% φέτος, στα όσπρια κατέχει τη δεύτερη θέση με μερίδιο 11,3%, ενώ στις ρυζογκοφρέτες βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας με μερίδιο 63,1% και είναι αυτή που μεγαλώνει και διαμορφώνει αυτή την αγορά.
Σήμερα διαθέτει τρεις μονάδες σε Αγρίνιο, Σίνδο Θεσσαλονίκης και Κλειδί Ημαθίας, ενώ έχει και μια μικρότερη στην Καστοριά για συλλογή κι επεξεργασία των φημισμένων φασολιών γίγαντων – ελεφάντων Καστοριάς ΠΓΕ. Επίσης διαθέτει και τρία κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, σε Αγρίνιο, Αθήνα και Σίνδο.
Έχει συνολικά εγκατεστημένες 18 γραμμές παραγωγής, πέντε γραμμές παραγωγής ρυζιού συνολικής δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα, δύο μονάδες υγροθερμικής επεξεργασίας-parboiled δυναμικότητας 3,5 τόνων ανά ώρα και μια μονάδα παραγωγής ρυζιού ταχέως βρασμού, καινοτομική σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, διαθέτει μια γραμμή επεξεργασίας οσπρίων δυναμικότητας πέντε τόνων ανά ώρα. Η πιο πρόσφατη παραγωγική επένδυση είναι η μονάδα παραγωγής ρυζογκοφρετών που εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Σίνδου.
Η πρώτη μονάδα εγκαταστάθηκε το 2019 και ακολούθησαν έως σήμερα άλλες τρεις επεκτάσεις. Σε τεχνολογικές προδιαγραφές ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρείας είναι από τους πιο προηγμένους σε διεθνές επίπεδο. Η εταιρεία πλέον απασχολεί 230 εργαζόμενους.
Πρωτοπόρος στην κυκλική οικονομία
Η Agrino είναι πρωτοπόρος και στην κυκλική οικονομία, αφού ήδη από τη δεκαετία του ’70 εφαρμόζει σωστές πρακτικές αξιοποίησης όλων των προϊόντων της αλυσίδας δραστηριοποίησής της, καίγοντας τον φλοιό και τα υπολείμματα του ρυζιού για να παράγει ενέργεια, ενώ κάνει εξαγωγές τη στάχτη που απομένει. Παράλληλα, μέρος από τα υπολείμματα από το φλοιό του ρυζιού το διαθέτει σε εταιρείες κεραμοποιίας – τουβλοποιίας, μεταλλουργίας και τσιμεντοβιομηχανίας, που θέλουν να «ελαφρύνουν» μερικώς το μείγμα του πηλού που χρησιμοποιούν.
Η Agrino έχει επενδύσει και στην περιβαλλοντική διαχείριση στα εργοστάσιά της, με στόχο τίποτα να μην πάει χαμένο. Ο ατμός που παράγεται από την καύση του φλοιού του ρυζιού χρησιμοποιείται εν μέρει στη διαδικασία parboiling αλλά και στην ξήρανση της πρώτης ύλης ρυζιού. Η καύση γίνεται σε συνθήκες φιλικές προς το περιβάλλον, αφού σειρά από φίλτρα κατακράτησης της σκόνης δεν επιτρέπουν να διοχετευθεί η τέφρα στο περιβάλλον.
Τα πρότυπα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής
Η εταιρία λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΟΓΠ), εφαρμόζοντας πλήρη ιχνηλασιμότητα στα προϊόντα εγχώριας παραγωγής – ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά μοναδική στην Ελλάδα και μία από τις λίγες επιχειρήσεις παγκοσμίως με αυτό το επίπεδο διαφάνειας.
Επίσης, λειτουργεί βάσει του διεθνούς προτύπου GLOBALG.A.P. (Global Good Agricultural Practice), το οποίο βασίζεται σε αρχές, όπως η υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών (π.χ. μέσω της σωστής χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, εγκεκριμένων από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία), η ασφάλεια των καλλιεργητών, η προστασία του περιβάλλοντος (ορθολογική χρήση γης, νερού και χημικών) καθώς και η πλήρης παρακολούθηση της διαδικασίας καλλιέργειας σε όλα τα στάδια.
Η ιχνηλασιμότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του GLOBALG.A.P. καθώς αποδεικνύει την παρακολούθηση της παραγωγής σε όλα της τα στάδια και εξασφαλίζει την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Τα ελληνικά προϊόντα Agrino φέρουν το όνομα του παραγωγού και την περιοχή καλλιέργειας στα πακέτα τους κι έτσι ο καταναλωτής έχει πλήρη γνώση της προέλευσης του προϊόντος που αγοράζει.